Провал виборчого вуайєризму

30.10.2012
Провал виборчого вуайєризму

Маніфест перед веб–камерою.

Спостерігати за виборами в режимі онлайн через камери відеоспостереження на сайті vybory2012.gov.ua виявилося цікаво. Зокрема, прикольно було чути діалекти й акценти говірок у різних регіонах України.

Але в плані відстеження порушень ця новація виявилася марною. Мільярд гривень пішов якщо не на відкати «регіоналам» у владі, то тільки на ілюзію прозорості виборів. Кожен користувач інтернету міг спостерігати водночас хоч за десятком ДВК, але зображення з камер багато де було надто розмите, щоб щось зрозуміти, а камери — встановлені так, аби важливі частини приміщення — деякі столи комісії, крайні урни — потрапляли до «сліпих зон».

От найсхідніша дільниця в «континентальній» Україні — Луганська область, смт Мілове, Первомайська, 17, дільниця 440241. Жіночка в комісії чистим українським суржиком пояснює бабі: «Галочку або хрестик ставіте в квадратіку, де за або протів кого ви голосуєте».

А ось Донецьк, Кремлівський проспект, 1, дільниця 141863. Камера, що має показувати комісію, не захоплює крайні столи, бо висить на стіні за кабінами для голосування, і штори з кабін перекривають столи. Зате у виборців може скластися враження, що камера знімає, як і за кого вони ставлять галочку або хрестик. Бо ж камера — над їхніми головами в кабіні.

За приписом ЦВК, на дільницях мали висіти оголошення про те, що в кабінах камери нічого не бачать. Але багато де таких об’яв не було. Людей — особливо в глухих селах — вочевидь трохи залякували «всевидящим оком».

Враховуючи низьку якість зображення з камер, виникло питання: якщо проти Тимошенко порушили кримінальну справу за передвиборчу популістську закупівлю непідходящих «швидких допомог», суму збитків від чого зафіксовано на позначці 67 млн. грн., то що треба порушити проти Азарова за передвиборчу ж закупівлю веб–камер аж на 993,6 млн. грн.?

Голова КВУ Олександр Черненко в коментарі «УМ» визнав: «Камери були встановлені на всіх дільницях, але не з кожної дільниці вони давали якісний сигнал. На окремих ОВК камери взагалі жодного сигналу не давали. Загалом, камери просто допомогли багатьом людям розважитися, побачити своїх рідних, як вони голосують. А з приводу їхнього впливу на чесність і демократичність виборів — такого не було. Камери (крім одного випадку в Дніпропетровську. — Авт.) абсолютно не фіксували порушень, якщо такі мали місце. Мільярд гривень на камери витрачено даремно. А йдеться про суму, що становить майже бюджет цілої виборчої кампанії».

Утім партія влади вважає інакше й запевняє: камери додали виборчому процесу прозорості й чесності.

А ще обурює, що карта України на сайті, де треба було обирати дільниці, має першу мову російську, а українською на ній — лише дублювання назв. Утім, це й не дивно, адже карту створювала російська фірма на базі російського сервісу «Яндекс».

  • «Мокра» справа з мокрими печатками

    Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг мажоритарник–«свободівець». Через це сенсаційна партія може недорахуватися в новому парламенті аж 14 депутатів. Про це вчора заявив лідер об’єднання Олег Тягнибок на брифінгу, присвяченому темі фальсифікацій результатів парламентських вибо­рів. >>

  • «Черепашачі» окружкоми

    Найгіршу роботу з опрацювання протоколiв продемонстрували окружні виборчі комісії Київщини. Учора станом на 17.00 більшість ОВК країни наближалися до кінцевого результату, чимало взагалі завершили роботу з обробки протоколів, показавши стовідсот­ковий результат. І якщо, за даними ЦВК, загалом по Україні у цей час було оброблено майже 94% протоколів, то на Київщині — лише 62%. Відповідь на таку «черепашачу» роботу ОВК полягає у великій кількості проблемних округів, де відомі представники влади зійшлися у боротьбі за мандат із представниками опозиції. Звідси — намагання загальмувати роботу окружкомів, постійні перерви у роботі та відправлення делегацій від ДВК на опрацювання протоколів. >>

  • У бастіон «Регіонів» — із нашим законом

    Спостерігати за виборами в «найгарячіших» регіонах я почав із 2004 року (тоді — як голова «Студентського братства»). Читачі «УМ» зі стажем, мабуть, пам’ятають репортажі з Донбасу, що намагався всіма правдами й неправдами «накрутити» голосування за Януковича. Тепер я вкотре спостерігав за виборами у «твердині донецьких», і мушу сказати, що нинішня кампанія за розмахом фальсифікацій подекуди дуже нагадує ту, що вразила світ у 2004–му й призвела до радикального рішення Верховного Суду. >>

  • Їсти – помилитися — любити

    Позавчора надвечір Юлія Тимошенко, що перебуває під вартою у харківській лікарні «Укрзалізниці», почала голодувати, протестуючи проти нечесних виборів. >>