Нагорода знайшла героя

Нагорода знайшла героя

88–річний Василь Левкович — єдиний, хто залишився живим і був удостоєний такої відзнаки. Загалом Золоті хрести мали отримати двадцять «упівців», однак імена більшості з них понині нікому невідомі — з метою конспірації нагорода вручалася лише «на папері» людям під псевдонімами. «15 березня 1946 року наказом української Головної визвольної ради Левкович став одним із останніх бійців Української повстанської армії, якому мали вручити відзнаку, — розповів «УМ» начальник відділу зовнішніх зв’язків Львівської облради Тарас Возняк. — Тоді це було лише у формі наказу, а тепер вже маємо точну копію хреста зі щирого золота».

От, «блін»!

От, «блін»!

Учора розпочався сиропусний тиждень. Минулої неділі скінчилися м’ясниці, отож із цього понеділка вже не годиться їсти м’ясо. Зате вдосталь споживають сиру, масла і сметани. Масниця завжди відзначається в неділю, але щороку в різний час, її дата залежить від Великодня. Цього року шанувальники традицій відгуляють Масницю 9 березня, і наступного понеділка будуть готові до 40–денного Великого посту. Отже, упродовж семи тижнів ні на сир зі сметаною й маслом, ні тим паче на м’ясо і не глянуть.

Відлуння вибуху

Відлуння вибуху

Перше судове засідання над колишнім генеральним директором відкритого акціонерного товариства «Дніпрогаз» Ігорем Іванковим, його першим заступником Максимом Сорокіним та екс–головним інженером підприємства Сергієм Бачуріним, яких звинувачують у службовій недбалості з важкими наслідками, довелося перенести. Причина банальна — у Жовтневому районному суді Дніпропетровська не знайшлося приміщення, яке б змогло вмістити хоча б постраждалих унаслідок вибуху газу 13 жовтня минулого року в житловому будинку. А такими визнано більше 400 осіб.

«Заплямована» репутація

«Заплямована» репутація

У неділю в Голопристанському районі Херсонської області у прибережній смузі Чорного моря на ділянці протяжністю двадцять кілометрів було виявлено окремі невеликі згустки мазуту. Про пляму управління Міністерства з надзвичайних ситуацій повідомили місцеві жителі, які й помітили її неподалік берега. Вона розтягнулася від Чорноморського заповідника до села Більшовик.

Дорога моя школа

Дорога моя школа

Як повідомляє лондонська газета Evening Standard, донька екс–президента і дружина українського мільярдера Віктора Пінчука Олена Франчук за рекордну ціну купила розкішний п’ятиповерховий будинок на вулиці Upper Phillimore Gardens, що в самому серці столиці Великої Британії. Досі найдорожчим помешканням вважали будинок у тому ж таки районі Кенсінґтон, який за 134 мільйони доларів придбав металевий «магнат» Лакшмі Міт­т­ал. Під­твердити інформацію про дорогу покупку Олени Фран­чук в Україні наразі так ніхто і не береться. У Фонді Віктора Пінчука коментувати цю інформацію відмовилися, а сама пані Франчук, як повідомила «УМ» її прес–секретар Ірина Танько, «наразі на зв’язок не виходила».

Емма без кордонів

Емма без кордонів

Штормовий вітер піднявся у ніч з 1 на 2 березня як наслідок урагану Емма. В Австрії, Німеччині та Чехії він забрав щонайменше вісім людських життів, в основному люди потрапляли під завали, дерева, які падали, та електроопори. Досить сильне відлуння Емма викликала і в Західній Україні. Як повідомляє МНС, із суботи на неділю сильний дощ та шквальні вітри знеструмили 183 населені пункти в 10 областях України.

Міст під Українкою, електричка на Бориспіль, готелі в Ірпені

Міст під Українкою, електричка на Бориспіль, готелі в Ірпені

Одним із своїх головних завдань на посаді «губернатора» Київщини Віра Ульянченко ще два роки тому назвала будівництво кільцевої дороги навколо столиці, яка б розвантажила град Кия від громіздкого транзитного транспорту. Що вже зроблено в цьому напрямі, «УМ» поцікавилася безпосередньо у Віри Іванівни.

Всі статті рубрики