До Ху — без дружини

03.09.2010
До Ху — без дружини

Голова КНР вітає Президента України. (Фото Рейтер.)

Трьома літаками прилетів учора до Китаю Віктор Янукович. Це перший його візит у велику східну державу на посаді Президента, якщо не рахувати часті «човникові» поїздки в Росію. Літаків аж три, бо, як сказав напередодні вояжу голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін, новий президентський «Аеробус» А–319 може підняти при безпересадочному перельоті до КНР лише 23 пасажири та 300 кг багажу, а делегація — дуже представницька, з першим віце–прем’єр–міністром Клюєвом, міністрами закордонних справ, палива й енергетики, оборони, економіки, промполітики, вуглепрому, культури, головою Нацбанку. За словами Льовочкіна, лише один літак оплачується із держбюджету, а два фінансуються представниками бізнес–середовища, які представлені в делегації. Таких загалом 80, включно з Олександром Ярославським і президентмо ФФУ Григорієм Суркісом. Цікаво, що прокататися з «помпою» до комуністичної країни Янукович узяв і лідера КПУ Петра Симоненка.

Це перший державний візит керівника України до Китаю. Прикметно, що, всупереч такому статусу, Янукович не взяв до Піднебесної дружину. Пан Льовочкін пояснює таке ігнорування «першої леді» оригінально: «Є безліч винятків із протоколу... Припустимо, ви йдете в гості, а ваша дружина захворіла, або має невідкладні справи, які вона раніше запланувала на цей час». При цьому Ганна Герман у делегації, звісно, є.

У рамках турне, що триватиме до 5 вересня, Янукович, окрім Пекіна, відвідає спеціальний адміністративний район — Гонконг і найбільше місто Китаю — Шанхай.

Учора площа Тяньаньмень у Пекіні була прикрашена українською державною символікою, передає УНІАН. Главу Української держави у будинку Народних зборів зустріли з військовими почестями. Віктор Янукович мав зустріч тет–а–тет із головою КНР Ху Цзіньтао, за результатами якої підписали низку міждержавних документів. Зокрема, спільну заяву стосовно підвищення рівня українсько–китайських відносин.

Янукович заявив про досягнення домовленості з головою Китаю про початок підготовки і подальше підписання нової угоди про стратегічне співробітництво між двома країнами та про інвестиційні проекти обсягом близько 4 млрд. доларів. Створено комісію із двосторонньої співпраці.

Президент висловив упевненість, що не пізніше 2012 року товарообіг між Україною і Китаєм повинен зрости до 10 млрд. дол. «Потенціал розвитку стосунків України і Китайської Народної Республіки дуже великий», — сказав Янукович. І висловив готовність «залучити наші (українські) можливості для розбудови тих регіонів Китаю, які сьогодні значно відстають у своєму розвитку».