Війна за «Дружбу»

17.06.2011
Війна за «Дружбу»

Листівка від супротивників забудови.

Ще донедавна готель «Дружба», розташований у центрі Донецька по вулиці Університетській, гостинно відчиняв двері гостям шахтарської столиці, а сьогодні він став об’єктом не лише пильної уваги громадськості, а й територією протистояння городян із забудовниками. Навіть дійшло до силового вирішення проблеми. 8 червня між мешканцями навколишніх будинків та робітниками, які зводили будівельний паркан, виникла сутичка.

«У зв’язку з тим, що конфлікт мав «перспективу» перерости у бійку, було викликано додаткові сили міліції. Правоохоронці запобігали протиправним діям як з однієї, так і з другої сторони», — йшлося у повідомленні відділу зв’язкiв із громадськістю ГУ МВС у Донецьку. Проте інформація правоохоронців була не зовсім вичерпною...

 

«Спортсмени» на будмайданчику

Як з’ясувалося, сторона забудовника (будівництво здійснює корпорація «Менеджмент Ассетс Компані» («МАКО»), президентом якої є син Президента України Олександр Янукович) готувалася до цього протистояння заздалегідь. Бо коли люди почали перешкоджати, на їхній погляд, незаконному зведенню паркану, проти них «постали» зо два десятки молодиків спортивної статури у чорних футболках (на деяких з написом «Греко–римская борьба». — Авт.) і, ставши щільним ланцюгом, силою витіснили місцевих із дитячого майданчика. Не обійшлося і без застосування сили — декому з мешканців від «спортсменів» таки дісталося стусанів. «Міліціянти вдавали, що нічого не відбувається і втручалися лише тоді, коли треба було підтримати сторону забудовника», — розповідають очевидці.

Довелося городянам капітулювати. Тож команда будівельників хутко обнесла територію готелю огорожею, «відтявши» на очах в ошелешених мешканців двох сусідніх п’ятиповерхівок подвір’я разом із дитячим майданчиком. Для прогулянок городянам залишилась проїж­джа частина та метрів п’ять від під’їзду до паркану.

За 24–поверховим парканом

Стурбовані неочікуваним сусідством із «невизначеним об’єктом», мешканці навколишніх будинків ще на початку травня звернулися до виконкому Донецької міської ради з проханням прояснити ситуацію навколо майбутнього будівництва на місці старої будівлі готелю «Дружба». У листі–відповіді Донецької міської ради від 25 травня за підписом заступника міського голови Донецька Тарабановського йдеться: «Корпорації «Менеджмент Ассетс Компані» передана в оренду земельна ділянка площею 0,6132 га для експлуатації існуючої будівлі готелю, що розміщується по вул. Університетській, 48». У цьому ж листі вказано, що 12 травня корпорація «МАКО» звернулася до Головного управління містобудування та архітектури для розгляду і погодження передпроектної документації щодо будівництва «багатоповерхової будівлі з житловими апартаментами, з вбудованими нежитловими приміщеннями та вбудованими–прибудованими паркінгами на близько 200 машино–місць по вулиці Університетській, 48...» У передпроектних пропозиціях було представлено розрахунок інсоляції та природної освітленості, виконаний проектним інститутом ДонНАСА. Розрахунок показав, що майбутня багатоповерхівка не погіршує інсоляції сусідніх житлових будинків.

Але масштаби 24–поверхівки неабияк налякали жителів п’ятиповерхівок. «Кожна квартира має отримувати сонячні промені не менше двох годин. У нашому будинку є квартири з вікнами лише на схід, а тому при зведенні поруч такого гіганта сонячне проміння до них не проникатиме зовсім, норми інсоляції будуть порушені», — зі знанням справи пояснив один з її мешканців. За його словами, неподалік уже є одна багатоповерхівка, через яку в частини мешканців виникли проблеми з використанням газових колонок. «Працівники міськгазу просять не вмикати колонки, коли немає вітру, коли сильний вітер, коли хмарно або коли йде дощ чи сніг» , — розповідає чоловік. Та найбільше людей турбує те, що під час будівництва постраждають їхні будинки та заберуть прилеглу територію, на якій збудують паркінг.

З документами чи стихійно?

«Конфлікт між мешканцями п’ятиповерхівок і будівельниками має бути вирішений у рамках чинного законодавства, — вважає заступник донецького міського голови Микола Волков. — Містобудівна рада поки не дала корпорації «МАКО» дозвіл на зведення на місці колишнього готелю «Дружба» 24–поверхової будівлі. Є відповідна норма, буде прораховано фахівцями і сказано, якої висоти має бути будинок».

