Голова комітету з Шевченківської премії Юрій Макаров подав у відставку

09:41, 13.03.2023
Голова комітету з Шевченківської премії Юрій Макаров подав у відставку

Юрій Макаров поступив по європеськи. Напередодні звільнення на одному з етерів він сказав: "Я цю кашу заварив - мені й відповідати!" (Фото: Фейсбук Yuri Makarov.)

Юрій Макаров, Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, пішов з посади. Цьогоріч навколо премії розгорівся скандал — уперше за багато років премію не вручили 9 березня, у день народження поета.

 

Як інформує УМ, про це 13 березня Юрій Макаров повідомив у Фейсбуці.

 

Коментуючи скандал навколо запізнілого оголошення лауреатів, Макаров розповів, що це була його ідея – запровадити додаткову номінацію «За внесок у перемогу» і перенести оголошення переможців на 22 травня.

 

«Я виступив з ініціативою доповнити список номінацій додатковими преміями «За внесок у перемогу». Я виходив із того, що цьогоріч комітет не визнав за можливе присудити нагороду в двох номінаціях, а тимчасом від початку повномасштабної війни з’явилася неймовірна, неуявна кількість вартісних мистецьких творів, проєктів і явищ, які робляться на ентузіазмі й у буквальному сенсі наближають нашу перемогу», — розповів Макаров.

 

Він додав, що пропозиція виникла майже експромтом, але під час зустрічі діячів культури з президентом України 9 березня ідея отримала підтримку. «Офіс президента пристав на мою ініціативу, затримав оприлюднення результатів конкурсу 2023, щоб оголосити переможців усіх разом 22 травня», — зазначив він.

 

Макаров пояснив, що саме він виступив з ініціативою доповнити список номінацій додатковими преміями «За внесок у перемогу».

 

Утім це рішення «наштовхнулося на агресивне нерозуміння», і чимало представників мистецької спільноти й громадян сприйняли цей крок як політичну спекуляцію, намагання влади призначити «своїх» висуванців або применшити вагу вже визначених лавреатів.

 

«Оскільки я мимоволі виступив «збудником» нікому не потрібних конфліктів у команді й, на жаль, значно ширше, обурення небайдужих громадян, після довгих роздумів не бачу іншого виходу, як скласти з себе повноваження голови й члена Комітету», — резюмував він.

 

Також з Комітету вийшла художниця Влада Ралко. Про це вона повідомила «Суспільне Культура».

 

Ралко зазначила, що скласти мандат вона вирішила ще в лютому, і склала повноваження 18 лютого 2023 року.

 

Як повідомляла УМ, Скандальна Шевченкіана: одного з лауреатів премії звинувачують у зв’язках з московією.