Світова продовольча програма WFP отримала Нобелівську премію миру-2020

13:11, 09.10.2020
Світова продовольча програма WFP отримала Нобелівську премію миру-2020

WFP нагороджена премією миру за зусилля по боротьбі з голодом, за покращення умов для миру в районах, що постраждали від конфліктів.

Нобелівський комітет присудив премію миру-2020 Світовій продовольчій програмі (World Food Programme).

 

WFP була нагороджена премією за зусилля по боротьбі з голодом, за внесок у покращення умов для миру в районах, що постраждали від конфліктів, а також за діяльність щодо запобігання використання голоду як зброї під час війни і конфліктів.

 

Як інформує «Україна молода», переможця оголосили під час онлайн-конференції у п’ятницю, 9 жовтня.

 

Світова продовольча програма – найбільша в світі гуманітарна організація, яка бореться з голодом і сприяє продовольчій безпеці, зазначають на офіційному сайті премії.

 

У 2019 вона допомогла майже 100 млн людей у 88 країнах, які стали жертвами гострої відсутності продовольчої безпеки і голоду.

 

У 2015 році викорінення голоду було визнано однією з цілей ООН в сфері сталого розвитку, а WFP є основним інструментом ООН для досягнення цієї мети.

 

Протягом 2019 року 135 млн осіб страждали від голоду – це найвищий показник за багато років. Велика частина зростання була викликана війною і збройнимими конфліктами.

 

 

Також Світова продовольча програма зробила вагомий внесок у мобілізацію держав-членів ООН для боротьби з використанням голоду як зброї  під час війни.

 

Тим більше, що пандемія коронавірусу сприяла різкому збільшенню кількості людей, які страждають від голоду, в світі. При цьому зазначається, що Світова продовольча програма продемонструвала вражаючу здатність активізувати свої зусилля в умовах пандемії.

 

«Їжа є найкращою вакциною проти хаосу, поки ми не отримаємо медичну вакцину», — заявляли у Всесвітній продовольчій програмі.

 

Нобелівський комітет наголошує, що Всесвітня продовольча програма просуває «братство націй, про яке вказував у заповіті Альфред Нобель», мобілізуючи держави-члени ООН боротися з голодом і не використовувати його як зброю.Світова продовольча програма також взяла на себе провідну роль в поєднанні гуманітарної роботи з миротворчими зусиллями, за допомогою новаторських проектів в Південній Америці, Африці та Азії.

 

Нагадаємо, що у 2019 році премію миру отримав прем'єр-міністр Ефіопії Аби Ахмед Алі за намагання досягти миру та міжнародного співробітництва та за рішучу ініціативу впоратись з конфліктом на кордоні з сусідньою державою Еритрея.

 

Нещодавно у Росії вже вдруге висунули Володимира Путіна на Нобелівську премію миру.

 

Як повідомляла «УМ», цього року нобелівський комітет також вручив премії з медицини, фізики, хімії та літератури.

 

Зокрема, володарем літературної премії у 2020 році стала американська поетеса Луїза Глюк, відома своїми творами "Сім віків життя" й "Сільське життя".