Помер експрезидент Єгипту Хосні Мубарак

16:26, 25.02.2020
Помер експрезидент Єгипту Хосні Мубарак

У вівторок, 25 лютого, в одній з лікарень Каїру на 92-му році життя помер колишній президент Єгипту Хосні Мубарак.

 

Про це повідомляє ВВС.

 

Він обіймав посаду президента впродовж 30 років – з 1981 по 2011 рік, коли був змушений скласти повноваження внаслідок революції.

 

Хосні Мубарак народився 4 травня 1928 року в бідній родині у невеликому селі на півночі Єгипту. У 1949 році закінчив із відзнакою військову академію і почав успішну військову кар’єру.

 

Зокрема, у 1959—60 роках навчався в СРСР, а пізніше, в 1964—65 роках закінчив ад’юнктуру в Військовій академії імені М. В. Фрунзе в Москві.

 

Від 1965 року командував авіаційною бригадою й був начальником авіабази в Каїрі. У 1969 році його призначили начальником штабу єгипетських ВПС, а у 1972 – командувачем ВПС і заступником міністра оборони Єгипту. У 1973 році Мубарак отримав звання головного маршала авіації.

 

У квітні 1975 року за рішенням президента Єгипту Анвара Садата Мубарак був призначений віцепрезидентом, а через три роки – заступником голови Національно-демократичної партії, яку очолював Садат.

 

У момент вбивства президента Садата 6 жовтня 1981 року Мубарак перебував на трибуні поруч з ним, але суттєво не постраждав. Відповідно до конституції Єгипту за декілька днів він посів президентський пост і очолив Національно-демократичну партію.

 

Президента Мубарака критикували за корупцію та використання режиму надзвичайного стану, який діяв у Єгипті багато років, для придушення політичних опонентів.

 

За його правління Єгипет почав відігравати провідну роль у пошуках мирного вирішення близькосхідного конфлікту. Також країна стала надзвичайно популярною серед іноземних туристів. Населення Єгипту за період президентства Мубарака зросло з 44 до 84 мільйонів.

 

У кінці січня 2011 року на хвилі “Арабської весни” (низки революцій в країнах Північної Африки та Близького Сходу) в Єгипті почалися масові маніфестації проти режиму Мубарака. Крім відставки президента протестувальники вимагали скасування надзвичайного стану, боротьби з безробіттям, збільшення мінімальної заробітної плати, а також припинити обмеження свободи слова, розв’язати проблеми нестачі житла і зростання цін на продовольство.

 

Під час протестів загинули 846 осіб, понад шість тисяч були поранені.

 

Під тиском масових протестів увечері 11 лютого 2011 року Хосні Мубарак відбув у Шарм-ель-Шейх і склав із себе президентські повноваження, передавши владу Вищій раді Збройних сил.

 

Після відставки Хосні Мубарак з родиною перебував під домашнім арештом у своїй резиденції в Шарм-ель-Шейху на березі Червоного моря.

 

У червні 2012 року Мубарак був засуджений до довічного ув’язнення за віддані ним розпорядження про застосування сили до демонстрантів, але виправданий за іншими звинуваченнями.

 

Це рішення суду багатьом здалося занадто м’яким і викликало демонстрації протесту на вулицях Каїра. Через пів року рішення суду було скасовано і призначено нові судові слухання. У серпні 2013 суд постановив звільнити на той час уже дуже хворого Мубарака з в’язниці й перевести під домашній арешт у військовий госпіталь Каїра.

 

У листопаді Хосні Мубарак був виправданий за звинуваченнями, пов’язаними із загибеллю демонстрантів з процесуальних причин (звинувачення були висунуті занадто пізно), також його виправдали за звинуваченнями в корупції.

 

У 2014 році експрезидента засудили до 3 років ув’язнення. У 2017 році касаційній суд повністю виправдав його і зняв всі звинувачення. У березні 2017 року він повернувся з в’язниці додому.

 

За інформацією Mirror, смерть настала через кілька днів після того, як його двох синів було виправдано в незаконній торгівлі акціями під час продажу банку.