Тиса хімічна

Тиса хімічна

Про скидання промисловим підприємством, що розташоване на румунській території за 70 кілометрів від кордону з Україною, важких металів у води Тиси повідомила радіостанція «Німецька хвиля». Відтак «УМ» зв’язалася з Державною екологічною інспекцією України (ДЕІ), до обов’язків якої входить контроль за екологічною ситуацією на території всієї держави.

Вікно в Європу — через стічні води

Вікно в Європу — через стічні води

Нещодавно у містечку Васнес–Аудемез–Бріфель, яке розташоване у бельгійській провінції Ено, урочисто відкрили автономну біологічну станцію очищення стічних вод «Біософ», розроблену українським науковцем, інженером–екологом, професором Кременчуцького політехнічного університету Володимиром Артамоновим.

За зруйновану хату 5 тисяч — небагато

За зруйновану хату 5 тисяч — небагато

На виконання указу Президента «Про невідкладні заходи щодо подолання наслідків стихійного лиха 23—27 липня 2008 року» Тернопільській області з резервного фонду Держбюджету виділено 5 мільйонів гривень. Як повідомила «УМ» начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Софія Погоріла, вже проведено виплату 390 особам на загальну суму 957,5 тисячі гривень.

Одна держава — спільна біда

Одна держава — спільна біда

Реальна пропозиція надійшла від самих репатріантів, а президія Меджлісу лише підтримала та узагальнила їх, ухваливши на позавчорашньому засіданні «Звернення до співвітчизників у зв’язку зі стихійним лихом у західних областях України».

Христос без варти

Христос без варти

У ніч на 31 липня з Музею західного і східного мистецтва, будівлю якого тривалий час ремонтують, викрадено художню перлину — картину XVI—XVII століття «Узяття Христа під варту» італійського художника Мікеланджело да Караваджо. Як поінформувала «УМ» керівник прес–служби міськуправління міліції Тетяна Хмельницька, «зловмисники, очевидно, проникли в музей уночі, розбивши вікно на другому поверсі, в одному із залів якого знаходилося полотно».

Барикада під «темним» Сонцем

Барикада під «темним» Сонцем

Мистецьке об’єднання «Остання барикада» вже восьмий рік поспіль організовує культурні заходи по всій Україні. Фестивалі відбувалися в Харкові, Луцьку, Києві, Івано–Франківську, Запоріжжі. Нещодавно Олесю Донію, нардепу і керівнику проекту «Остання барикада», російський письменник і мешканець Криму Ігор Сід запропонував влаштувати свято й на півострові. «Ми погодилися, бо більшого перетину культур в Україні не знайти. Цього року не відважилися на музичну програму. Запросили тільки поетів, які є представниками чотирьох народів. З ними ми давно співпрацюємо і перекладаємо твори один одного. Наступного року плануємо долучити болгар, греків, італійців, естонців», — розповів Олесь Доній на прес–конференції перед початком фестивалю в Сімферополі.

Знервоване Сонце

Знервоване Сонце

1 серпня людство стежило за затемненням Сонця — життя на Землі на декілька хвилин застигло в сутінках. Максимальний екліпс повного сонячного затемнення спостерігали цього дня росіяни. Біля міста Надим Сонце було повністю закрито упродовж 2 хвилин і 26 секунд. В Україні ж з 13.07 до 13.15 можна було спо­стерігати лише часткове фазове затемнення Сонця, закритого Місяцем максимум на 45 відсотків. Та попри це на вулицях зібралось чимало астрономів–аматорів із затемненими скельцями, аби не пропустити апогей явища.

Всі статті рубрики