«Черепашачі» окружкоми

31.10.2012
«Черепашачі» окружкоми

У таких тісних умовах ОВК №95 опрацьовує протоколи із постійними перервами. Фото автора.

Найгіршу роботу з опрацювання протоколiв продемонстрували окружні виборчі комісії Київщини. Учора станом на 17.00 більшість ОВК країни наближалися до кінцевого результату, чимало взагалі завершили роботу з обробки протоколів, показавши стовідсот­ковий результат. І якщо, за даними ЦВК, загалом по Україні у цей час було оброблено майже 94% протоколів, то на Київщині — лише 62%. Відповідь на таку «черепашачу» роботу ОВК полягає у великій кількості проблемних округів, де відомі представники влади зійшлися у боротьбі за мандат із представниками опозиції. Звідси — намагання загальмувати роботу окружкомів, постійні перерви у роботі та відправлення делегацій від ДВК на опрацювання протоколів.

 

Тріумф нареченого, розпач масажиста

Округ №90 (місто Біла Церква) — єдиний на Київщині, на якому завершили підрахунок. Переможець — самовисуванець Віталій Чудновський (34,18% — «за»), який лише на три сотні голосів обійшов «свободівця» Олександра Марченка. Оскільки екс–БЮТівця Чудновського у ЗМІ часто називають нареченим «регіоналки» Юлії Льовочкіної (сестра глави адміністрації Президента), можна не сумніватися, що у парламенті він голосуватиме в унісон iз владою. Утім йому зарано святкувати перемогу, адже лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок учора вимагав від ЦВК припинити масштабнi фальсифiкацiї результатів волевиявлення в окрузі №90 та в кількох інших округах. Адже дані, внесені в електронний підрахунок, не збігаються з копіями протоколів спостерігачів.

А от найгірший показник підрахунку демонструє окружком №91 (Макарівський і Фастівський райони), де станом на 17.00 учора обробили лише чверть протоколів. Причина, мабуть, полягає в тому, що тут із великим розривом перемагає кандидат від «УДАРу» Руслан Сольвар, тоді як підтримуваний владою співочий ректор Михайло Поплавський відставав від нього на 6 тис. голосів.

Повільно (45—50%) йшла обробка протоколів і на проблемних округах №97 (Броварський та Баришівський райони) та №98 (Бориспільський, Згурівський, Переяслав–Хмельницький та Яготинський райони). У першому випадку за перемогу боролися «УДАРівець» Павло Різаненко та самовисуванець, ветеран Афганістану Микола Семеняка, які лишили далеко позаду масажиста Азарова Сергія Федоренка. У другому — провладного самовисуванця Олександра Мостіпана на 5 тис. голосів випереджав самовисуванець Сергій Міщенко, якого «Батьківщина» не взяла у список.

Молодики і мавпа для ректора

Але найзапекліше продовжують вирувати пристрасті на окрузі №95 (частина Києво–Святошинського району з центром в Ірпені). Тут також один iз найнижчих темпів роботи по країні — станом на 17.00 учора було оброблено лише кожен третій протокол. Уже третю добу тут триває боротьба між «регіоналом» Петром Мельником, представником «Батьківщини» В’ячеславом Кутовим та «УДАРiвцем» Олександром Юраковим.

У ніч iз понеділка на вівторок окружком узагалі оточило близько сотні дужих молодиків, які розпізнавали «своїх» за кепками або їхньою відсутністю. Окремі хлопці належали до команди ректора Національного університету податкової служби Мельника, який підтримує дружні зв’язки із Прем’єром Азаровим і націлився стати нардепом учетверте, інші молодики — до команди бізнесмена Юракова, якого пов’язують бізнес–інтереси з «регіоналами» Рінатом Ахметовим, Антоном Пригодським та Ігорем Гуменюком.

Молодики просто блокували вхід до ОВК, не пускаючи журналістів та навіть іноземних спостерігачів (що призвело до кількох сутичок). Викликані на місце бійці «Беркуту» не розігнали невідомих, а лише виставили кордон перед столом окружкому. Лише вночі молодики, які не були зареєстровані, таки вийшли на вулицю за вимогою членів ОВК.

