«Гарячий» телефон для зимової сесії

«Гарячий» телефон для зимової сесії

Якщо викладач робить вам «прозорі» натяки, скільки коштуватиме «зарах» або «відмінно» у вашій «заліковці», телефонуйте в Міністерство освіти. Саме для таких екстрених випадків тут працює консультативний телефон «Зимова екзаменаційна сесія 2009/2010 навчального року».

«Моліться — попереду пірати!»

«Моліться — попереду пірати!»

Ступивши на рідну землю, зустрівшись із родинами і трохи оговтавшись, моряки з судна «Аріана» зважилися нарешті зустрітися з журналістами й розповісти історію свого полону. Пробувши під прицілами автоматів понад сім місяців, зазнавши знущань, голоду й хвороб, вони готові знову вийти в море вже восени, адже звикли жити і заробляти на життя лише так. Тим часом їхні дружини створюють благодійний фонд «Ассоль», перше завдання якого — забезпечити безплатну медичну допомогу й реабілітацію морякам, які повернулися і ще повернуться з піратського полону.

Негода ніяк не вгодить

Негода ніяк не вгодить

Бригади обленерго працюють у п’яти областях України, де люди внаслідок негоди в ніч на 11 січня залишились без світла. Як «УМ» повідомили у прес–службі Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, станом на вчорашній ранок без електропостачання залишалось 85 населених пунктів у Житомирській області, 15 у Рівненській, 13 у Київській (Іванківський район), 8 у Чернігівській області та 5 — на Волині.

КінодеБЮТ прем’єрів

КінодеБЮТ прем’єрів

Учора в інформаційному агентстві «ІнтерМедіа консалтинг» представили телевізійний документальний фільм американського режисера Бретта Аллена «Вкрадений попкорн» (Stealing popkorn), в якому автори розповідають про шахрайства Павла Лазаренка в часи, коли він був главою українського уряду. В сюжеті також часто згадується ім’я Юлії Тимошенко: розповіді колишнього спецпрокурора, слідчого у справі Лазаренка, співробітника ЦРУ та інших учасників цієї кримінальної історії не дають жодних підстав сумніватися у причетності до незаконних оборудок Лазаренка нинішньої Прем’єрки — у «справі Лазаренка» вона проходила як «співучасник, якому не висунуто звинувачення».

У «глухій» обороні

У «глухій» обороні

Сюжет відзнятого аматорською камерою відео, яке з’явилося в інтернеті, доволі банальний: двоє 20–річних молодиків у погонах десь у тихому закутку казарми «розбираються» зі своїм слабшим однолітком, який чимось перед ними завинив. Бідолаха навіть не намагається відбиватись, а тільки, зойкаючи, відчайдушно тримає «глуху» оборону.

«Глухотою» по «Срібному ведмедю»

«Глухотою» по «Срібному ведмедю»

Стало відомо, які фільми покажуть на Міжнародному кінофестивалі Берлінале з 11 по 21 лютого. За півгодини до того, як на офіційному сайті кінофестивалю вивісили інформацію, з Берліна зателефонували в компанію «Артхауз Трафік», яка надіслала три кінострічки, і повідомили, що короткометражний фільм «Глухота» молодого українського режисера Мирослава Слабошпицького відібрали в офіційну програму. Минулого року його короткий метр «Діагноз» уже показували в конкурсній програмі, однак стрічка залишилася без нагород. Мирослав Слабошпицький, син письменника Михайла Слабошпицького, не вважає це поразкою.

Англійські акценти з міліцейською вимовою

Англійські акценти з міліцейською вимовою

Жахлива подія сталася ще 15 грудня минулого року. Коли мама 11річної Каті прийшла додому з роботи, знайшла свою доньку повішеною на одвірку. Петлю дитина зробила з краватки вітчима. У кімнаті мати знайшла записку: «Я більше так жити не можу. Пробач мене, мамо». Ця подія набула широкого розголосу, і тому для правоохоронців було справою честі якнайшвидше розкрити темну справу.

Гривню беруть «на зуб»

Гривню беруть «на зуб»

З вівторка іноземна валюта по відношенню до гривні почала дорожчати. На готівковому ринку курс продажу долара до кінця дня вівторка досяг 8,15—8,20 гривні за долар, а з окремих регіонів стали надходити повідомлення про його дефіцит.

