На клавішах доброчинності

28.11.2012

Під гаслом «Зроби внесок у майбутнє України» у Києві відбувся меценатський вечір, організований «Міжнародним фондом ім. Кирила Стеценка», Piano House Komora, на якому Київська дитяча музична школа ім. Косенка отримала сертифікат на рояль із родини Стейнвей. Інструменти компанії Steinway & Sons, заснованої 1853 року, — недешеве задоволення, понад 80 відсотків — ручна робота.

Цей подарунок — знаковий для школи з кількох причин. У грудні 2012 року вона разом із Національною спілкою композиторів проведе Всеукраїнський конкурс юних піаністів ім. Косенка. Такий захід не може відбуватися на належному рівні без якісного інструменту. Відтепер учні музичних і мистецьких шкіл з усіх регіонів України матимуть можливість демонструвати свої здібності на новому роялі славнозвісної компанії. До того ж цьогоріч музична школа святкує 75–річчя. За час свого існування з її стін вийшли знані представники музичної еліти: диригенти Роман Кофман і Валерій Матюхін, композитор Володимир Губа, український джазмен Олексій Коган, заслужені артистки України Галина та Леся Тельнюк.

Нині тут навчається 350 учнів, із них приблизно 70 піаністів. Роялів і піаніно — майже 50. Однак кількість у цьому випадку аж ніяк не свідчить про якість: «літня» школа — старі інструменти. На них досягнути довершеності, про яку говорив піаніст Генріх Нейгауз — «звук повинен бути оповитий тишею», — справді важко. Зі слів директора школи Миколи Лук’янчука, інструменти зношуються, i немає бази, де їх можна відремонтувати. «За час мого перебування на посаді директора, від 1971 року, придбання роялю щоразу було подією для школи, — поділився з «УМ» Микола Олександрович. — Зараз ми не можемо дозволити собі таку покупку. У Києві час від часу в різних районах щось купують для музичних шкіл, але взагалі по Україні з цим ситуація складна».