Косів і далі крутить педалі

17.11.2011

Популярний проект «Велокраїна», який упродовж двох років реалізували на Прикарпатті за фінансової підтримки Програми транскордонного співробітництва Євросоюзу, завершився під вдячні оплески любителів крутити педалі на крутих гірських віражах. Утім коли вичерпалися півмільйона євро зовнішньої грошової підтримки, то постало питання збереження мережі доступного та активного дозвілля в Карпатах у незимовий сезон. «Завдяки проекту в нашому районі вдалося розробити кілька цікавих маршрутів різної складності і, щоб їх не втратити, а ще й модернізувати, ми створили громадське об’єднання «ВелоКосів», — розповідає «УМ» один iз його засновників Ростислав Мартинюк. — За власні кошти ми закупили велокомп’ютери, зробили опис орієнтирів, які допоможуть гостям не заблукати на тому чи іншому маршруті, зібрали інформацію, візуальну зокрема, про визначні архітектурні, історичні та природні пам’ятки нашого краю».

Один із найдовших — протяжністю 62 кілометри — і найцікавіших веломаршрутів Снідавка—Шепіт пролягає повз найвищу гору Косівщини Ґрегіт та віддалені присілки, де дотепер збереглися автентичні гуцульські обряди та звичаї. Крім того, любителям гірської риболовлі, як обіцяє пан Ростислав, у розташованому неподалік форельному господарстві запропонують посидіти з вудочкою та насолодитися власноруч упійманою делікатесною здобиччю, приготовленою за місцевими рецептами. Відчайдухів очікує ще більша порція адреналіну: ненадовго залишивши руль, вони можуть спробувати свої сили у скелелазінні.

Окрім українців, котрим до вподоби гірські веломандрівки, красу активного відпочинку на Косівщині вже встигла оцінити солідна російська делегація, до складу якої входили навіть представники Держдуми, а також туристи з Голландії та Німеччини.