Немає шлунка - немає проблеми!

22.06.2006
Немає шлунка - немає проблеми!

Цікаво, як воно - жити без шлунка? (з сайту http://venusrus.ru)

      11 кревних родичів - кузенів і кузин, які мешкають у Сполучених Штатах, добровільно лягли на операційних стіл, аби позбутися такого важливого органа травлення, як шлунок. Ні, вони не втратили останні рештки здорового глузду, як може здатися на перший погляд. Бідахи погодилися на операцію, щоб уникнути розвитку рідкісної форми раку, яка передається на генетичному рівні, повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс».

      Носієм небезпечного гена, який викликає розвиток дифузійного раку шлунка, була їхня бабуся Голда. Жінка померла від цiєї хвороби у 1960 році, передавши ризик захворювання сімом дітям «у спадок». Шестеро з них померли від раку шлунка в сорокарічному віці. Онуки Голди дізналися про існування дефектного гена CDH1 у 2003 році, коли «родинне» захворювання забрало життя одного з них. 17 кузенів та кузин терміново зробили ДНК-тест і з'ясували, що 11 iз них є носіями мутантного гена. При наявності цієї мутації ризик розвитку раку шлунка становить 70 відсотків.

      Не бажаючи ризикувати своїм життям, 11 членів родини вирішили попросту позбутися шлунка - так би мовити, для профілактики. Ніхто з родичів не шкодує про прийняте рішення, незважаючи на повсякденні незручності, зв'язані з прийомом їжі. Після видалення шлунка вони змушені приймати їжу дуже маленькими порціями і дотримувати суворої дієти. Але тепер американці принаймні не бояться повторити долю своїх предків, яким рак вкоротив життя.

      Рак шлунка щорічно діагностують у 22 тисяч жителів США, причому половина з них умирає від цього захворювання. Дифузійний рак шлунка, діагностований у родині Бредфілд, трапляється дуже рідко. У світі на таку форму раку хворіє усього близько ста родин.