Лікування гривнею

Лікування гривнею

Пристрастям, які сьогодні точаться навколо закону про підвищення акцизу на тютюн в Україні, можуть позаздрити деякі голлівудські стрічки. Річ у тім, що законопроект 4202, ухвалений у першому читанні тиждень тому, дуже подобається борцям із палінням. Лікарі, які щодня рятують від смерті хворих на рак легенів, інсульт, інфаркт тощо, закликають народних депутатів проголосувати за закон у другому читанні — на засіданні, що відбудеться 31 березня. А представники тютюнової індустрії готові на все, щоб не платити більше, тому хочуть зірвати прийняття документа.

Комунальні «майовки»

Комунальні «майовки»

Київській владі вже не раз давали по руках. Тобто по загребущих лапах. Причому давали на найвищому рівні. Президент України Віктор Ющенко кілька разів скасовував підвищення тарифів на комунальні послуги, запроваджене Черновецьким та його командою. Щоправда, тоді йшлося про різке підняття цін у 5—10 разів. Нині тактику змінено: з 1 квітня юридичні особи, а з 1 травня все населення Києва платитиме на 50 відсотків більше від економічно обґрунтованих тарифів. І це, зазначив перший заступник мера Анатолій Голубченко, ще не враховуючи останнього подорожчання газу. Навесні, додав Голубченко, відбуватиметься тільки перший етап підняття цін. Кияни, радійте: попереду буде й другий етап — пов’язаний із запровадженням нових тарифів на квартплату. Влада пам’ятає про нас завжди. Добиває як не києм, то палицею.

Випускників поменшало

Випускників поменшало

Третього березня завершилася реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання. Його пройдуть 426 тисяч цьогорічних випускників і тих, хто закінчив школу раніше, але з якихось причин не встиг сісти за студентську парту. Торік їх було на 50 тисяч більше — повідомив під час прес–конференції міністр освіти і науки України Іван Вакарчук. Нинішніх школярів серед учасників — 70%, випускників попередніх років — 28%, і лише один відсоток тих, хто закінчив професійно–технічні училища або ВНЗ 1–2 рівня акредитації.

Нечудотворне зникнення

Нечудотворне зникнення

Чудотворна Корсунська ікона Божої Матері зникла із Сумського кафедрального Спасо–Преображенського собору вночі. Вранці пропажу православної святині помітив староста і повідомив міліцію. Поки розглядається питання про порушення кримінальної справи, фотокопії реліквії вже розіслані у всі міста України: правоохоронці хочуть відвернути спробу вивезти ікону за межі держави. Міліція звернулася до колекціонерів, знавців історії та загалом до всіх громадян із проханням повідомляти будь–яку інформацію про викрадену цінність.

На гору — тільки після реєстрації!

На гору — тільки після реєстрації!

Рахівці втілюють у життя незвичайну ідею — створення Всеукраїнського центру сходження на Говерлу — просто біля підніжжя гори. У центрі планується надавати туристам вичерпну інформацію про подорожі в горах та забезпечити комфорт і безпеку впродовж їх перебування на найвищій вершині країни. «Така ідея виникла ще три роки тому. Зацікавлення туристів сходженнями на Говерлу з кожним роком зростає. Водночас виникають проблеми, особливо в зимовий період, коли треба забезпечити їхню безпеку на горі», — розповіла «УМ» головний спеціаліст сектору торгівлі та зовнішньоекономічної діяльності управління економіки Рахівської райдержадміністрації Єва Репарук. До розробки проекту долучилися Канадський інститут урбаністики за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку, Карпатський біосферний заповідник у співпраці зі швейцарсько–українським проектом розвитку лісового господарства «Форза», а також обласна влада.

Швидка їжа — швидка допомога

Швидка їжа — швидка допомога

У вівторок, за п’ять хвилин до шостої, двоє покупців біля кіоску «Дьонер кебаб» вибирали, чим підкріпитися надвечір. Наступної миті вітрина перед ними спалахнула, а в обличчя полетіли тисячі уламків скла. На кілька секунд вибух 40–літрового газового балону перетворив кіоск та два метри навколо нього на зону бойових дій. Балон встановили у «підсобній» частині кіоску, відділеній від «передньої» тонкою перегородкою. Вона трохи зменшила силу вибуху.

Телеграф, пошту й оперу брати не будуть

Телеграф, пошту й оперу брати не будуть

«УМ» уже повідомляла про рішення Київміськради взяти у кредит 1,2 мільярда гривень для погашення боргів перед «Київенерго», віддавши під заставу приміщення Театру імені Франка, Національної філармонії, Академії мистецтв, Мінфіну, СБУ, Генпрокуратури, поштових відділень і ще великого списку будівель, що є комунальною власністю. Цю ситуацію на вчорашній прес–конференції прокоментував Дмитро Гриджук, голова правління муніципального банку «Хрещатик», у якого міська влада столиці збирається брати кредит і якому готова під заставу віддати не лише фінансово вигідну, а й стратегічно важливу нерухомість.

З–під ніг Бандери, з–під носа у чиновників...

З–під ніг Бандери, з–під носа у чиновників...

Тернополяни шоковані, ніхто не чекав такого у місті, де, можливо, найбільше в Україні шанують Степана Бандеру. Невідомі викрали гранітну плиту з постаменту пам’ятника провіднику ОУН, який стоїть якраз навпроти облдержадміністрації. Як повідомили в самій тернопільській ОДА, злодії викрали плиту з фронтальної частини постаменту.

Задорогий гість

Задорогий гість

По суті, ракетний фрегат «Клакрінг» відкрив «чорноморський сезон» 2009 року. У Севастополі планувалося, що командир походу — комодор Джон Мур та командир «Клакрінга», капітан 2–го рангу Скотт М. Сміт зустрінуться з командувачем Військово–Морських сил ЗС України адміралом Ігорем Тенюхом та головою Севастопольської міськ­держадміністрації Сергієм Куніциним.

Всі статті рубрики