«Рудя догрався»

12.02.2008
«Рудя догрався»

Рудьковський прийшов у суд уже в зеківський «уніформі». Його можуть посадити на 7—12 років за зловживання посадовим становищем. (Фото УНІАН.)

«Закон — один для всіх!»

Виборче гасло однієї з політичних сил спрацювало відносно екс–міністра транспорту. У суботу пізно ввечері бійці спецпідрозділу «Альфа» Служби безпеки України на підставі рішення Печерського суду Києва затримали Миколу Рудьковського, якого підозрюють у зловживанні службовим становищем на посаді глави Мінтрансу. Зокрема, йдеться про авіаперельоти чиновника та його друзів і подружок за державний кошт до Парижа, Токіо та низку інших порушень (ч.5 ст. 191 ККУ; тягне на 7—12 років із конфіскацією).

Мотивацією до затримання послужило ухиляння Рудьковського від співпраці зі слідством у порушеній щодо нього кримінальній справі. «Із 21 грудня 2007 року він повинен був приступити до ознайомлення з висунутим обвинуваченням. Ознайомлення мало проходити у кабінеті слідчого, але Рудьковський не з’явився», — так пояснив затримання члена Соцпартії прокурор Києва Євген Блажківський.

Учора екс–міністр повинен був добровільно з’явитися до приміщення суду, де мало розглядатися питання про обрання запобіжного заходу щодо нього. Однак, зважаючи на те, що Рудьковський не вельми поспішав ознайомитися з матеріалами справи, слідчий визначив, що до доставки в суд пан Микола має перебувати у відділі досудового слідства СБУ. До того ж у підписці про невиїзд соціаліста було вказане місто Чернігів, а на момент затримання екс–міністр виходив зі столичної клініки «Борис» на проспекті Бажана (там йому нібито зробили операцію на спині).

«Борисе», колись!

Укотре доводиться кон­статувати схильність наших діячів, яким загрожує зняття з посади або ще гірші неприємності, нездужати у такі моменти. Ідеться, нагадаємо, про заможних людей, які відпочивають на найкращих курортах, оздоровлюються у спа–салонах, набираються сил у товаристві королев краси. До речі, на відміну від завідуючого стаціонарним лікуванням приватної клініки «Борис» Ігоря Конівця, який запевняв, що Рудьковському не зняли післяопераційні шви і він потребує ще одного хірургічного втручання, медики в СБУ не знайшли причин для паніки.

Але не встиг зробити свою заяву пан Конівець, як Соцпартія одразу ж розгорнула кампанію, з якої випливає, що Рудьковський однією ногою ледь не на тому світі. «Лікар СБУ стверджує, що «усе нормально, стаціонар не потрібен». Він також відмовився оглянути шви і зробити перев’язку», — повідомила прес–служба СПУ, наголошуючи водночас на складному стані затриманого.

Тим часом джерело «УМ» у клініці «Борис» висловило сумнів у тому, що екс–міністр переніс важку операцію на хребті. «По–перше, якби хірургічне втручання і насправді було складним, яким воно є під час операцій на хребті, про це знав би персонал нашого шпиталю. З іншого боку, навіть якщо припустити, що операція мала місце, як фахівець запевняю: після операції такого характеру людина не зможе встати через два дні й вільно розгулювати по лікарні. Фізично це просто не під силу будь–кому! Проте, зауважу, жодних доказів тепер знайти не вдасться, адже вся документація про історію хвороби проходить через стаціонарне відділення, після чого архівується», — розповіло «УМ» джерело в «Борисі», що побажало залишитися неназваним.

«Рудя, дограєшся!» І Рудя таки догрався

А далі Україна згадала, що в нас таки є Уповноважений з прав людини, і він активізується тільки тоді, коли правоохоронці беруть під ковпак «регіоналів» чи їхніх сателітів. Омбудсмен Ніна Карпачова раптом завітала у камеру до Рудьковського і запротестувала — бо все не так і його права як громадянина брутально порушені. Ліків нібито не дають, інвалідного візка немає, а ходити він уже й не може. Про таку турботу Карпачової тисячі в’язнів по всій Україні можуть лише мріяти.

Попри майже істеричну поведінку і заяви зацікавлених у цій справі сторін, вчора екс–міністра примусово привезли до Печерського суду столиці. Пересувався Микола Рудьковський таки на інва­лідному візку. Цікавим було його вбрання — смугаста чорно–біла сорочка, як у справжніх зеків. Присутність у залі декількох депутатів–«регіоналів» включно з Шуфричем не вплинула на рішення судді Сергія Вовка, який задовольнив подання прокуратури Києва і змінив міру запобіжного заходу з підписки про невиїзд на арешт: «Суд врахував, що пан Рудьковський, перебуваючи на підписці про невиїзд, не виконував взяті на себе обов’язки, обвинувачується у скоєнні тяжкого злочину та не проживає за місцем реєстрації…». А перебуваючи на волі, може перешкоджати слідству. Відтак екс–міністра утримуватимуть у Київському слідчому ізоляторі № 13. Він має право протягом трьох діб оскаржити рішення Феміди, що вже пообіцяли зробити його адвокати.

А ось адвокат Тетяна Монтян, відома як захисниця іншого екс–міністра–соціаліста — Василя Цушка, вважає вердикт цілком виправданий. «Ідеться не просто про порушення кримінальної справи, а вже висунуте обвинувачення і передану до суду справу, — пояснила вона в коментарі «УМ». — Безумовно, якби на місці пана Рудьковського був пересічний громадянин, обійшлося б без такого резонансу. Але цілком очевидно, що екс–міністр цілком свідомо ігнорував слідство і ознайомлення зі справою. Точно знаю: йому неодноразово казали: «Рудя, дограєшся!» Як юрист можу сказати, що і затримання, і подальше утримання під вартою відповідає букві закону. Микола Рудьковський міг і нині цілком вільно перебувати на волі на підписці про невиїзд. Але обрав посадку в СІЗО. Якщо йому так більше подобається, то можу сказати одне: «Рудя таки догрався!».

 

НА ЗАХИСТ

Партія регіонів вважає затримання колишнього міністра транспорту і зв’язку Миколи Рудьковського «політичним замовленням». «Ми свідомо не даємо оцінку по суті звинувачень, це має встановити суд і тільки суд, розглядаючи цю справу», — йдеться у заяві нардепа Нестора Шуфрича, яку розповсюдила прес–служба ПР. «Регіонал» також зауважив, що затримання Рудьковського — це «зухвала демонстрація сили всім, хто сьогодні протистоїть діям і позиції Ющенка та його оточення». «Ми, безумовно, не будемо стояти осторонь цієї справи і вимагатимемо відповідальності як слідчих, які пішли на такий крок, так і тих, хто проводив це затримання, і, звичайно, судді, який виніс таке сумнівне рішення, незважаючи на те, що адвокатом було надано документи, з яких чітко видно, що слідчий був повідомлений про зміну місця проживання і знав, що Рудьковський перебував у лікарні і був прооперований», — підсумував Шуфрич.