Туреччина пропонує скасувати право вето у Радбезі ООН

15:40, 24.09.2022
Туреччина пропонує скасувати право вето у Радбезі ООН

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу. (trt.com.tr)

Офіційна Анкара виступає за реформування ООН, зокрема, за скасування права вето в Радбезі ООН та представлення в ньому країн на ротаційній основі.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на зустрічі з журналістами на полях 77-го засідання Генеральної Асамблеї ООН, передає TRT Haber.

 

«Туреччина хоче, щоб ООН і Рада Безпеки були більш інклюзивними, і хоче, щоб усі країни були представлені тут на ротаційній основі.

 

Звичайно, критерії визначаються відповідно до чисельності населення кожної країни, вони вивчаються відповідно до розміру та географічного розподілу, але, з іншого боку, право вето має бути скасовано. Вони мають альтернативу, кваліфіковану більшість, тобто рішення може бути прийняте двома третинами голосів. Сьогодні, коли одна країна каже «ні», рішення не приймається», - сказав пан Чавушоглу.

 

За його словами, бачення Туреччиною реформи ООН полягає у знятті права вето та тому, аби інституції ООН, включаючи Раду Безпеки, були більш ефективними, помітними, відповідали очікуванням та потребам, були здатними вирішувати проблеми.

 

«Рішення, прийняті на платформі, де голосують усі країни, недійсні. Адже все залежить від 5 країн. Наше розуміння реформи має бути всеосяжним, право вето має бути скасоване…», - сказав турецький міністр.

 

Раніше, під час виступу на Генасамблеї ООН президент Туреччини Ердоган вказав на необхідність змін в ООН для більш ефективної діяльності, зокрема Радбезу ООН, оскільки світ «більше ніж п'ять».

 

Як повідомляла «УМ», голова Європейської Ради Шарль Мішель на засіданні Генасамблеї ООН заявив, що початок повномасштабного вторгнення рф в Україну є приводом для відсторонення від участі в Радбезі ООН.