Авіакатастрофа в Ірані: Пристайко анонсував зустріч глав МЗС п’яти держав у Лондоні

16:25, 13.01.2020
Авіакатастрофа в Ірані: Пристайко анонсував зустріч глав МЗС п’яти держав у Лондоні

Цього тижня у Лондоні відбудеться зустріч керівників МЗС країн, чиї громадяни загинули через катастрофу українського літака.

 

Про це у коментарі BBC Radio у понеділок розповів міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

 

"За два дні у Лондоні відбудеться зустріч п'ятьох міністрів закордонних справ "скорботних країн", де ми будемо напрацьовувати, які ще кроки ми будемо вживати поодинці та разом, щоб притягнути причетних до відповідальності. Та як взагалі можна відшкодувати всі ці страждання", - сказав Пристайко.

 

Він також розповів, що після розмови з президентом Ірану Україна офіційно направила дипломатичну ноту, "у якій перерахувала кожен крок, який зробить українська влада, все, чого ми очікуємо від іранського уряду, а також кожну міжнародну норму, яка була порушена".

 

"Сподіваюся, іранська влада серйозно усвідомлює, яким подіям вона дозволила трапитися", - додав міністр.

 

Водночас, комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва прийняв рішення про розгляд питань про загострення відносин між США та Ісламською республікою Іран та про ситуацію навколо авіакатастрофи українського літака.

 

“Прошу підтримати пропозицію про розгляд питань № 6 і № 7 про загострення відносин між США та Ісламською республікою Іран, а також про ситуацію навколо авіакатастрофи літака, у закритому режимі, прошу проголосувати?" — запитав під час засідання голова комітету Богдан Яременко.

 

Нардепи-члени комітету підтримали пропозицію.

 

“Рішення про розгляд цих питань прийнято”, — сказав він.

 

Як повідомляла УМ, СБУ розслідує катастрофу літака МАУ в Ірані за трьома статтями .

 

Влада Ірану визнала, що український літак був збитий ракетою. Відповідальність за збитий літак МАУ взяв «Корпус вартових ісламської революції» Протести поширилися по всьому Ірану, включаючи такі великі міста, як Шираз, Ісфахан, Хамедан і Орумія.

 

Протягом декількох днів іранські офіційні особи рішуче заперечували свою провину.

 

Раніше повідомлялося, що Україна отримала доступ до чорних скриньок літака МАУ, який розбився під Тегераном, та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці.
 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.