Зеленський відхрестився від слів про «просто перестати стріляти»

11:15, 20.05.2020
Зеленський відхрестився від слів про «просто перестати стріляти»

Пресконференція Зеленського відбувається на галявині Маріїнського палацу. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський розраховує, що зустріч у нормандському форматі України, Росії, Франції і Німеччини відбудеться вже після спаду пандемії коронавірусу.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Зеленський сказав під час прес-конференції, приуроченої до першої річниці його інаугурації в середу, 20 травня.

 

Питання щодо нормандської четвірки задав президенту скандальний блогер Дмитро Гордон, якого глава держави жартома назвав «наш спецагент» після того, як той взяв інтерв’ю у ворогів України Наталії Поклонської і Ігоря Гіркіна «Стрєлкова».

 

«Ми займаємося поверненням наших політв’язнів, які перебувають в тюрмах Криму і Росії. Результат є, він складається з людських життів. Ми сьогодні перезавантажили Мінську групу. Ми змогли показати, що люди, які роками їздили на перемовини у Мінськ в рамках Тристоронньої контактної групи, мають російські паспорти. Вони там не можуть знаходитись. Ми можемо говорити з представниками тимчасово окупованих територій, але вони повинні всі бути громадянами України», - сказав Зеленський.

 

За його словами, зараз під час пандемії коронавірусу всі країни займаються своїми проблемами.

 

«Але ми не відпускаємо. Складно, але ми говоримо з усіма, втім, в нормандському форматі плануємо зустріч після спаду коронавірусу. Про це говорять і Німеччина, і Франція. Я готовий до будь якого формату, який наблизить нас до кінця війни, до миру», - сказав Зеленський.

 

Крім того він сподівається на можливий обмін утримуваними особами після спаду епідемії.

 

Що стосується контактів Зеленського з президентом РФ, протягом останнього часу їх у обох лідерів не було у жодному форматі.

 

Журналісти спитали Зеленського чи не шкодує він про свої необережні слова річної давнини про те, що «треба просто перестати стріляти», на що президент заявив, що ніколи не закликав українських військовослужбовців не давати відповідь на обстріли бойовиків на Донбасі.

 

"Я ніколи не закликав, щоби наша армія не відповідала. Я хотів показати всьому світу, що у нас дуже міцна армія, але ми не провокуємо, ми боремося за нашу країну. Якщо по нам стріляють, ми будемо відповідати, але першими стріляти ми не будемо", - почав виправдовуватися глава держави.

 

 

Зеленський також заявляє, що реальна ситуація з епідемією коронавірусної хвороби COVID-19 на окупованій частину Донбасу жахлива, але від допомоги України окупанти відмовилися.

 

"У нас же є реальна кількість людей, яких вони там ховають – без закону. Ми пропонували гуманітарну допомогу людям – звичайним людям. Вони не беруть, прикриваючись тим, що у них зараз COVID-19, "у нас все є". У них нічого немає. Немає інфекційних лікарень, немає достатньої кількості ліжок, немає засобів захисту. Про що я зміг домовитися – я домовився вже напряму з "Червоним хрестом", і тоді вони запустили і готові до запуску й далі – гуманітарну допомогу від "Червоного хреста", - сказав президент.

 

 

 

Як повідомляла «УМ», багатьом відомим журналістам та низці українських ЗМІ, серед яких і "Україна молода", відмовили в акредитації на пресконференцію Зеленського. Тоді як акредитацію отримало скандальне видання Шарія, а також Дмитро Гордон, який днями збурив громадське суспільство своїм інтерв’ю із терористом Ігорем Гіркіним.

 

З жорсткою критикою Гордона у соцмережах виступили опозиційні політики, волонтери, громадські активісти, діячі культури та інші. Патріоти ж закидали офіс Гордона яйцями. А сам він заявив, що брав інтерв'ю у Гіркіна за сприяння спецслужб, а флешки надіслав у Гаагу.

 

Перед тим Гордон взяв інтерв’ю у зрадниці України Наталії Поклонської, яка в час анексії Криму була призначена сепаратистами «прокурором» автономії, яке назвав «бомбою». Тоді як онлайн-спілкування з Гіркіним оцінив, як «ядерний вибух».

 

Партія Порошенка «Європейська солідарність» вимагає від СБУ негайно порушити справу за фактом розпалювання ворожнечі, підтримки тероризму та підриву суверенітету країни блогером Дмитром Гордоном.

 

СБУ спробувала дистанціюватися  від скандальних інтерв’ю блогера Гордона із відомими сепаратистами і терористами. За даними СБУ, Гордон сам ініціював інтерв’ю і домовлявся про них з терористом Гіркіним і сепаратисткою та зрадницею Поклонською.