Курс на бієнале

04.09.2010
Курс на бієнале

«Сила мистецтва» зробить Львів столицею актуального мистецтва в Україні.

У Львові завершився «Тиждень актуального мистецтва» (ТАМ) — один із наймасштабніших проектів contemporary art в Україні, який тривав навіть не 7, а цілих 10 днів під гаслом «Абстрактне vs реальне».

У проекті взяло участь близько сотні митців із Польщі, Нідерландів, Великобританії, Ізраїлю, Ісландії, Канади, Швей­царії. Україну представляли митці з Києва, Харкова, Уж­города, Херсона, Івано–Франківська, Дніпро­пет­ровська та, звісно, зі Львова. Перфоменси, інсталяції, вистави, street–art, виставки живопису і фото, проекти «нових медіа», кінопокази, лекції, майстер–класи та симпозіум «Сила Мистецтва» — у програмі були всі жанри і формати, присутні в концептуальному мистецтві. Весь фестиваль був поділений на чотири блоки: «Живі класики», «Авторські проекти» (куратор — Влодко Кауфман), «Дні мистецтва перфоменсу у Львові» (куратор — Вальдемар Татарчук) та MediaDepo (координатор — Богдан Шумилович). Найвеселіший перфоменс–обман учинив Юрій Онух у Кінопалаці «Копернік». Пан Юрій стояв на вході до кінопалацу, запрошував і посміхався. Посміхатися було чого — замість перфоменсу Онух змусив глядачів подивитися веселий дитячий фільм–казку. Зібрати в одному місці купу митців, критиків, снобів і повернути їх у просте і радісне, без художніх заморочок, дитинство — ось і увесь перфоменс, добрий та іронічний.

Другим обманом був Баррі Фітцджеральд, фотограф iз Белфаста, який знімає привидів і різні паранормальні явища. Його виставка «Примарна реальність» відкрилася у Фотоклубі «5х5». Після годинної розповіді про паранормальщину, спеціальні фотокамери, інфрачервоні промені й метафізику фотограф переконував, що на світлинах є плями від привидів. І справді, знаходились люди, які бачили неіснуючі плями неiснуючих привидів на доволі мальовничих світлинах.

Надалі ТАМ має намір переходити у формат бієнале, а Львів, відповідно, претендує на столицю актуального мистецтва України.