Ігри з Тигрюлею

Ігри з Тигрюлею

У ніч із 12 на 13 січня в Ялтинському зоопарку «Казка» від харчового отруєння померла улюблениця Юлії Тимошенко — біла тигриця Тигрюля. Такі повідомлення вчора «гуляли» інтернетом. Мертву тварину вранці 13 січня виявили співробітники зоопарку. За інформацією окремих видань, хтось із працівників звіринця навмисне поклав бенгальській красуні зіпсовану їжу.

Шантаж монополіста

Шантаж монополіста

Ситуація у протистоянні між Кабміном і консорціумом ЄДАПС, який виготовляє закордонні паспорти та інші документи суворої звітності, загострюється. Виробник учергове звинуватив уряд у крадіжці коштів, сплачених громадянами за виготовлені ним закордонні паспорти, і до вирішення питання з оплатою своїх послуг припинив їхнє виготовлення. «Загальна сума недоотриманих (консорціумом ЄДАПС. — Авт.) коштів наразі складає 107 мільйонів 579 тисяч гривень. Ці гроші вкрала Тимошенко разом із першим віце–прем’єром Олександром Турчиновим та головою Держказначейства Тетяною Слюз», — заявив днями народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак, якого пов’язують із власниками підприємства–монополіста. Подібні звинувачення на адресу уряду пролунали і з боку керівництва консорціуму. Щоправда, сума заборгованості, за їхньою версією, становить 150 мільйонів гривень.

Темно у «Кримській світлиці»

Темно у «Кримській світлиці»

Держпідприємство «Журнально–газетне видавництво» Міністерства культури і туризму України, яке є одним із співзасновників газети «Кримська світлиця» (два інших — Всеукраїнська «Просвіта» і сімферопольський трудовий колектив редакції), у всьому звинувачує головного редактора «Кримської світлиці» Віктора Качулу. Точніше — колишнього головного редактора, бо напередодні Нового року його факсом «привітали» доганою, а буквально наступного дня вже наказом про звільнення за підписом директора все того ж видавництва Віталія Сатаренка.

«Апчиху» — під дих

«Апчиху» — під дих

Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич підписав наказ, яким затвердив план проведення вакцинації українців проти сезонного та пандемічного грипу. Масове щеплення проти небезпечного вірусу, за планом, має відбуватися упродовж місяця — відтоді, як вакцина з’явиться у лікувальних закладах.

Богородиця від Мась

Богородиця від Мась

Авторку незвичайного панно, відому в Україні та за кордоном художницю Оксану Мась, на створення декоративного твору надихнула ікона Божої Матері доби українського бароко. «Спочатку я й не планувала створювати образ Божої Матері, — зізналась «УМ» одеська художниця. — Я просто довго шукала проникливий жіночий погляд і знайшла його в іконі Божої Матері». Як розповідає художниця, вона завжди прагнула експериментувати з художнім матеріалом. «У мене дуже багато робіт, виконаних у різних техніках, — каже «УМ» Оксана Мась. — Для цієї роботи я обрала саме писанки, оскільки вони самі вже є витвором мистецтва».

Перерва на Голод

Перерва на Голод

Сьогодні у Київському апеляційному суді, після одноденної перерви, вдруге засідатимуть учасники судового процесу над призвідцями Голодомору 1932 –33 років в Україні. Перше засідання відбулося вчора. Як пояснили юристи, справу передано до апеляційного суду, бо саме він, а не суди «першої інстанції», розглядає особливо тяжкі злочини, скажімо, серійні вбивства чи вбивства з обтяжуючими обставинами. А Голодомор — це масові смерті.

Маланка співає, Василь засіває

Маланка співає, Василь засіває

Святкові вихідні завершились, утім свята лише починаються! Сьогодні українці святкують Щедрий вечір або ж, як його ще називають у народі, — свято Маланки. Поміж тим готуються вдруге зустрічати Новий рік (свято Василя), який, за старим стилем, настане 14 січня. На відміну від Святвечора, під час Щедрої вечері накривають багатий стіл, де переважають м’ясні страви. Також деякі господині в цей вечір випікають обрядові хліби — «Маланку» та «Василя». А з першою зіркою щедрувальники йдуть по оселях вітати людей зі святом.

Наколядували Коновальця

Наколядували Коновальця

Центр старовинного гуцульського села, розташованого неподалік Черемошу, прикрасив пам’ятник полковнику армії Української Народної Республіки, визначному діячеві українського націоналістичного руху 20—30–х років ХХ століття Євгену Коновальцю. Збудували його за ініціативою уродженця села, голови Косівської районної організації «Просвіта» Богдана Глібчука. Ініціативу масово підтримали і старокутівчани.

Всі статті рубрики