У багатьох виникають сумніви, чи є у забудовника відповідні документи на будівництво. «Підготовчі роботи на подвір’ї готелю «Дружба» ведуться законно. Всі дозвільні документи є і вони були пред’явлені правоохоронцям — договір про оренду земельної ділянки, повідомлення про підготовчі роботи з ДАБК, дозвіл із виконкому про те, що нам можна експлуатувати цю споруду (готель «Дружба». — Авт.), — заявив інженер технічного нагляду за будівництвом корпорації «МАКО» Володимир Мироненко. Справді договір про оренду підписано, ще у 2008 році, а 1 червня цього року «МАКО» оголосила про початок підготовчих робіт. Згідно з документами, дозвіл є лише на такі дії, але жодних проектних рішень поки немає. «Коли нам подадуть наступні документи, ми їх проаналізуємо, розглянемо, зважаючи на чинне законодавство, а вже потім будемо дозволяти чи забороняти забудову», — сказав начальник інспекції державного архітектурно–будівельного контролю (ДАБК) у Донецькій області Олег Курчин і зізнався — поки сам не знає, що там планують будувати. Тоді городяни показали йому витяг iз документа, де вказано, що тут мають звести туристичний об’єкт, а насправді — величезну багатоповерхівку з елітними апартаментами.

Реставрація чи знесення?

23 травня мешканці Університетської зустрілися з представником забудовника Вадимом Нащокіним. Тоді він показав людям рішення Донецької міськради про передачу корпорації «МАКО» земельної ділянки сусіднього будинку в оренду для експлуатації існуючої будівлі готелю терміном на 49 років. Що саме планували збудувати, пан Нащокін також не сказав. «Спочатку йшлося лише про реконструкцію готелю, — розповідає мешканка сусідньої з готелем п’ятиповерхівки Олена. — Потім дізналися, що на місці готелю буде 24–поверхівка». А на сайті готелю «Дружба», який на час підготовки матеріалу вже наполовину зруйнували, зазначалося, що з 16 травня він закритий на реконструкцію. Щоправда, дата відкриття «відреставрованої» будівлі не вказана.

«24–поверхівка — лише попередній проект. Можуть бути запропоновані інші проекти. Але з мешканцями сусідніх будинків ми хочемо налагодити конструктивний діалог, аби врахувати всі їхні вимоги й прохання. Ми виберемо проект, який би задовольнив і забудовника, і городян. Але хочу наголосити, що лякатися не потрібно, паркінг буде розташовано під землею, а біля будинків обов’язково буде зелена зона і сучасний дитячий спортивний майданчик. Щодо власності, то земельна ділянка взята корпорацією в оренду на 49 років, а приміщення готелю «Дружба» — викуплене. Тож господарі можуть ним розпоряджатися як завгодно. Коли приймали рішення про знесення будівлі, всі процедури були нами дотримані відповідно до законодавства», — у розмові з «УМ» повідомила директор департаменту зв’язкiв із громадськістю «МАКО» Наталя Бойко.

Наразі навіть серед чиновників вищого рангу немає одностайної думки з приводу законності забудови. Мер Олександр Лук’янченко зазначив, що в «МАКО» передчасно оголосили про будівництво 24–поверхового будинку, не маючи погодженого проекту. «У мене є питання до корпорації, тому що вони випереджають події... Не вирішивши питання, почали проводити дії», — сказав мер. Щодо конфлікту між мешканцями п’ятиповерхівок і забудовником, міський голова зазначив, що в цьому випадку громадські слухання проводити не обов’язково, оскільки «не зачіпається доля великої кількості жителів».

Трохи світла на каламутний будівельний проект пролив Олег Курчин. Корпорація «МАКО» зобов’язана погодити свій проект будівництва на території колишнього готелю «Дружба» з жителями сусідніх будинків. А коли забудовник підготує проект, всі факти будуть ретельно перевірені, і якщо проект не відповідатиме договору оренди, вони не отримають дозволу на будівництво.

«Враховуючи те, що я ще й депутат міськради, член земельної комісії, то обіцяю особисто переговорити з архітектором проекту... Я попрошу почати роботу над проектом разом із мешканцями вже тепер, тобто до того, як ми видамо дозвіл на це будівництво. Вже з вівторка (14 червня. — Авт.) викличу до себе проектувальників і попрохаю, щоб вони у проекті врахували вимоги мешканців сусідніх будинків», — пообіцяв Курчин.

За словами представників «МАКО», наразі вони готові вести діалог із місцевою громадою. «Я як представник корпорації «МАКО» вже неодноразово зустрічався з мешканцями прилеглих будинків і надалі готовий до конструктивного діалогу. Створюйте ініціативну групу, ми запросимо сюди проектувальників і зобов’яжемо включити до проекту дитячий майданчик, а також з’ясуємо межі забудови — що й де буде розташовано», — пообіцяв людям директор департаменту капітального будівництва корпорації Вадим Нащокін.

Чи прислухаються забудовники й чиновники до думки городян, покаже час. Однак, враховуючи те, що реальний власник забудови на місці готелю «Дружба» — син Президента України, в людей, справедливо виникає сумнів щодо щирості намірів. Уже через кілька днів від готелю, який забудовники взяли в оренду на 49 років «для експлуатації існуючої будівлі», залишаться лише руїни. У Донецьку мало хто сумнівається, що проект будівництва таки затвердять. Городяни й надалі налаштовані відстоювати свої інтереси. Хоча що таке для нинішньої так званої еліти думка громади, коли на кону від 300 до 500 мільйонів гривень? Саме так ріелтори оцінюють вартість майбутньої елітної багатоповерхівки.