Не хепі-енд із Енді

26.09.2006

      Поразка наших хлопців від команди Великої Британії, якщо відверто, була очікуваною. Адже рейтинги Енді Мюррея (17-й у світі) та Грега Руседськи (105-й) узято не зі стелі. Наш же лідер Сергій Стаховський відстає більш як на три сотні сходинок. Розраховувати ми могли лише на недооцінку українців суперниками та на те, що наші молоді тенісисти на кортах Одеси покажуть саме в ці дні свою найкращу гру в кар'єрі. І найстарший з українців - 20-річний Стаховський - ледь не зробив це вже в перший день. Сенсація була значно ближчою, ніж можна було сподіватися. Сергій таки довів, що недаремно ми його вирвали з чеського громадянства, і двічі виходив уперед у поєдинку з титулованим ветераном Руседським. Його супернику з українським корінням довелося виявити неабиякий характер, щоб двічі відновлювати рівновагу і нарешті схилити шальки терезів у свій бік на шаленому тай-брейку - 9:7.

      А ось 17-річний Олександр Долгополов, який у цьому році піднявся в рейтингу більш ніж на тисячу (!) позицій, проти Мюррея зіграв у стилі «набуваю досвіду».

      Відставання 0:2 після першого дня, здавалося б, ставило хрест на нашій мрії зберегти прописку в І Євро-Африканській зоні Кубка Девіса. Проте Стаховський разом з досвідченим «парником» Орестом Терещуком чисто обіграли британський дует того ж таки Мюррея з Джемі Дельгадо.

      Сергієві наступного дня потрібно було скористатися тим, що зірковий Мюррей в Одесі на диво не загострював гри, обравши більш академічний стиль тенісу. Утім, як скаже після матчу Стаховський, у нього в певний момент зник... азарт, - можливо, через утому. У такому разі капітанові збірної України Володимиру Богданову варто було це передбачити і зробити заміну на перевіреного бійця Терещука. У результаті цієї гри Стаховського «із самим собою» він більше помилявся, ніж вдало добивав Мюррея. Лише в третьому сеті наш тенісист був близьким до того, щоб затягнути партію, але за рахунку 5:5 втратив свою подачу.

      В останньому поєдинку протистояння, який уже нічого не значив, 19-річний Сергій Бубка виграв заради престижу, встановивши «пристойний» рахунок поразки - 2:3.

      Отже, збірна України, набувши за рік дуже корисного досвіду поєдинків із сильними командами, вибула в ІІ групу Євро-Африканської зони. Як каже Богданов, перед командою стоїть завдання - повернутися у І групу вже за рік, інакше молоді спортсмени ризикують так і залишитися у «вічно перспективних».

ТАБЛО

Кубок Девіса.

І Євро-Африканська зона («плей-оф»)

Україна - Велика Британія - 2:3

Стаховський - Руседськи - 6:1, 3:6, 7:5, 4:6, 7:9

Долгополов - Мюррей - 3:6, 4:6, 2:6

Стаховський/Терещук - Мюррей/Дельгадо - 6:3, 6:3, 6:3

Стаховський - Мюррей - 3:6, 2:6, 5:7

Бубка - Бейкер - 6:3, 7:6

Світова зона. Півфінали

Аргентина - Австралія - 5:0

Росія - США - 3:2

Сафін - Блейк - 5:7, 6:7 (4:7)

Турсунов - Роддік - 6:3, 6:4, 5:7, 3:6, 17:15

Южний/Турсунов - Б. Брайан/М. Брайан - 3:6, 4:6, 2:6

Южний - Блейк - 7:5, 1:6, 6:1, 7:5

Сафін - Роддик - 6:4, 6:3, 7:6 (7:5)

      Після цієї блискучої перемоги над американцями росіяни вийшли до фіналу, в якому вони зіграють проти Аргентини в себе вдома.