Війна за «Дружбу»

Війна за «Дружбу»

Ще донедавна готель «Дружба», розташований у центрі Донецька по вулиці Університетській, гостинно відчиняв двері гостям шахтарської столиці, а сьогодні він став об’єктом не лише пильної уваги громадськості, а й територією протистояння городян із забудовниками. Навіть дійшло до силового вирішення проблеми. 8 червня між мешканцями навколишніх будинків та робітниками, які зводили будівельний паркан, виникла сутичка.

«У зв’язку з тим, що конфлікт мав «перспективу» перерости у бійку, було викликано додаткові сили міліції. Правоохоронці запобігали протиправним діям як з однієї, так і з другої сторони», — йшлося у повідомленні відділу зв’язкiв із громадськістю ГУ МВС у Донецьку. Проте інформація правоохоронців була не зовсім вичерпною...

Двоголове безголів’я

Двоголове безголів’я

Про наміри повернути на маківку пам’ятника коменданту Полтави часів відомої битви Олексію Келіну двоголового російського імперського орла наближені до тодішньої міської влади діячі вперше заговорили у 2007 році. Згідно з їхніми задумами, відреставровані старі та набудовані нові пам’ятки до 300–річчя баталії «тягли» більш ніж на 300 мільйонів гривень (!) і, по суті, перетворювали Полтаву з «серцевинного» українського міста на такий собі доважок до поля трагічної для нашої держави битви. Та оскільки згадана сума була явно непідйомною, то й подібні пропозиції сприймалися більшістю, як чергові прожекти ласих до бюджетних і спонсорських грошей та водночас знаних своїми українофобськими витівками можновладців. Зрештою, напередодні «ювілею» баталії обійшлися переважно «косметичним» ремонтом пам’ятників, у тому числі й полковнику Келіну. Однак 27 червня минулого року під час відзначення 301–ї річниці Полтавської битви архітектор Валерій Трегубов заявив перед телекамерами, що проект відновлення двоголового орла готовий, тож він вгніздиться на монумент уже до Дня міста, тобто до 23 вересня.

Всі статті рубрики