Вiдстояти Київ

31.10.2012
Вiдстояти Київ

Попри невтішні прогнози експертів і те, що Об’єднана опозиція та «УДАР» Віталія Кличка зуміли узгодити єдиного кандидата лише на одному з 13 столичних округів (а на решті конкурували не тільки з провладними кандидатами, а й між собою), вибори по «мажоритарці» в Києві влада програла. І хоча й досі опрацьовано не всі протоколи, вже можна з певністю констатувати: політична свідомість киян перемогла грошові і гречані мішки. Судячи з даних Центрвиборчкому станом на 16:35 учорашнього дня, в усіх округах столиці, окрім 223–го, лідирували представники опозиції — 10 від «Батьківщини» і по одному від «Свободи» та «УДАРу».

Водночас на багатьох округах виникли проблеми з прийняттям та обробкою протоколів, процес підрахунку навмисне затягувався, а деякі окружні виборчі комісії надсилали на сервер ЦВК дані, які не збігалися із зафіксованими в протоколах. Зрозуміло, що на користь кандидатів, близьких до влади. А шонайменше в чотирьох округах ситуація могла змінитися на «провладну» користь у будь–який момент. До цих ОВК і надходить найбільше скарг та заяв про порушення.

У боях, на варті пачок бюлетенів, які в ОВК приймають неохоче, без сну і спокою увесь цей час проводять члени дільничних виборчих комісій.

 

Гроші передусім?

Справжня битва розгорнулася у центральному Шевченківському районі столиці, де на 223–му окрузі конкурують висуванець від Об’єднаної опозиції за квотою «Свободи» Юрій Левченко та колишній глава адміністрації району Віктор Пилипишин. На нього, судячи з масштабів реклами, брудних технологій та кількості виданих виборцям продпайків, робить ставку влада. Окружком приймає протоколи надзвичайно повільно, станом на вчора по обіді не було опрацьовано й половини. На ніч ОВК оголосила перерву, тож більшість членів дільничних комісій, утомлені очікуванням, залишили бюлетені в ящиках у машинах під охороною міліціонерів. Особливість обробки результатів по округу №223 — дані, які надходять на сервер Центрвиборчкому, кардинально відрізняються від тих, що значаться в опрацьованих протоколах.

Уповноважений від «Нашої України» на цьому окрузі Володимир Великогода зазначає, що «голова ОВК Литвишко із партії«Братство» та його заступниця Примак із «Союзу анархістів України» ведуть прямі фальсифікації — в протоколах одні цифри, а в базу ЦВК, на сайт вводять зовсім інші». Юрій Левченко буквально закидав ОВК заявами та скаргами з цього приводу, однак члени відповідають: візьмуться їх розглядати згодом.

«Протоколи майже всіх ДВК, де я переміг, ідуть на доопрацювання. Але за даними паралельного підрахунку, я перемагаю майже на тисячу голосів, є копії протоколів із печатками, — зазначив пан Левченко у коментарі «УМ» перед продовженням перерваного засідання ОВК. — Мої скарги щодо фальсифікацій так само не приймають. Крім цього, я маю інформацію, що за кожен сфальшований членами ДВК протокол пропонують 100 доларів».

На сайті київської «Свободи» викладено дані протоколів чотирьох дільниць із мокрими печатками. Які свідчать, що Пилипишин, на відміну від інформації по цих самих ДВК на сайті Центр­виборчкому, набрав менше за Левченка на кілька десятків, а то й сотень голосів. Причому їх для нього, схоже, «стягували» з малорейтингових конкурентів, у яких офіційна кількість голосів підтримки скоротилася.

На час здачі цього номера Пилипишин лідирував із перевагою у 2%. А ЦВК таки зреагувала на звернення Левченка. Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера пригрозив системним адміністраторам окружних комісій кримінальними справами за неправильні цифри. Говорячи про ситуацію, коли в електронну систему «Вибори» вносять дані, які не відповідають даним у паперових протоколах, Магера зазначив, що 29 жовтня такі випадки були на чотирьох дільницях округу №223. «Ми виявили невідповідність і вимагали від окружної комісії перевірити дані, оскільки у протоколах дільничних комісій цифри правильні, а електронні дані не відповідали дійсності. Я хочу вірити, що це помилка системного адміністратора, в іншому випадку доведеться звертатися до правоохоронних органів», — наголосив заступник голови ЦВК.

