Книжкові місіонери

30.09.2010
Книжкові місіонери

Сучасні діти, як і їхні батьки, теж полюбляють відвідувати бібліотеки. (Фото з сайту pfo-zh.org.ua.)

Це свято людей, які живуть у світі мудрих думок і книжкового пилу. Бібліотекар — професія жіноча і, як на мене, романтична для тих, хто любить усамітнення і гарних (мовчазних) співрозмовників, але ці бійці культурного фронту державою недооцінені — і морально, і матеріально. Сьогоднішні відвідувачі бібліотек потребують рідкісних книжок, електронних версій і багато новинок, а бібліотеки потребують цих самих відвідувачів і грошей на нові надходження. За даними Української бібліотечної асоціації, пришвидшенню інформатизації бібліотек в Україні сприяють міжнародні програми і проекти. Так, завдяки проекту «Інтернет для читачів публічних бібліотек» Посольства США в Україні упродовж 2001—2010 рр. було відкрито 143 центри iнтернету в усіх регіонах України, здійснювалося навчання бібліотекарів і читачів. Сприяли модернізації бібліотек і проекти Міжнародного фонду «Відродження», Британської Ради, Гете­Інституту, Програми сприяння парламенту України, участь українських бібліотекарів у міжнародних проектах Європейського Союзу, спілкування із зарубіжними колегами, навчання за програмою IATP Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) тощо.

У 2009 р. в Україні розпочався проект «Глобальні бібліотеки» Фонду Білла та Мелінди Гейтс, що реалізується в Україні під назвою «Бібліоміст» Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у співпраці з Міністерством культури та туризму України, USAID, Microsoft, Українською бібліотечною асоціацією та іншими партнерами. Відповідно до цього проекту впродовж наступних п’яти років iнтернет­центри на конкурсних засадах відкриються у 1000 публічних бібліотек, буде здійснено підвищення кваліфікації бібліотекарів у регіональних тренінгових центрах, у публічних книгозбірнях навчатимуть користувачів пошуку інформації в iнтернеті та використанню комп’ютерів. Фонд Білла та Мелінди Гейтс фінансує аналогічні програми у США, програма «Глобальні бібліотеки» фонду діє також у багатьох країнах світу — Польщі, Литві, Латвії, Мексиці, Молдові, Болгарії та інших країнах. Уже в 2010 р. програма «Бібліоміст» комп’ютеризувала і підключила до iнтернету понад 200 бібліотек, давши їм змогу пропонувати своїм читачам вільний доступ до світу інформації. Бібліотекарі покращують професійну підготовку у тренінгових центрах, уже відкритих за підтримки програми «Бібліоміст» у кожному обласному центрі України та при Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв у Києві.

 

Цікаві факти:

*Учора з центру Львова — площі Ринок — за маршрутом №2 вирушив трамвай «Бібліотека +», у якому пасажирам цілий тиждень розповідатимуть про книги та міські дитячі бібліотеки. На час акції всі зупинки на маршруті «перейменовані»: наприклад, зупинка «Головпоштамт» перетвориться на «Бібліотечну цитадель», зупинка «Площа Митна» — на «Книжковий форпост», зупинка «Медичний університет» — на «Феєричну книгокардію». Зовні трамвай прикрашає карта дитячих бібліотек Львова, а в салоні розміщено рекламні афіші та плакати, що інформують пасажирів про бібліотечні послуги, інтерактивні акції та конкурси, які відбуваються в дитячих бібліотеках Львова.

* В аеропорту Амстердама відкрилася перша у світі аеропортова бібліотека Holland Boulevard. Містить вона книги на 29 мовах світу, а також музику і фільми. Знаходиться в зоні між терміналами E і F. Тепер очікувати можна буде з користю, тобто з книжкою.

* Французький журнал L’Internaute опублікував рейтинг найкрасивіших бібліотек і книжкових магазинів світу. На першому місці — розташована в приміщенні колишнього театру El Ateneo в Буенос­Айресі бібліотека та книжковий магазин одночасно. Там можна читати просто в театральній ложі. На другому місці — бібліотека міста Маастрихт, яка розташована в будівлі Домініканської церкви XVIII століття. Третє місце дісталося побудованій у готичному стилі La Livraria Lello — вона знаходиться в португальському місті Порто. У десятку ввійшла і брюссельська бібліотека з рестораном Cook and Book, читаємо на сайті profy.nplu.org.