ЄС пропонує оновити Фонд військової допомоги Україні на 5 млрд євро

14:31, 20.01.2024
ЄС пропонує оновити Фонд військової допомоги Україні на 5 млрд євро

Одні країни ЄС хочуть, щоб фонд допомоги був включений у ЄФМ, а деякі країни - продовжити дію поточного механізму. (Фото Офісу президента)

Зовнішньополітичне відділення Європейського Союзу представило країнам-членам пропозицію реформувати фонд, який надає військову підтримку Україні.

 

Така пропозиція пов’язана з тим, що Євросоюз переходить від надсилання зброї з наявних запасів до закупівлі нових.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на документ Європейської служби зовнішньої діяльності.

 

Так, у документі викладаються умови створення раніше запропонованого Фонду допомоги Україні з річним бюджетом близько 5 мільярдів євро (5,4 мільярда доларів), про які уряди ЄС не змогли домовитися.

 

Відповідно до поточного механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру (ЄФМ), країни-члени отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні. Розмір Фонду кілька разів збільшувався, але рішення про виділення та виплату коштів потребують одностайної підтримки, і існує відставання, яке потрібно буде покрити.

 

Дипломати кількох країн, у тому числі Німеччини, на зустрічі 17 січня припустили, що ЄФМ у тому вигляді, в якому він створений, стає менш ефективним, оскільки в майбутньому буде здійснюватися за рахунок нових закупівель озброєнь, а не з наявних запасів.

 

Агентство зазначає, що одні країни ЄС воліли б, щоб фонд допомоги був включений у ЄФМ, тоді як деякі країни хочуть продовжити дію поточного механізму.

 

Пропозиція Європейської служби зовнішніх справ (EEAS) спрямована на узгодження різних позицій шляхом зміни управління фондом, фіксацію розміру відшкодування та надання вищого бонусу за спільні ініціативи між європейською та українською промисловістю. Відшкодування за постачання зі складів та односторонні закупівлі будуть поступово скасовані, йдеться у проєкті.

 

Фонд матиме два основних "стовпи", які підтримуватимуться через ЄФМ: надання летальної та нелетальної підтримки Україні шляхом спільних закупівель через європейську промисловість, а також продовження тренувань та оснащення українських військ.

 

EEAS передбачає, що фонд буде використовуватися для задоволення найбільш нагальних потреб України в артилерії, боєприпасах, безпілотниках та засобах ППО, а також в розмінуванні, військово-медичному забезпеченні та кібербезпеці.

 

"Необхідно якнайшвидше досягти політичної згоди щодо запропонованої мети — збільшити загальну фінансову стелю ЄФМ на 5 мільярдів євро, спеціально призначених для України", — йдеться в документі.

 

Також зазначається, що подальші порівнянні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року, виходячи з потреб України та за умови політичного керівництва з боку держав-членів.

 

Нагадаємо, Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх заходів спільної зовнішньої політики та політики безпеки, пов’язаних із військовими та оборонними питаннями.

 

Фонд є позабюджетним інструментом і мав загальну фінансову межу в 5 мільярдів євро в цінах 2018 року на період 2021-2027 років.

 

Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні Сили України через шість послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн, таких як: Мозамбік, Грузія, Республіка Молдова, Республіка Малі, Сомалі, Нігер, Боснія і Герцеговина, Ліван та Мавританія, а також військових компонентів операцій з підтримки миру під проводом Африки та багатонаціональних підрозділів, таких як Балканська медична оперативна група.

 

Як повідомляла "УМ", Єврокомісія готова піти на поступки Угорщині у деяких питаннях, щоб подолати її вето на пакет підтримки для України у розмірі 50 млрд євро.