Задовольніть потреби наші

31.07.2007

      Передвиборчі обіцянки політиків мають іноді дуже малий вплив на їхні вчинки. Профспілкові лідери закликали керманичів політичних партій зробити своєрідні п'ять кроків назустріч... обіцяному.

      Про це говорили на «круглому столі» «Ставлення профспілок до передвиборчих соціальних обіцянок політичних партій», організатором якого виступив Національний форум профспілок України.

      Від працедавців вимагають негайно, аби нове скликання Верховної Ради ухвалило Трудовий кодекс, закони «Про соціальний діалог», «Про єдиний соціальний внесок» та закріпило права і соціальні гарантії людини. Треба продовжити та прискорити процес введення єдиної тарифної сітки (ЄТС), зробити її наскрізною для всіх категорій працюючих.

      Захисники прав робітників вимагають таких змін до закону про оплату праці, які передбачатимуть встановлення зарплати на рівні не менш 25 відсотків від собівартості виробленої продукції або наданої послуги. У цивілізованому світі такий відсоток коливається від 40 до 70.

      На часі стала ініціатива про створення спеціального фонду з виплати пенсій суб'єктам підприємницької діяльності та заробітчанам. «Ті українці, які працюють за кордоном, навіть нелегально, повинні мати державні гарантії щодо свого пенсійного забезпечення», — сказав голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук.

      Сьогодні понад шість мільйонів наших співвітчизників намагаються створити необхідний для економіки прошарок середнього класу. У цю кiлькiсть входять і «закордонні» українці, котрі, не чекаючи благ від держави, власними силами на чужині забезпечують себе і свої родини, при цьому ще й сплачуючи податки, фактично залишаються викинутими на узбіччя гарантованих соціальних гарантій. Проте, за словами Мирослава Якібчука, ці люди щорічно пересилають в Україну кiлька млрд. доларів США. Зарадити справі зможуть зміни до пенсійного законодавства та індивідуальні пенсійні рахунки.

      Обурлива ситуація нині склалася у фондах соціального страхування. На переконання учасників «круглого столу», тут процвітає корупція. Вони констатували, що щорічно за рахунок «ручного» управління фондами значну частину їхніх коштів розкрадають.

      На утримання апарату трьох соціальних фондів щорічно витрачається мільярд гривень. Крім того, наприклад, у бюджеті фонду з безробіття є статті, які однозначно дають можливість для створення корупційних схем. Нинішнього року 22% фонду страхування з тимчасової втрати працездатності пішло на оздоровчі заходи. З них 5% (понад 50 млн. гривень) йде на страхування путівок. Звідки взялася така форма страхування, ніхто не знає. Та й цікаво було побачити тих безробітних, які скористалися такими можливостями. Аби уникнути можливих зловживань і розбазарювання коштів, треба створити об'єднаний фонд соціального страхування, правління якого доручити найманій компанії з відповідним успішним досвідом роботи, а держава здійснюватиме наглядові й контролюючі функції.