Лишіть бюлетені, ідіть додому

Виняткова ситуація у понеділок склалася на 217–му одномандатному виборчому окрузі в Оболонському районі Києва. Тут від «Батьківщини» за мандат ­бореться активний захисник київської старовини та депутат Київради Олександр Бригинець, основну конкуренцію якому складає самовисуванець, чинний нардеп від Партії регіонів Вадим Столар.

О десятій ранку понеділка голова ОВК Микола Савчук за підтримки більшості членів окружкому оголосив перерву на добу та порадив членам дільничних комісій прийти наступного дня. «Він каже: залишайте тут мішки з бюлетенями і їдьте додому всі, — скаржиться член ДВК №290 Микола Попруга. — Ми запитали, куди ставити. А він відповів: та можете в куточок десь тут кинути. І це при тому, що ми відповідаємо і за бюлетені, і за протоколи. Якщо щось станеться — це ж кримінал».

За дві години, після скарг Бригинця до ЦВК та суду, кворум знову зібрався. Але більшість протоколів у людей не приймали, переважно через технічні помилки в заповненні. До вечора не передавалися дані на сервер ЦВК — зник адміністратор, який за це відповідав. «Мій основний конкурент уже привітав мене з перемогою, — розповів «УМ» Олександр Бригинець. — Я не розумію, для чого це робиться, сфальсифікувати щось неможливо, моя перевага дуже значна. Мучать людей, вони не спали, причому умов ніяких — елементарно немає туалетів».

Учора ОВК почала активно працювати, хоча рахує найповільніше по столиці — прийняла 65% протоколів. За їх даними лідирує Бригинець — 32% підтримки, у Столара — 26%.

На крок попереду, на крок позаду

Докази своєї перемоги над провладним суперником учора вранці надав і «свободівець» Андрій Іллєнко, узгоджений кандидат від опозиції по 215–му округу. Він — головний суперник секретаря Київради Галини Гереги, яка відзначилася під час кампанії роздачею продуктових пайків та агресивною поведінкою своїх охоронців. «У нас на руках усі протоколи з мокрими печатками — я перемагаю Герегу. Але пані в.о. мера не хоче миритися з поразкою. Зараз нарешті почали приймати протоколи з дільниць, де в мене найбільша перевага. Але на сайті ЦВК вже на кілька годин інформація «застрягла». Наразі представники Гереги всіма силами намагаються затягнути підрахунок голосів та створюють на ОВК конфліктну ситуацію», — написав Іллєнко на своїй сторінці у «Фейсбуці».

На вулиці Маяковського, 29, де розташована 215–та окружна комісія, люди доведені до розпачу. Від ДВК, де перевагу отримав Іллєнко (до прикладу — дільниця №308, де за Іллєнка проголосувало 519 виборців, а за Герегу — 359), упродовж тривалого часу не приймали протоколи з незрозумілих причин. Тож Іллєнко попросив усіх небайдужих прийти до ОВК і «не дати вкрасти перемогу».

Проте офіційні дані ЦВК після обіду таки показали перевагу «свободівця» — на 0,8%, яка потім скоротилася до 0,1%. Відставання у штабі Гереги коментувати відмовилися, так само як і хід підрахунку та незадовільну роботу ОВК. Прес–секретар кандидатки Юлія Новець лише зазначила в розмові з «УМ», що поки не буде опрацьовано 100% протоколів, будь–яких коментарів ніхто не отримає.

Жорстка боротьба точиться і в Голосієві, на 221–му окрузі, з різницею в 1–2 відсотки право на мандат виборюють одразу три основних кандидати. При 82% оброблених протоколів картина виглядала так: Сергій Терьохін («Батьківщина») — 29,6%, «регіонал» Ігор Лисов — 27,36%, Микола Бабенко («УДАР») — 26,29%. Представник об’єднаної опозиції Микола Томенко в ефірі каналу ТВі заявив, що відповідальність у разі перемоги мільйонера Лисова ляже на плечі опозиційних сил, які не домовилися про єдиного кандидата на окрузі.

«Пече в плече» ідуть по 216–му округу опозиціонерка Ксенія Ляпіна і брат колишнього чоловіка доньки Черновецького Олександр Супруненко. Станом на 15:55 учорашнього дня при 75,67% оброблених протоколів Ляпіна здобувала 29,04% голосів, Супруненко — 28,05%.

