Ми вдома: фестиваль «Мельпомена Таврії» знову проведуть у Херсоні

20:40, 30.08.2023
Ми вдома: фестиваль «Мельпомена Таврії» знову проведуть у Херсоні

Олександр Книга після пресконференції. (facebook.com/kulishatheatre)

Легендарний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» відбудеться під гаслом «Ми вдома», оскільки його вирішили повернути до рідного Херсона попри небезпеку обстрілів.

 

Ювілейна програма відбуватиметься із 8 по 16 вересня, а відкриття буде проходити одночасно в 25 театрах.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів президент фестивалю, керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша Олександр Книга на пресконференції.

 

За його словами, покази відбудуться в Одесі, Миколаєві, Львові, Києві, Херсоні і Новій Каховці (онлайн). Гасло цьогорічного фестивалю – #ми_вдома.

 

 

У деокупованому Херсоні фестивальні заходи проведуть у безпечному укритті, про яке заздалегідь не повідомляють. Зараз театр грає там вистави, оскільки приміщення Херсонського театру не є безпечним в умовах постійних обстрілів регіону.

 

"Арт-хаб, в якому працює наш театр зараз, безпечний. Намагаємось не рекламувати вистави заздалегідь. Публікуємо час і місце проведення в групах, де є лише перевірені люди. Але не працювати просто не можемо – бачимо, наскільки це потрібно – військовим і мешканцям, які залишились в місті", – каже Олександр Книга.

 

Одним із фестивальних майданчиків у 2023 стане Театр Василька в Одесі, з яким підписали меморандум. Там, зокрема, покажуть і нову виставу Херсонського театру.

 

"Розуміємо, що в Херсоні не можемо прийняти 70 колективів, які залюбки приїхали би в мирний час. Тому вирішили, що бази будуть в Херсоні, Миколаєві, Одесі, Львові і Києві.

 

Театр Василька виділив приміщення на кілька днів, під кілька наших проєктів, які будуть на фесті – це івано-франківська стендап-комедія "Про що мовчать чоловіки" з Олексієм Гнатковським (виконавець ролі Олекси Довбуша у картині "Довбуш". – ред.), вистави Малого театру і прем’єра нашого театру "Позивний Горобчик" за п’єсою "Погані Дороги" Наталі Ворожбит", – розповів Олександр Книга.

 

 

Тоді як Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Куліша, повідомляє, що в рамках XXV Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» відбудеться 70 показів 66 вистав 68 театрів (2 спільних проєкти на 2 театри).

 

За задумом, актори українських театрів вийдуть у своїх містах перед театрами у костюмах на підтримку херсонського фестивалю.

 

Як повідомляла "УМ", у Бородянці нагородили Шевченківських лауреатів 2022-2023 рр