Графічний світ уявлень

27.09.2011
Графічний світ уявлень

Вільгельм Котарбінський, «Жертва» — найдорожчий лот аукціону.

Графіка зародилася ще на стінах печер, еволюціонувала й виборола свою нішу в мистецтві. Наскільки поціновують її українські колекціонери — покаже аукціон, який аукціонний дім «Дукат» проведе 1 жовтня. До цієї кульмінаційної події графічні творіння можна побачити на передаукційнній виставці в Музеї сучасного мистецтва України, яка триватиме до 30 вересня. У музеї експонується 120 робіт, датованих ХХ—ХХІ ст., якi створили переважно українськi та росiйськi митцi. Збирали експонати понад півроку. Чимало творінь не пройшли «кастинг», часом пильні мистецькі очі вагалися в автентичності робіт. Серед топ–творінь — графіка Єрмилова, Богомазова, Ройтбурда, Буряковської та інших відомих художників. Наявна й акварель Лимарєва, роботи якого нечасто зустрічаються на арт–ринку. Найдорожче творіння — Вільгельма Котарбінського «Жертва», цей лот стартує від 9 тисяч доларів.

«Якийсь час «мистецтво на папері» перебувало в тіні, хоча у всьому світі проводять аукціони графіки. У радянські часи колекціонування графічних робіт вважали елітарним. Думаю, українське арт–товариство вже дозріло до шанування такого мистецтва. Готувалися не стільки до аукціону, скільки до культурної події», — зізнається співзасновник «Дуката» Леонід Комський.

Передаукціонна виставка — світ антитези: монохромні творіння контрастують із кольоровими, зрозумілі образи — із неординарними, метафоричними. Графічні твори на різний смак, виконані «різнобарвними» техніками: олівець, гуаш, вугілля, туш, акварель, літографія, ліногравюра, офорт, мішана техніка. На папері спроектовані й авторські бачення популярних казок «Попелюшка», «Ріпка», «Снігова Королева». Прикметно, що серед тематичного розмаїття графік чільне місце посідають сюжети з українського життя, культури, літературних творів («Енеїди», «Слова о полку Ігоревім»). «Приємно, коли пропагують вітчизняне мистецтво. Комплекс меншовартості українців треба викорінювати. Ця подія важлива не тільки для «Дуката», а й для усвідомлення місця України в цьому світі», — вважає ліцитатор Анатолій Борсюк.

Дарина ФІАЛКО