Бутса для Геракла

17.11.2011
Бутса для Геракла

Найбільшу у світі бутсу створили в Запорiжжi. (Фото із сайту «Репортер Запоріжжя».)

У виставковій залі обласного центру «Козак–палац» представник Книги рекордів України Ігор Пiдчибій зафіксував факт, якому не пораділи хіба–що поляки, причетні до виготовлення свого часу футбольної бутси довжиною 3 метри 45 сантиметрів. До 12 листопада це була найбільша у світі «взувачка» для гравців «пінки ножної» (так у Польщі називають футбол. — Авт.), відтепер же творцем світового рекорду є запорізький майстер Юрій Олександров.

До речі, це ім’я читачам «УМ» відоме з наших інформацій про виготовлення взуття для найбільшої у світі людини, мешканця Житомирської області Леоніда Стадника. Наразі ж пан Юрко за допомоги шести своїх підлеглих «взув» польських колег, виготовивши бутсу завдовжки 5,3 метра, завширшки 2 метри і висотою у 2,5 метра. Коли із «взувачки» стягнули величезне полотнище, пан Пiдчибій офіційно зняв «мірку».

Юрій Олександров розповів журналістам, що чаклувати над спортивним витвором почав ще у липні: «Довелося придбати й обробити півтори тонни листового металу і чотири тисячі дециметрів шкіри. Бутса вийшла 750–го розміру, що відповідає нозі людини зростом у 30—32 метри». На все про все витратили більше 100 тисяч гривень, які майстер зі своїми помічниками отримали від спонсорів.

У такий вельми незвичний спосіб запоріжці сподіваються яскравіше «засвітити» рідне місто на туристичній мапі учасників і гостей Євро–2012. Задля цього ініціатори рекорд–акції мають намір навесні перевезти «бутсу для Геракла» з «Козак–палацу» на міський стадіон «Славутич–арена», де взуття доповнять досить солідного розміру футбольним м’ячем. Євро–2012 «футбольна пара» зустріне під спеціально спорудженим скляним ковпаком з яскравим підсвічування.