Чотири дні літературного тріумфу

05.09.2007

Цьогорічний Львівський форум видавців має порядковий номер 14. І серйозність цієї цифри — а для події мистецької вона навіть надсерйозна — має намір виправдати як кількісно, так і якісно. Кількість зареєстрованих учасників зростає з кожним днем, на сьогодні їх уже понад півтисячі. Традиційно вже в сотнях вимірюється й кількість подій та презентацій, що плануються на форумі. Серед гостей та учасників — десятки авторів сучасної української і зарубіжної літератури та більшість видавництв, що функціонують в Україні. На жаль, не вийшло цього року долучитися до свята книги «по–львівськи» у Софії Андрухович, Анджея Стасюка та Павела Гіле... Почесним гостем «Форуму–2007» буде головний редактор російської служби радіо «Свобода», відомий журналіст, письменник, культуролог Пьотр Вайль, який до Львова приїздить на запрошення видавництва «Махаон Україна».

Урочисте відкриття Форуму відбудеться 13 вересня у Львівському національному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької. На церемонії нагородження переможців конкурсу «Книга Форуму–2007», крім основних, будуть вручені також спеціальні відзнаки та нагороди. Свої премії вручатиме посольство Польщі в Україні — на Форум, привітати переможця, прибуде особисто Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський. Видавець, книга якого польської тематики буде визнана найкращою, матиме змогу відвідати Варшавський міжнародний книжковий ярмарок у травні 2008 року. Крім того, посольство Польщі встановило відзнаку за найкращий переклад українською польської художньої літератури або есеїстики — перекладач отримає 750 євро призових. Кращого з кращих за власною версією визначатиме Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000», нагороду вручить голова Наглядової ради фонду Катерина Ющенко. Відволіктися від політагітаційних буднів та завітати до Львова планує і лідер «Нашої України — Народної самооборони» Юрій Луценко, який також привезе видавцям спецвідзнаку.

Програма ось–ось набуде вже остаточного варіанта — оргкомітет намагається узгодити місце та час подій таким чином, щоб зручно було як учасникам, так і гостям форуму.