НЬЮЗ–РУМ

17.01.2009

«Ілюзія страху», яку Україна делегувала в номінанти на «Оскар», завершила свою боротьбу за цю нагороду. Картина Олександра Кирієнка за однойменною книжкою Олександра Турчинова до шорт–листа номінації «Кращий іноземний фільм» не потрапила. Попередньо на перемогу в цій номінації претендували фільми з понад 60 країн. Тепер список фільмів–претендентів скоротився до дев’яти позицій: «Реванш» (Австрія), The Necessities of Life (Канада), «Клас» (Франція), «Вальс із Баширом» (Ізраїль), «Від’їзди» (Японія), Tear This Heart Out (Мексика), «Фотографії Марії Ларсон» та «Комплекс Баадер–Майнхоф» (Німеччина), «Три мавпи» (Туреччина).

Як бачимо, Східна Європа та пострадянські країни у компанії кінодостойників не фігурують. (До слова, Росія у цій номінації покладала надії на картину «Русалка» режисера Анни Мелікян). Згодом, згідно з регламентом найвідомішого кінорейтингу, цей список скоротиться до п’яти, а володаря «Оскара» у номінації «Кращий іноземний фільм» назвуть 22 лютого.

* * *

У прокат вийшов перший український фільм року. Трилер «Таємничий острів» за книжкою Ірен Роздобудько на студії «Film. UA» зняв режисер Володимир Тихий («Мийники автомобілів», «Донечко моя»). У головних ролях — Неллі Уварова, Євген Стичкін, Богдан Бенюк.

* * *

«Залюднений острів» Федора Бондарчука та Олександра Роднянського відрапортував про свої фінансові успіхи у прокаті: понад 15 млн. доларів за перший вікенд. Більшу частину зібрали в Росії, українці ж за можливість побачити «світ навиворіт» витягнули зі своїх гаманців близько мільйона доларів. Продюсери розраховують, що активний прокат картини триватиме ще з місяць. Також, за інформацією kino–teatr.ua, голлівудське агентство William Morris розглядає можливість прокату «Залюдненого острова» в Америці.

* * *

Мільярди літ прогуло, а таких коней не було

Національний банк України до сторічного ювілею Марії Примаченко ввів у обіг ювілейну срібну монету номіналом 5 гривень із зображенням художниці на тлі соняшника, а з іншого боку — твір «Космічний кінь». Монета вийшла в серії «Видатні особистості України», продаватимуть її на аукціонах. Виготовлено рівно п’ять штук. Автор роботи Анатолій Дем’яненко зазначив, що на всіх фотографіях, які були, художниця дуже сувора, задумлива, похмура. «Ми знайшли таку фотографію, де вона з пензлем у лівій руці, бо Примаченко ж шульга була, і усміхається».

Є така вулиця

У Києві у Дніпровському районі, вже з’явилася вулиця Марії Примаченко. Іменем художниці названо колишню вулицю Ілліча. Готуються конверти із зображенням творів Марії Примаченко. Віктор Ющенко одне з них розмістив на різдвяному привітанні на бігборді.

Примаченко в кожну хату

Кому не випаде нагода відвідати виставки, присвячені ювілею майстрині, не журіться. Уже видано три каталоги робіт Марії Примаченко. Перший ще навесні видало Міністерство культури і туризму, до нього ввійшли твори з приватних колекцій. Другий каталог вийшов днями у видавництві «Родовід». Там можна переглянути майже 200 робіт. Більшість із них із фонду Запорізького художнього музею, доповнені картинами з Київського музею народного декоративного мистецтва.

Найповніший альбом презентували 12 січня на день народження Марії Примаченко. Але в продажу його ще немає — поки що видавництво «Народні джерела» надрукувало тільки 10 примірників. «Ми об’єднали свої зусилля, щоб вийшов цей масштабний альбом. Музей забезпечив наукову частину — Олена Шестакова вивчає творчість Примаченків уже багато років, вона упорядник. Київська обласна державна адміністрація, зокрема Віра Ульянченко, виділила кошти, а Євген Шевченко із Спілки майстрів народного декоративного мистецтва забезпечив видавничу справу», — кажуть у Музеї народного декоративного мистецтва.

Москвичам — «московського» звіра

Ольга Левченко, виконавчий директор Фонду Марії Примаченко, каже, що у березні в них запланована виставка у Москві. «Буде виставлено більше 70 робіт із приватних колекцій Росії. Ми вже маємо домовленість із галереєю сучасного мистецтва «Проун», де зараз проходить виставка геніального грузинського художника­примітивіста Ніко Піросмані. Щоб потрапити на Піросмані, москвичі стоять у черзі. Думаю, роботи Марії Примаченко теж матимуть такий розголос. Багато творів буде з колекції «московського киянина», фотографа, журналіста Юрія Роста. Свого часу він гостював у Примаченків, з її сином Федором по гриби ходив. Фотографії Марії Оксентіївни його авторства зараз є на виставці в Музеї народного декоративного мистецтва», — зазначає пані Левченко.

У гостях у Лева

Виставку «Дивосвіт Марії Примаченко», яка проходить у Музеї театрального, музичного і кіномистецтва, цього року планують також повезти у Львів. Представлено 100 картин до 100річного ювілею, які експонуються вперше. Картини надав фонд Дирекції художніх виставок України. У Києві, на вулиці Мазепи, 21 у корпусі 24, 26, виставка буде до кінця січня 2009 року.