«Щедрик» — візитка Покровська: прифронтове місто стає культурною столицею Донбасу

08:39, 07.05.2019
«Щедрик» — візитка Покровська: прифронтове місто стає культурною столицею Донбасу

У Покровській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка нещодавно зробили ремонт. (Фото Людмили ЧЕЧЕЛЬ.)

У Всесвітній день книги й авторського права черговий культурний десант із Києва прибув до Покровська на Донеччині.
 
 
Під час зустрічей обговорили просвітницьку діяльність у розрізі викликів сьогодення, інформаційне забезпечення гуманізації ментального  та мовно-культурного простору прифронтових міст України, презентували науково-популярний журнал товариства «Знання» «Наука і суспільство».
 
 
Місто Покровськ називають західними воротами Донбасу. Раніше просто Гришине — так називалося найближче велике село.
 
Саме тут, на станції Гришине, з 1904 по 1908 роки жив і працював учителем співів у залізничній школі (залізничному двокласному училищі Міністерства народної освіти, яке було відкрите на базі паровозного депо станції Гришине у 1902 році ) видатний український композитор Микола Леонтович, творчу спадщину якого для української, та й для світової музичної культури важко оцінити.
 
Його окремі хорові мініатюри — це не «обробки», а справжні оригінальні шедеври, створені на основі фольклорних джерел. А світова слава найкращого твору Миколи Леонтовича — «Щедрик» — надала Україні загальновизнану, впізнавану у багатьох країнах на різних континентах «культурну візитку». 
 
Покровськ прокидається рано. Хтось поспішає на вранішню молитву до церкви, хтось на роботу, навчання. Вже о сьомій ранку відчинені кав’ярні, магазин канцтоварів «Школярик», книгарні. Фотографуюся. Містян не дивує навіть вранішнє фотографування гостей у скверику біля стели «Тут творився «Щедрик». 
 
Місто чисте-чистюсіньке, з вибіленими бордюрами, заквітчане весняними квітами, на клумбах ось-ось розквітнуть найкращі сорти троянд. Народ привітний і усміхнений.
 
Запитання «Як вам тут живеться?» їх трохи дивує і спантеличує. Замість відповіді симпатична пані на місцевому базарі каже: «Ви краще купіть молока. Свіженьке, вранішнє, а на додачу подарую ось цей букет тюльпанів — щойно зрізала!».
 
У місті нас люб’язно зустрів і супроводжував Володимир Алтухов, старший викладач кафедри мовної підготовки Донецького національного технічного університету, член президії Товариства «Знання» України, голова правління його Покровської міської організації.
 
Першими  чекали на гостей зі столиці студенти й викладачі. Василь Кушерець, голова правління «Знання», коротко розповів їм про товариство з 70-річною історією, про Київський планетарій, Університет сучасних знань, періодичні видання «Наше небо», «Наука і суспільство», «Трибуна».
 
До речі, нагадав, що зовсім поруч, у Мирнограді, є філія Університету сучасних знань. Василь Кушерець передав студентам і викладачам книжки від видавництва «Знання України».
 
Другою адресою візиту стала Центральна міська бібліотека імені Тараса Шевченка, де зустрічала директорка Кристина Тумасова. Того ж дня там вперше проходив Форум видавців «Книжкові трансформації» — захід, ініційований відділом культури, туризму і охорони культурної спадщини та підтриманий міською владою.
 
Обіцяють, що надалі він стане традиційним. Учасників форуму на чолі з директором видавництва «Український пріоритет» Володимиром Шовкошитним та гостей вітала заступник Покровського міського голови Олена Олехнович.
 
Вона зазначила, що після масштабного ремонту в центральній бібліотеці з’явилася можливість проводити у книжково-культурному осередку не лише міські, а й обласні та всеукраїнські заходи. 
 
Олена Олехнович розповіла: «Сьогодні ми є свідками процесу культурного розвитку Покровська. У місті реалізують цікаві проекти, проводять яскраві заходи, модернізують вже існуючі культурні установи і відкривають нові заклади. І ці зміни наближують Покровськ до статусу культурної столиці Донецького краю».
 
А саме цього дня делегація з Покровська разом із мером Русланом Трибушкіним взяла участь у форумі «Щедрик INVEST», що проходив у Києві. 
 
«Нам є чим пишатися, — каже Олена Олехнович. — Ми свято бережемо славні імена земляків. Це тільки у нас зібралося дві з половиною тисячі дітей, які співали «Щедрик» (цей факт зареєстрований у Книзі рекордів України). Або ж чого варта Всеукраїнська акція «За мир і щастя в Україні».
 
Школярка з Покровська Лілія Дорошенко за підтримки однодумців з усіх регіонів України зібрала найбільшу карту миру з пазлів у вигляді географічного начерку кожної області. А художник-новатор зі швидкісного малювання Денис Дитинюк за кілька хвилин створив портрет Кобзаря.
 
Нині ця робота прикрашає вестибюль бібліотеки. Або чого вартий той факт, що у Покровську створили ялинку з п’яти тисяч дзвіночків! Їх чистим передзвоном діти прифронтової зони вітали з прийдешнім роком всю Україну». 
 
Дмитро Єсипенко, головний редактор журналу «Наука і суспільство», презентував читачам бібліотеки журнал «Наука і суспільство», розповів про його 95-річну історію, передав кілька примірників у фонди бібліотеки. Василь Кушерець відповів на запитання читачів бібліотеки.
 
«Мені доволі близький по духу цей край, — сказав Василь Іванович. Свого часу доводилося працювати у цих краях, неодноразово бувати. Приємно щоразу помічати позитивні зміни».
 
А місто справді змінює обличчя. Приміром, ранок у міських школах починається з Гімну України. У школах відновлюються й створюються хори, в яких співають твори Миколи Леонтовича.