А той третій празник — Святе Водохреще!

А той третій празник — Святе Водохреще!

Із першою зіркою українці знову збираються за святковим столом. В Україні сьогодні відзначають Водохресний Святвечір — переддень одного з найголовніших православних свят, Богоявлення Господнього. «Згадка про Хрещення Господнє описана в Євангелії. Господь прийшов на річку Йордан і прийняв хрещення від Івана Хрестителя. Йому не потрібне було покаяння в гріхах, він хрестився для освячення вод. Вода — фізична основа, без неї життя неможливе, — розповів «УМ» прес–секретар Української православної церкви Київського патріархату, архiмандрит Євстратій (Зоря). — Коли Ісус Христос ішов з води і молився, відкрилися небеса і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на нього й почувся голос: «Це син мій улюблений, що Його я вподобав!». На згадку про Водохреще у храмах відбувається освячення води: 18 січня після вечірньої служби й на саме свято. Узятою з храму святою водою слід умитися й окропити житло. Вважається, що вона має особливу цілющу силу.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Судовий «пасьянс»

Судовий «пасьянс»

У місцевому суді Жовтневого району відбулося попереднє слухання у справі про вибух у Свято–Покровському храмі УПЦ МП. «УМ» повідомляла, що сторона звинувачення, яку представляє старший прокурор прокуратури регіону Андрій Кметь, інкримінує екс–паламарю церкви Антону Харитонову організацію підриву, його брату Сергію Дьоміну — придбання у невідомої особи «пекельної машинки», а Євгену Федорченку, який на момент скоєння злочину працював паламарем, — те, що він заніс вибуховий пристрій до храму.

Оптимізація чи продовження русифікації?

Оптимізація чи продовження русифікації?

У Донецькій області проводиться процес так званої оптимізації, який передбачає скорочення шкіл. І торкнеться він насамперед скорочення шкіл з українською мовою навчання. Занепокоєні таким станом речей більше півсотні батьків учнів ЗОШ №111 у п’ятницю на шкільному подвір’ї провели мітинг, що завершився колективним походом до Петровського райвиконкому. Протестувальники вимагали від чиновників прислухатися до їхніх вимог — не закривати навчальний заклад, який є одним із найкращих у Петровському районі Донецька. Вони бояться, що в разі закриття школи їм запропонують перевести дітей у російськомовні навчальні заклади. «Є всі підстави для тривоги. Наша школа потрапляє під оптимізацію, а ми категорично проти цього, — розповідає мати двох школярок Людмила Верещагіна. — Це нам дали зрозуміти представники районної влади. У Луганську таку саму школу, як наша, вже закрили...»

Усі сядуть?

Усі сядуть?

Цими вихідними оперативники тернопільського обласного УБОЗу за підозрою в хабарництві за сприяння у виділенні земельних ділянок затримали голову Борщівської райдержадміністрації та двох депутатів — районної та обласної рад (обоє балотувалися за списками Партії регіонів). Як повідомив «УМ» головний спеціаліст відділу зв’язків iз громадськістю УМВС України в Тернопільській області Петро Колісник, затриманню передувала довга кримінальна історія.

День обійм iз викрученими руками

День обійм iз викрученими руками

У жіночому русі «Фемен», відомому своїми провокаційними (з обов’язковим оголенням жіночих принад) акціями, тріумфують. 17 січня Шевченківський райсуд столиці закрив судове прова­дження відносно однієї з лідерок руху Інни Шевченко у зв’язку з відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення. Тепер уже українські феміністки мають намір притягти до відповідальності аж занадто жвавих працівників міліції.

Хто на старенького?

Хто на старенького?

Національний суд у Мадриді повідомив, що відповідальний суддя в Іспанії Ісмаель Морено висунув звинувачення проти колишнього американця українського походження Івана Дем’янюка у співучасті в геноциді та злочині проти людяності у німецьких нацистських таборах смерті впродовж Другої світової війни. Нагадаємо, процес проти Івана Дем’янюка вже понад рік триває у німецькому Мюнхені. Німці судять його за нібито роботу нацистським наглядачем у таборі смерті Собібор. Іспанці ж хочуть судити українця за вбивство 60 іспанських полонених у концтаборі Флоссенбург — там Дем’янюк нібито працював наглядачем. Як повідомляє «Німецька хвиля», іспанський суд також видав загальноєвропейський ордер на арешт Дем’янюка та його екстрадицію до Іспанії. Та поки свою розправу не закінчили німці, ордер не діє.

Всі статті рубрики