Патріарх, який термодинамікою довів незалежність

Патріарх, який термодинамікою довів незалежність

Першого вересня Ігореві Юхновському виповнилося 85 років. Незважаючи на поважний вік, Ігор Рафаїлович «в строю». Багато молодих людей можуть позаздрити світлому розуму та енергійності цього великого чоловіка.

Академік Юхновський — один із найяскравіших старожилів в українській політиці. Саме він очолював Народну раду — фракцію, яка в першому складанні Верховної Ради, ще в 1990 році, тобто за часів СРСР, згуртувала довкола себе прихильників української Незалежності. Саме вона, Народна рада, виборола Декларацію про державний суверенітет і Акт проголошення Незалежності.

У 1991 році Юхновський пішов на перші президентські вибори, а однією з його довірених осіб був... Леонід Кучма. Співпраця із Даниловичем продовжилась: Юхновський просував кандидатуру Кучми на пост Прем’єр–міністра, був першим віце–прем’єром у його уряді. Потім їхні шляхи розійшлися.

Уже в новому столітті Юхновський відзначився тим, що під час Помаранчевої революції достроково приводив Віктора Ющенка до присяги у Верховній Раді (пригадуєте, який тоді був скандал?).

За президентства Ющенка Ігорю Юхновському довірили керувати Інститутом національної пам’яті. Інститут виконав чимало роботи у вивченні Голодомору та визвольних змагань. Але прийшла нова влада — керівника змінила. Як виявилося, обманним шляхом.

Кореспондент «УМ» застав Юхновського у Львові. Розмова відбувалася за день до ювілею. Родичі спонукали Ігоря Рафаїловича швидше завершити інтерв’ю, а він терпляче ділився пережитим.

До Ху — без дружини

До Ху — без дружини

Трьома літаками прилетів учора до Китаю Віктор Янукович. Це перший його візит у велику східну державу на посаді Президента, якщо не рахувати часті «човникові» поїздки в Росію. Літаків аж три, бо, як сказав напередодні вояжу голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін, новий президентський «Аеробус» А–319 може підняти при безпересадочному перельоті до КНР лише 23 пасажири та 300 кг багажу, а делегація — дуже представницька, з першим віце–прем’єр–міністром Клюєвом, міністрами закордонних справ, палива й енергетики, оборони, економіки, промполітики, вуглепрому, культури, головою Нацбанку. За словами Льовочкіна, лише один літак оплачується із держбюджету, а два фінансуються представниками бізнес–середовища, які представлені в делегації. Таких загалом 80, включно з Олександром Ярославським і президентмо ФФУ Григорієм Суркісом. Цікаво, що прокататися з «помпою» до комуністичної країни Янукович узяв і лідера КПУ Петра Симоненка.

Міністра наруги — у відставку!

Міністра наруги — у відставку!

Позавчора — у День знань — у ЗМІ з’явилася чергова заява міністра освіти Дмитра Табачника щодо його «знання» Голодомору. «Визначення Голодомору як геноциду українського народу є вигадками закордонних істориків, — пояснив Табачник під час телефонної лінії в газеті «Аргумєнти і факти в Украінє». — Голод був, на мою думку, політичним руйнуванням селянства як соціального прошарку, але він не мав етнічних характеристик. Певною мірою голодовки у 1932—1933 і в 1946—1947 роках були штучними через неправильні управлінські рішення. Однак вони ніколи не були геноцидами, тому що однаково вмирали селяни різних національностей».

«Збитий» пілот Юлі

«Збитий» пілот Юлі

Під приціл Генпрокуратури потрапив черговий урядовець Тимошенко. Печерський райсуд столиці дозволив обшукати житло колишнього заступника міністра транспорту та зв’язку — екс–глави Державної авіаційної адміністрації Олександра Давидова, який у 90–ті роки був пілотом Юлії Тимошенко. А з 1996 до 2000 року очолював компанію «ЄЕС–Авіа», яку створила корпорація Леді Ю «Єдині енергосистеми України».

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

ЦИТАТИ ТИЖНЯ

ЦИТАТИ ТИЖНЯ

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики