Щоб співати пісню на реальні слова...

Щоб співати пісню на реальні слова...

«Не плачте душею, мій друже ковалю, бо дуже нелегко й мені самому», — незнайомі слова на дуже знайому мелодію. Поки не впізнали? Тоді ще один куплет: «Кудись наші коні помчали далеко І долю понесли у зоряну ніч. Нам сниться в розлуці згорьований батько, Зсивіла дружина приходить у сні...» Під цю мелодію немало російських патріотів сумували над долею білогвардійця поручика Голіцина. Насправді ж «поручик» з’явився набагато пізніше від громадянської. Його «народив» у 70–х Звєздінський. Оригінальну ж пісню створив Микола Матол у 1949 році, у Львові, в ОУНівському підпіллі. Так само вкраденою була й пісня, яку багато років старші покоління вважали радянською, — «Смело мы в бой пойдем за власть Советов...». Автентичний текст відносять до січня 1918 року, коли бійці армії Української Народної Республіки обороняли підступи до Києва від більшовицьких загарбників, очолюваних Мурав’йовим. «Чуєш, мій друже, славний юначе, як Україна стогне і плаче... Ми сміло в бій підем за Україну...»

Бутса для Геракла

Бутса для Геракла

У виставковій залі обласного центру «Козак–палац» представник Книги рекордів України Ігор Пiдчибій зафіксував факт, якому не пораділи хіба–що поляки, причетні до виготовлення свого часу футбольної бутси довжиною 3 метри 45 сантиметрів. До 12 листопада це була найбільша у світі «взувачка» для гравців «пінки ножної» (так у Польщі називають футбол. — Авт.), відтепер же творцем світового рекорду є запорізький майстер Юрій Олександров.

Косів і далі крутить педалі

Косів і далі крутить педалі

Популярний проект «Велокраїна», який упродовж двох років реалізували на Прикарпатті за фінансової підтримки Програми транскордонного співробітництва Євросоюзу, завершився під вдячні оплески любителів крутити педалі на крутих гірських віражах. Утім коли вичерпалися півмільйона євро зовнішньої грошової підтримки, то постало питання збереження мережі доступного та активного дозвілля в Карпатах у незимовий сезон. «Завдяки проекту в нашому районі вдалося розробити кілька цікавих маршрутів різної складності і, щоб їх не втратити, а ще й модернізувати, ми створили громадське об’єднання «ВелоКосів», — розповідає «УМ» один iз його засновників Ростислав Мартинюк. — За власні кошти ми закупили велокомп’ютери, зробили опис орієнтирів, які допоможуть гостям не заблукати на тому чи іншому маршруті, зібрали інформацію, візуальну зокрема, про визначні архітектурні, історичні та природні пам’ятки нашого краю».

До лікаря — через комп’ютер

До лікаря — через комп’ютер

Поліклініка №1, яка обслуговує мешканців центральної частини міста, стала експериментальним майданчиком для впровадження першої в регіонах України електронної реєстратури (наразі такі є лише в приватних клініках столиці. — Авт.). Відтепер кожен бажаючий потрапити на прийом до лікаря може зайти на сайт медичного закладу, ознайомитися з годинами роботи потрібного спеціаліста, рівнем їхньої завантаженості на той чи інший день і одразу ж записатися на прийом. Ті, хто не має можливості користуватися інтернетом, і далі традиційно телефонуватимуть до поліклініки, однак їхню «заявку» на візит до лікаря працівники реєстратури також заноситимуть у комп’ютерну базу даних.

Всі статті рубрики