Учора зранку і до обіду, як переконався журналіст «УМ», спортивних «груп підтримки» під ОВК №95 не було (на варті біля входу лишався лише десяток «спортсменів»). Натомість на другому поверсі ледь не спали на мішках із бюлетенями в очікуванні своєї черги численні члени ДВК. «Головне, щоб сторонніх не пускали, як учора», — втомлено прокоментувала «УМ» ситуацію одна з голів комісій. Члени ОВК приймали людей у вузькому коридорі, перекритому столами. Невеличке приміщення, задуха...

Учора під вечір перше місце ще утримував пан Мельник, а Кутовий відставав від нього на 1,5 тис. голосів. Сам «регіонал» у коментарі журналу «Публічні люди» заявив, що фальсифікаціями ніколи не займався і не тримається за парламентське крісло. «Я готовий привітати переможця — наскільки я розумію, там перемагає Кутовий. Я не знаю, хто він, ніколи з ним не зустрічався, але це ви­бір людей. Як вони проголосували, так і є. Скажу тільки, що голосували не за нього особисто, а за «Батьківщину». Вони там могли проти мене хоч мавпу виставити», — заявив Мельник.

Ці слова ректора–податківця одразу викликали бурхливу реакцію у стані його опонентів. Так, представники «УДАРівця» Юракова почали масово реєструвати скарги щодо порушень в ОВК №95 та подавали їх до суду. Тоді як у команді Кутового пояснили таку активність місцевого осередку «УДАРу» спробою переглянути результати виборів та підіграти Мельнику, який «уже визнав свою поразку». Нардеп від БЮТ Сергій Пашинський заявив, що «об’єднана опозиція звертається до Віталія Кличка з проханням вплинути на свого висуванця Олександра Юракова», бо той «фактично об’єднався з Петром Мельником в неприродній союз».

  • «Мокра» справа з мокрими печатками

    Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг мажоритарник–«свободівець». Через це сенсаційна партія може недорахуватися в новому парламенті аж 14 депутатів. Про це вчора заявив лідер об’єднання Олег Тягнибок на брифінгу, присвяченому темі фальсифікацій результатів парламентських вибо­рів. >>

  • У бастіон «Регіонів» — із нашим законом

    Спостерігати за виборами в «найгарячіших» регіонах я почав із 2004 року (тоді — як голова «Студентського братства»). Читачі «УМ» зі стажем, мабуть, пам’ятають репортажі з Донбасу, що намагався всіма правдами й неправдами «накрутити» голосування за Януковича. Тепер я вкотре спостерігав за виборами у «твердині донецьких», і мушу сказати, що нинішня кампанія за розмахом фальсифікацій подекуди дуже нагадує ту, що вразила світ у 2004–му й призвела до радикального рішення Верховного Суду. >>

  • Їсти – помилитися — любити

    Позавчора надвечір Юлія Тимошенко, що перебуває під вартою у харківській лікарні «Укрзалізниці», почала голодувати, протестуючи проти нечесних виборів. >>

  • Вiдстояти Київ

    Попри невтішні прогнози експертів і те, що Об’єднана опозиція та «УДАР» Віталія Кличка зуміли узгодити єдиного кандидата лише на одному з 13 столичних округів (а на решті конкурували не тільки з провладними кандидатами, а й між собою), вибори по «мажоритарці» в Києві влада програла. І хоча й досі опрацьовано не всі протоколи, вже можна з певністю констатувати: політична свідомість киян перемогла грошові і гречані мішки. Судячи з даних Центрвиборчкому станом на 16:35 учорашнього дня, в усіх округах столиці, окрім 223–го, лідирували представники опозиції — 10 від «Батьківщини» і по одному від «Свободи» та «УДАРу».

    Водночас на багатьох округах виникли проблеми з прийняттям та обробкою протоколів, процес підрахунку навмисне затягувався, а деякі окружні виборчі комісії надсилали на сервер ЦВК дані, які не збігалися із зафіксованими в протоколах. Зрозуміло, що на користь кандидатів, близьких до влади. А шонайменше в чотирьох округах ситуація могла змінитися на «провладну» користь у будь–який момент. До цих ОВК і надходить найбільше скарг та заяв про порушення.

    У боях, на варті пачок бюлетенів, які в ОВК приймають неохоче, без сну і спокою увесь цей час проводять члени дільничних виборчих комісій. >>