Міністра наруги — у відставку!

03.09.2010

Позавчора — у День знань — у ЗМІ з’явилася чергова заява міністра освіти Дмитра Табачника щодо його «знання» Голодомору. «Визначення Голодомору як геноциду українського народу є вигадками закордонних істориків, — пояснив Табачник під час телефонної лінії в газеті «Аргумєнти і факти в Украінє». — Голод був, на мою думку, політичним руйнуванням селянства як соціального прошарку, але він не мав етнічних характеристик. Певною мірою голодовки у 1932—1933 і в 1946—1947 роках були штучними через неправильні управлінські рішення. Однак вони ніколи не були геноцидами, тому що однаково вмирали селяни різних національностей».

Таку позицію міністра різко засудив колишній голова СБУ, координатор ініціативи «Оновлення країни» Валентин Наливайченко. За його визначенням, заява Табачника щодо Голодомору прямо суперечить статті 2 Закону «Про Голодомор 1932—1933 років в Україні», в якій визначено: «Публічне заперечення Голодомору 1932—1933 років в Україні визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним».

Відтак громадська ініціатива «Оновлення країни» заанонсувала намір звернутися до Генеральної прокуратури з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності міністра освіти і науки за порушення Закону і заперечення встановленого українським судом факту, що Голодомор 1932—33 років був актом геноциду українського народу. Також рух Наливайченка закликав винести на розгляд Верховної Ради постанову про усунення Табачника з посади глави міністерства.

Координатор «Оновлення країни» підкреслив: «Чиновники, які заперечують факт злочину, вчиняють протиправно і підпадають під юрисдикцію Міжнародного суду в Гаазі. Ті, хто заперечує, що в Україні у 1932—33 роках минулого століття в оточенні збройних формувань від голоду загинули наші діди і прадіди, — покривають злочинців і виправдовують злочини проти людства».