Китай уважно стежить за війною рф проти України та робить висновки - Столтенберг

17:18, 31.01.2023
Китай уважно стежить за війною рф проти України та робить висновки - Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою

Генсек НАТО Єнс Столтенберг на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою, заявив, що Китай уважно стежить за війною Росії проти України та робить висновки, що можуть вплинути на його подальші рішення.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Bloomberg.

 

«Якщо президент Путін переможе в Україні, це дасть сигнал про те, що авторитарні режими можуть досягти своїх цілей за допомогою грубої сили. Це небезпечно»,—сказав Столтенберг.

 

Він додав, що те, що сьогодні відбувається в Європі, завтра може статися в Східній Азії.

 

Зазначається, що вторгнення Росії в Україну викликало у Японії побоювання, що Китай може зробити подібну заявку щодо Тайваню - крок, який Токіо вважає прямим впливом на його власну безпеку.

 

Столтенберг підкреслив, що і НАТО, і Японія погоджуються з тим, що «трансатлантична та індо-тихоокеанська безпека глибоко взаємопов’язані і те, що відбувається в цьому регіоні, має значення для НАТО».

 

Тим часом європейські союзники дедалі більше усвідомлюють зростаючу загрозу безпеці, яку представляє Китай у різних сферах, особливо в довгостроковій перспективі.

 

Як відомо, НАТО та Японія зобов’язалися зміцнювати відносини перед загрозою з боку РФ та Китаю.

 

У МЗС Японії повідомляли, що санкції проти росії та підтримка України стануть головними пріоритетами для країн G7.

 

Як повідомляла УМ, за секретними документами, до повномасштабного вторгнення в Україну російська влада нібито розглядала варіант нападу на Японію