Президент Румунії Йоганніс нагороджений премією імені Карла Великого

13:14, 03.10.2021
Президент Румунії Йоганніс нагороджений премією імені Карла Великого

Президент Румунії Клаус Йоганніс під час церемонії нагородження (facebook.com/CharlemagneAcademy)

Президент Румунії Клаус Йоганніс нагороджений Міжнародною премією імені Карла Великого за 2020 рік як посередник між Західною та Східною Європою і як видатний борець за європейські цінності.

 

Як повідомляє Україна молода, церемонія вручення престижною європейською премією відбулася у німецькому місті Аахен в суботу.

 

Більше 1200 років тому саме місто Аахен було столицею імперії Карла Великого.

 

Пан Йоганніс відзначений за свою боротьбу за "єдність, взаємне визнання і примирення в Європі", повідомляє Рада премії Charlemagne Prize Academy в соцмережах.

 

Обер-бургомістр Аахена Зібілле Койпен в урочистій промові назвала 62-річного румунського політика з німецьким корінням "важливим посередником, який зводить мости між суспільствами в Західній та Східній Європі".

 

«Йоганніс – мужній діяч, який веде за собою людей, оскільки вірить у них і довіряє їм», - заявила пані Койпен під час виступу в історичній Коронаційній залі Аахенської ратуші.

 

З огляду на актуальну політичну ситуацію політик назвала Європу "крихким утворенням, яке потребує захисту".

 

Невідкладне завдання європейців нині – більш рішучий поворот у бік захисту клімату, додала Койпен. "Зараз ми повинні діяти і передусім – діяти рішуче", - заявила вона.

 

Голова Європейської Ради Шарль Мішель відзначив заслуги Йоганніса в об'єднанні Європи і закликав до зміцнення ЄС, особливо у сфері оборони.

 

Пан Мішель також заявив про відданість румунського президента його принципам.

 

Нагадаємо, що Клаус Йоганніс обіймає посаду президента Румунії з 21 грудня 2014 року. Він активно підтримує реформу судової системи країни, системи охорони здоров'я і системи освіти, а також виступає за боротьбу з корупцією та за полегшення доступу до фондів ЄС.

 

У листопаді 2019 року його обрали на другий термін двома третинами голосів виборців.

 

Про присудження Йоганнісу премії Карла Великого оголосили ще у грудні 2019 року. Церемонію нагородження перенесли через пандемію коронавірусу.

 

У заяві журі премії вказано, що румунський політик зміг крок за кроком привести до європейських цінностей країну, яка пережила диктатуру Ніколає Чаушеску. Йоганніс сприяв "зміцненню європейської правової спільноти і спільної ідеї європейського майбутнього", наголосили організатори.

 

Міжнародна премія імені Карла Великого – одна з найважливіших європейських нагород. Її вручають із 1950 року людям і організаціям за провідну роль в об'єднанні Європи.

 

У 2019 році премію вручили генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу, у 2018-му – президенту Франції Еммануелю Макрону, у 2017-му – британському історику Гартону Ешу, а у 2016-му – Папі Римському Франциску.

 

Раніше в різні роки нагороду присуджували королю Іспанії Хуану Карлосу І, Папі Римському Іоанну Павлу ІІ, колишньому верховному представнику ЄС із питань зовнішньої політики й безпеки Хав'єру Солані, німецькій канцлерці Анґелі Меркель й очільнику Європейської ради Герману ван Ромпею.