Іран хоче самостійно вилучити «чорні скриньки» літака МАУ і залучити до їх розшифровки Росію

12:52, 10.01.2020
Іран хоче самостійно вилучити «чорні скриньки» літака МАУ і залучити до їх розшифровки Росію

Іран заявив, що хоче самостійно вилучити записи "чорної скриньки" з українського авіалайнера, який зазнав аварії над Тегераном

 

Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника іранської авіації.

 

"Іран, який заперечує, що Боїнг 737-800 був збитий ракетою, заявив, що може знадобитися один або два місяці для вилучення інформації з голосових записуючих пристроїв та реєстраторів даних про політ",- сказано в повідомленні.

 

Там додали, що в разі, якщо знадобиться допомога, то вони можуть залучити Росію, Канаду, Францію чи Україну.

 

Представник іранської авіації також заявив, що розслідування може зайняти один або два роки.

 

Водночас генеральний директор Бюро реагування на стихійні лиха в цивільній авіації Хасан Резаїфар на брифінгу в п'ятницю заявив, що "чорні скриньки" літака МАУ сьогодні будуть проаналізовані в лабораторії в аеропорту Мехрабад, і якщо Ірану не вдасться отримати інформацію самописця, до розшифровки матеріалів підключать Росію, Францію, Канаду або Україну. 

 

"Було вирішено провести аналіз (даних бортових самописців - ред.) в лабораторії в аеропорту Мерхабад, це буде зроблено сьогодні, щоб побачити, чи можемо ми просто витягти дані всередині країни", - сказав спікер.

 

За його словами, Україна також згодна з проведенням цього аналізу, а в разі, якщо Ірану буде потрібне яке-небудь устаткування, він імпортує його з іншої країни.

 

Крім того, Резаїфар повідомив, що Іран має угоди з Росією і Францією про завантаження і аналіз даних з чорних скриньок.

 

"Ми розглянули чотири варіанти отримання даних. Якщо нам не вдасться зробити це всередині країни, у нас є варіанти співпраці з Росією, Україною, Францією і Канадою. Всі країни висловили готовність до завантаження даних, але я хотів би оголосити, що ми вважаємо за краще отримувати і завантажувати дані всередині країни, тому що у нас є програмне забезпечення і фахівці, але якщо ми прийдемо до висновку, що дані можуть бути пошкоджені, ми вирішимо провести процес в одній з чотирьох країн", - додав він.

 

Як повідомляла УМ, у четвер кілька західних ЗМІ оприлюднили версію спецслужб США щодо падіння літака МАУ в Ірані. Вони підозрюють, що авіалайнер був помилково збитий іранською ракетою російського виробництва.

 
Згодом прем’єр Канади Джастін Трюдо офіційно оголосив: літак МАУ збила іранська ракета російського походження. 
 
 
 
 
Причиною катастрофи літака Boeing-737 "Міжнародних авіаліній України" в Ірані могла бути технічна неполадка, вважає держсекретар США Майк Помпео, але він не виключає й іншого варіанту

 

Пізніше в США опублікували відео, як ракета влучила в авіалайнер МАУ.

 

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон також заявив про наявність певного обсягу інформації, яка дозволяє припустити, що український літак в Ірані був збитий ракетою.

 

Президент США Дональд Трамп сказав, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ.

 

Офіційний представник уряду Ірану назвав брехливими  такі звинувачення.