«Золотий лев - 2023»: театри з Луганську, Сум, Херсона, Києва, Вінниці, Кропивницького і Чернігова зберуться у Львові

20:06, 04.10.2023
«Золотий лев - 2023»: театри з Луганську, Сум, Херсона, Києва, Вінниці, Кропивницького і Чернігова зберуться у Львові

Фестиваль «Золотий лев» дивує глядачів уже 34 роки. (Фото з сайту golden-lion.com.ua)

Шестиденний міжнародний театральний фестиваль «Золотий лев-2023» розпочинається у Львові 5 жовтня. Цього року знаному феєричному фестивальному дійству, яке  здобуло репутацію в міжнародному театральному житті України та Європи загалом, виповнюється 34 роки!  Глядачі традиційно стануть свідками незабутніх вуличних дійств для всієї родини за участі акторів  на ходулях.

 

Традиційної карнавальної ходи цього року не буде. Театралізоване відкриття фестивалю відбуватиметься в Львівському академічному театрі «Воскресіння» за адресою Площа генерала Григоренка, 5.

         

Упродовж шести днів  представлятимуть драматичні вистави театрів зі Львова, Києва, Вінниці, Луганську, Сум, Кропивницького, Чернігова, Херсону.  Також будуть покази колективів із Чехії, Франції та Данії. Щодня – по кілька різних показів.

 

Гаслом нинішнього фестивалю є слова «Театр - мистецтво нескорених».

 

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну багато вітчизняних театрів переналаштували свою діяльність, але разом з тим продовжили свій творчий пошук та рефлексували про сучасні воєнні події. Тому цьогоріч фестиваль «Золотий лев» стане майданчиком в більшості для показу вистав українських театрів, прем’єри яких відбулися після 24 лютого 2022 року.

 

Сценічні вистави «Золотого лева» 5-10 жовтня показуватимуть у кількох театрах Львова: «Воскресіння», Театрі імені Леся Курбаса, Першому театрі та Театрі імені Марії Заньковецької. Як майданчики задіяні Будинок офіцерів і навіть храм Гробу Господнього.

 

На сцені Театру імені Марії Заньковецької у день відкриття фестивалю йтиме вистава «Переклади» столичного Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки.

 

Там же Київський академічний драматичний театр на Подолі 9 жовтня занурить у взаємини тимчасово переміщених українців у «Зелених коридорах» за п’єсою Наталки Ворожбит – вистави, створеної в партнерстві з мюнхенським театром «Каммершпіле». Режисер цієї постановки Максим Голенко - народжений у Миколаєві, працював в Одесі та Києві - був кілька місяців тому призначений директором та художнім керівником Львівського театру імені Заньковецької, Загалом в його режисерському доробку майже півсотні робіт.

 

Власне заньковчани у програмі «Золотого лева» 8 жовтня покажуть свою крайню прем’єру, яка відбулася буквально кілька днів тому - «Землю» за твором Ольги Кобилянської у постановці режисера молодшого покоління  Давида Петросяна зі столичного Театру імені Франка.

 

На основному фестивальному майданчику - у театрі «Воскресіння» будуть представлені:

 

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр із виставою «Їх там нєт» за мотивами п’єси «Четверта стіна» (Алекс Вуд),  Сумський національний академічний театр драми та музичної комедії імені Щепкіна з виставою «Хлібне перемир’я» (Сергій Жадан), Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша Та Project Art Theater з виставою «Джива» (Анатолій Матвійчук), Муніципальний театр Сатири (м. Кропивницький) з виставою «Королева Краси» (М. МакДонах), Театр «2 Be» (Данія-Україна) з виставою «Спецоперація» (А. Зіновенко).

 

У Першому театрі можна буде побачити: Чернігівський обласний молодіжний театр з виставою «Goodbyemylove, або, дівчата Вам сюди» (Л.Каннінгем) та Вінницький обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Садовського з виставою «Ніч вовків» (О. Вітер).

 

У театрі імені Лесі Курбаса - Платформа сучасного танцю з виставами «Dance Macabre. Безсмертний танок» та «Сліди».

У приміщенні будинку Офіцерів – вистава «Мовою троянд» від Київського  театру «Сузір’я».

 

Також на фестивалі будуть представлені такі вистави львівських театрів:  «Воскресіння» виставою «Будинок без номера» (Я. Федоришин), Театр імені Леся Курбаса - виставою «Захар Беркут» за повістю Івана Франка, театр Око  -  виставою «Різанина» (Я. Реза), Львівський обласний театр ляльок  - виставою «Засвітнє танго» (В. Тужина).

 

Традиційно, 7 та 8 жовтня,  на глядачів чекають незабутні вуличні дійства для всієї родини. Ці вистави відбуватимуться біля палацу Мистецтв, за адресою Коперніка, 17 та на площі біля Довженко-центру, за адресою проспект Червоної Калини, 81.

 

Родзинкою вуличних дійств буде гість з Франції - Pat Belland. Він впродовж чотирьох годин ходитиме вулицями Львова, щоб принести трішки усмішок і позитивних емоцій львів’янам та гостям міста.

 

Також серед іноземних учасників буде театр «VOSA» із Чехії з виставою  «Перший крок». Вистава буде представлена у вечірньому і в денному форматі.

 

Серед додаткових заходів в рамках фестивалю буде проведено дискурс на тему: «Війна і театр: реалії і можливості» за участі представників театральної спільноти з різних міст України. А також впродовж всього фестивалю діятиме український павільйон Паризького квадрієнале сценографії 2023 «Сад живих речей» від провідних сценографів України.

 

Детальна програма фестивалю та анонси вистав на сайті www.golden-lion.com.ua та в театрі «Воскресіння». Квитки продаються на www.ticketclub.com.ua та на www.kontramarka.ua.

 

Впродовж фестивалю всі охочі матимуть нагоду зробити донат на потреби ЗСУ (124 бригади 194 батальйону). Зараз хлопцям необхідні дрони.

 

На всіх локаціях, де відбуватимуться вистави, є безпечні укриття.

Організатор фестивалю: Львівський академічний театр «Воскресіння»

 

Фестиваль «Золотий лев-2023» відбувається за підтримки Українського культурного фонду, Управління культури департаменту розвитку Львівської міської Ради, Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Упродовж дев’яти днів цього року відбувався XXV Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії» — мистецька візитівка Херсона.