Із незначною перевагою у 4% вирвався поперед діяча «молодої команди Черновецького» Олеся Довгого єдиний «ударівець», який претендує на перемогу по столичній «мажоритарці», — Віктор Чумак. У нього 38,57% підтримки виборців при 65,43% опрацьованих протоколів (проти 34,28% у Довгого). Тож хто переможе на зазначених вище чотирьох округах — прогнозувати важко.

«Взяли» Київ

На час здачі цього матеріалу остаточну перемогу в округах, де опрацьовано 100% протоколів, здобули два «БЮТівці»–опозиціонери: Володимир Яворівський (округ №213, Троєщина, 36,6% підтримки) та Леонід Ємець (округ №221, Печерськ, 30,52%). На 220–му окрузі, де опрацьовано 98,55% протоколів, упевнено лідирував Олександр Чорноволенко від «Батьківщини» (31,5% підтримки), який залишив далеко позаду найближчого конкурента — «ударівця» Фіщенка з 14,1% голосів.

В окрузі №222 Дмитро Андрієвський від «Батьківщини» з підтримкою 40% виборців при 82% опрацьованих протоколів тримав перевагу у 8% над Реною Назаровою з «УДАРу».

У 212–му окрузі першість тримав Віталій Ярема з ОО (30,12%), набираючи вдвічі більше за багатія Ігоря Баленка.

Із 44% підтримки на Святошині (84% опрацьованих протоколів) перемагав «бютівець» Володимир Бондаренко, впевнено обійшовши депутата Київради Олександра Пабата.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Володимир Фесенко,
політолог, керівник Центру політичного аналізу «Пента»:

— Виборами по київській «мажоритарці» я дуже задоволений, бо опозиційний ресурс переміг гречку. На мій погляд, з точки зору демократії, це принципово важливо. І я щиро вболіваю за колегу, який на окрузі Довгого змагається і має шанси на перемогу. Це свідчить про те, що можна перемагати без вагомих фінансових ресурсів. По Києву я дуже оптимістично оцінюю ситуацію, навіть якщо на окремих округах представники опозиції програють. Важливо, що київські виборці продемонстрували відносно високу активність і готовність голосувати з політичних та партійних мотивів. Підкуп не спрацював. Я гордий за київських виборців, вони проявили політичну свідомість. Хоча щодо голосування за «Свободу»… Я розумію, які були підстави голосувати за радикальних опозиціонерів. Тепер цій силі треба зважати і на київський електорат, який їх підтримав. І в парламенті вони мають бути гнучкими й відповідальними політиками, які сповідують опозиційні інтереси, а не вузько­націоналістичні погляди».

  • «Мокра» справа з мокрими печатками

    Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг мажоритарник–«свободівець». Через це сенсаційна партія може недорахуватися в новому парламенті аж 14 депутатів. Про це вчора заявив лідер об’єднання Олег Тягнибок на брифінгу, присвяченому темі фальсифікацій результатів парламентських вибо­рів. >>

  • «Черепашачі» окружкоми

    Найгіршу роботу з опрацювання протоколiв продемонстрували окружні виборчі комісії Київщини. Учора станом на 17.00 більшість ОВК країни наближалися до кінцевого результату, чимало взагалі завершили роботу з обробки протоколів, показавши стовідсот­ковий результат. І якщо, за даними ЦВК, загалом по Україні у цей час було оброблено майже 94% протоколів, то на Київщині — лише 62%. Відповідь на таку «черепашачу» роботу ОВК полягає у великій кількості проблемних округів, де відомі представники влади зійшлися у боротьбі за мандат із представниками опозиції. Звідси — намагання загальмувати роботу окружкомів, постійні перерви у роботі та відправлення делегацій від ДВК на опрацювання протоколів. >>

  • У бастіон «Регіонів» — із нашим законом

    Спостерігати за виборами в «найгарячіших» регіонах я почав із 2004 року (тоді — як голова «Студентського братства»). Читачі «УМ» зі стажем, мабуть, пам’ятають репортажі з Донбасу, що намагався всіма правдами й неправдами «накрутити» голосування за Януковича. Тепер я вкотре спостерігав за виборами у «твердині донецьких», і мушу сказати, що нинішня кампанія за розмахом фальсифікацій подекуди дуже нагадує ту, що вразила світ у 2004–му й призвела до радикального рішення Верховного Суду. >>

  • Їсти – помилитися — любити

    Позавчора надвечір Юлія Тимошенко, що перебуває під вартою у харківській лікарні «Укрзалізниці», почала голодувати, протестуючи проти нечесних виборів. >>