15 років витривалості

15 років витривалості

Рівно 15 років тому, відзначивши свій п’ятий день народження після здобуття Незалежності, Україна нарешті отримала й власну національну валюту. З 2 по 16 вересня 1996 року за ініціативи тодішнього голови Національного банку Віктора Ющенка та згідно з указом Президента Леоніда Кучми було проведено грошову реформу: в гаманцях українців нарешті зашелестіли «справжні гроші» — гривні.

Три, два, раз — продаю «Нафтогаз»!

Три, два, раз — продаю «Нафтогаз»!

Україна таки позбудеться частини своїх енергетичних активів. Щоправда, робитиме це не кулуарно, в тиші московських кабінетів, а чесно, прозоро і публічно — продаючи акції на відкритих торгах. Принаймні так пообіцяв Прем’єр–міністр Микола Азаров, виступаючи перед студентами у День знань. Тобто підготовка до ІРО відбуватиметься за класичною схемою: спочатку НАК «Нафтогаз України» реструктуризують, розділивши видобування, збут і транспортування у різні юридичні особи. Саме так, до речі, нам уже давно радили вчинити західні експерти. Потім акції однієї з компаній — тієї, що займатиметься збутом, — продадуть на біржі. «За нашими даними, ми можемо отримати серйозний інвестиційний ресурс — близько 5—10 млрд. доларів», — порахував зиск Микола Азаров, не повідомивши, щоправда, яку саме частку «Нафтогазу» він планує продати.

Ніч, коли не стало Стуса

Ніч, коли не стало Стуса

26 років тому в застінках радянського концтабору пішов із життя славетний український поет і дисидент Василь Стус. У ніч iз 3 на 4 вересня — саме в цей час знеможений оголошеним на знак протесту сухим голодуванням політв’язень помер у карцері — у Харківському літературному музеї пройде вечір його пам’яті. Організатори заходу обіцяють ознайомити відвідувачів із творчістю одного з найактивніших учасників руху спротиву 60—80–х років минулого століття, а заодно розкрити його як глибокого мислителя, який запропонував у своїх творах низку необмежених часом ідей. «Зараз про Стуса говорять в основному як про мученика, — каже «УМ» координатор акції Євген Журер. — Наша ж мета — привернути увагу до того, про що дуже часто забувають: показати поета як людину, яку не зламали радянські концтабори, яка, незважаючи ні на що, залишалася вірною своїм переконанням».

Те, що за плечима не носити

Те, що за плечима не носити

Армія студентів Національного університету біоресурсів і природокористування України (колишньої сільгоспакадемії) вчора поповнилася десятьма тисячами «новобранців». Саме стільки першокурсників влилося до дружної студентської сім’ї вишу в Києві та його регіональних відділенннях. Святкова «лінійка» традиційно відбулася на університетському стадіоні, що розташований у мальовничому Голосіївському лісі. Урочистості з нагоди Першовересня в університеті зазвичай відбуваються красиво i з розмахом. Тож і вчора тут аж в очах яскравіло від квітів і прапорів, гуркотіли барабани оркестру дівчат–барабанщиць, гостей зустрічали хлібом–сіллю пишно вбрані україночки, а ректор НУБіП Дмитро Мельничук виглядав справжнім батьком і наставником молодого поповнення у розкішній професорській мантії.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Про міністра і козла

Про міністра і козла

Учора міністра освіти Дмитра Табачника дуже чекали у київській школі №25. Як анонсували заздалегідь, там пан міністр разом із послом Росії в Україні Михайлом Зурабовим мав узяти участь в презентації спільного проекту російських і українських учених «Віртуальна школа». Проте на святковій лінійці очільник освітнього міністерства так і не з’явився. Причому про цю прикрість стало відомо за якихось 10 хвилин до початку свята. Журналісти відразу ж припустили, що Табачник образився на заяву глави адміністрації Президента Сергія Льовочкіна щодо своєї відставки.

Всі статті рубрики