НОВИНИ ПЛЮС

31.10.2012

Позиція США

Держдепартамент США заявив про стурбованість тим, як були проведені парламентські вибори в Україні. Про це йдеться в заяві, зробленій представником Держдепартаменту Марком Тонером у понеділок, повідомляє «Голос Америки».

Тонер зазначив, що недільні вибори в Україні «представляли собою крок назад від того прогресу, який спостерігався в ході попередніх парламентських виборів і виборів Президента в 2010 році, що ознаменували важливий крок, зроблений Україною в напрямі до демократії».

«Ми поділяємо занепокоєння, озвучене в сьогоднішньому попередньому звіті Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Європейського парламенту та Парламентської асамблеї НАТО», — зазначив Тонер.

Держдеп США ще раз закликав уряд України «припинити вибіркове переслідування політичних опонентів».

Бунт на Херсонщині

Жителі Нової Каховки вчора увірвалися в будівлю ОВК № 184 і не збиралися її залишати, поки не буде проведено перерахунок протоколів. Також до будівлі міської ради прибув наряд міліції і «Беркут», повідомляють «Херсонські вісті».

Члени окружної комісії відмовляються перераховувати протоколи без членів трьох ДВК Бериславського району, які не хочуть приїжджати, тому що їх сильно залякали. «Це свідчить про явні фальсифікації», — пише видання.

У 184–му виборчому окрузі переможцем назвали «регіонала» Миколу Дмитрука.

Амбіції Королевської

Лідер партії «Україна – Вперед!» Наталія Королевська має намір балотуватися на президентських виборах 2015 року. Про це вона заявила на вчорашній прес–конференції, зазначивши, що партія «зробить роботу над помилками, включно з кадровими рішеннями» у зв’язку з невдалою парламентською кампанією. Також Королевська не збирається відкликати судовий позов до соціологів, які передрікали непроходження її партії через Бар’єр 5%.

  • «Мокра» справа з мокрими печатками

    Влада намагається вкрасти кожен третій голос, відданий за ВО «Свобода», та кожен третій округ, де переміг мажоритарник–«свободівець». Через це сенсаційна партія може недорахуватися в новому парламенті аж 14 депутатів. Про це вчора заявив лідер об’єднання Олег Тягнибок на брифінгу, присвяченому темі фальсифікацій результатів парламентських вибо­рів. >>

  • «Черепашачі» окружкоми

    Найгіршу роботу з опрацювання протоколiв продемонстрували окружні виборчі комісії Київщини. Учора станом на 17.00 більшість ОВК країни наближалися до кінцевого результату, чимало взагалі завершили роботу з обробки протоколів, показавши стовідсот­ковий результат. І якщо, за даними ЦВК, загалом по Україні у цей час було оброблено майже 94% протоколів, то на Київщині — лише 62%. Відповідь на таку «черепашачу» роботу ОВК полягає у великій кількості проблемних округів, де відомі представники влади зійшлися у боротьбі за мандат із представниками опозиції. Звідси — намагання загальмувати роботу окружкомів, постійні перерви у роботі та відправлення делегацій від ДВК на опрацювання протоколів. >>

  • У бастіон «Регіонів» — із нашим законом

    Спостерігати за виборами в «найгарячіших» регіонах я почав із 2004 року (тоді — як голова «Студентського братства»). Читачі «УМ» зі стажем, мабуть, пам’ятають репортажі з Донбасу, що намагався всіма правдами й неправдами «накрутити» голосування за Януковича. Тепер я вкотре спостерігав за виборами у «твердині донецьких», і мушу сказати, що нинішня кампанія за розмахом фальсифікацій подекуди дуже нагадує ту, що вразила світ у 2004–му й призвела до радикального рішення Верховного Суду. >>

  • Їсти – помилитися — любити

    Позавчора надвечір Юлія Тимошенко, що перебуває під вартою у харківській лікарні «Укрзалізниці», почала голодувати, протестуючи проти нечесних виборів. >>

  • Вiдстояти Київ

    Попри невтішні прогнози експертів і те, що Об’єднана опозиція та «УДАР» Віталія Кличка зуміли узгодити єдиного кандидата лише на одному з 13 столичних округів (а на решті конкурували не тільки з провладними кандидатами, а й між собою), вибори по «мажоритарці» в Києві влада програла. І хоча й досі опрацьовано не всі протоколи, вже можна з певністю констатувати: політична свідомість киян перемогла грошові і гречані мішки. Судячи з даних Центрвиборчкому станом на 16:35 учорашнього дня, в усіх округах столиці, окрім 223–го, лідирували представники опозиції — 10 від «Батьківщини» і по одному від «Свободи» та «УДАРу».

    Водночас на багатьох округах виникли проблеми з прийняттям та обробкою протоколів, процес підрахунку навмисне затягувався, а деякі окружні виборчі комісії надсилали на сервер ЦВК дані, які не збігалися із зафіксованими в протоколах. Зрозуміло, що на користь кандидатів, близьких до влади. А шонайменше в чотирьох округах ситуація могла змінитися на «провладну» користь у будь–який момент. До цих ОВК і надходить найбільше скарг та заяв про порушення.

    У боях, на варті пачок бюлетенів, які в ОВК приймають неохоче, без сну і спокою увесь цей час проводять члени дільничних виборчих комісій. >>