Ірина Дерюгіна: Я створю пожежу в міжнародній гімнастиці!

17.06.2006
Ірина Дерюгіна: Я створю пожежу в міжнародній гімнастиці!

      Після традиційного київського «Кубка Дерюгіних» сезон художніх гімнасток набрав повних обертів, майже щотижня пропонуючи шанувальникам нові старти. Цей рік у спорті грацій дуже важливий, оскільки має дати уявлення, наскільки новації в правилах вплинуть на привабливість програм гімнасток, наскільки швидко вони зможуть адаптуватися до підвищених вимог. І саме з огляду на це доведеться визначити напрямки роботи у наступному, передолімпійському сезоні. На жаль, навіть поверховий погляд на результати міжнародних турнірів та етапів «Гран-прі» наводить на думку, що у європейській художній гімнастиці зараз не все гаразд. І пов'язано це насамперед із суддівством.

      Зважте самі: хоч би які ротації відбувалися у складі збірної Росії, в багатоборстві й ще кількох фіналах перемагає та представниця цієї команди, яку наставниця Ірина Віннер «оголосить першим номером». Українки при цьому можуть не потрапити навіть у призери, але стабільно одержують призи глядацьких симпатій.

      Ось як виглядали трійки призерів на етапах «Гран-прі» (в дужках - «глядацький» приз і місце спортсменки): Бургас (Болгарія) - Сесіна, Капранова (обидві - Росія), Пейчева (Болгарія); (Безсонова, 4-те); Мінськ (Білорусь) - Капранова, Жукова (Білорусь), Сесіна; (Безсонова, 5-те); Брно (Чехія) - Сесіна, Капранова, Безсонова (призу від глядачів не було); Холон (Ізраїль) - Кабаєва, Сесіна, Жукова; (Безсонова, 4-те).

      За цими результатами можна було б робити невтішні висновки про спад у виступах українок, якби не тріумфи наших грацій на грецькому турнірі «Каламата кап» та французькому в Корбей-Ессоні, який називають «неофіційним чемпіонатом світу» (адже він зібрав представниць 44 країн, тоді як останній офіційний ЧС-2005 у Баку - 39). Можливо, секрет у тому, що на ці змагання росіянки не відправляли своїх лідерок? Чи все ж наші сусідки не їхали в Грецію та Францію через те, що там є традиція призначати нейтральних суддів? Що ж до потрійного успіху росіянок у Холоні, то варто було переглянути відео з цих змагань, щоб жахнутися від зайвої ваги Аліни Кабаєвої та її очевидно невдалих спроб імітувати амплітуду виконання елементів.

      Що відбувається у художній гімнастиці і до чого це може призвести, в інтерв'ю «УМ» розповіла наставниця української команди Ірина Дерюгіна.

      - Ірино Іванівно, у грудні минулого року в Мадриді було прийнято багато важливих рішень, суть яких полягала в тому, що за перевищення кількості «труднощів» у своєму виступі судді тепер мають знижувати спортсменкам оцінку. Це зроблено для того, щоб дівчата «брали» не простою послідовністю «труднощів», а й експресією та гармонійним поєднанням елементів. Здавалося б, що такі рішення на руку нашим гімнасткам, адже композиції, експресія, чистота виконання - це традиція української школи. Утім на результатах цього року суддівські новації чомусь не позначилися.

      - Ще на етапі в Брно я побачила, що Ганна Безсонова перебуває на вершині своєї фізичної форми і відчуття музики. А коли вона входить в кураж, її не злякає жоден складний елемент. Відновлювалася після травми і Наталія Годунко. Тому за два тижні в Ізраїлі очікувалося, що ми покажемо все, на що здатні. У Холоні я вперше з того моменту, як мене у 2004 році обрали членом техкому ФІЖ, сіла судити. І, повірте, була шокована побаченим суддівством: починаючи від жеребкування складу бригад, коли разом збиралися дружні представники Росії, Азербайджану, Ізраїлю, Білорусі чи Казахстану, і завершуючи фіналом «Гран-прі» у вправі зі стрічкою, де у неймовірний спосіб «бронзу» здобула місцева гімнастка, клас якої і близько не наближається до Годунко і Безсонової. А наших залишили за межею призерів... За правилами Міжнародної федерації, у вправах гімнасток не може бути більше 18 «труднощів». У Аліни Кабаєвої в булавах та стрічці їх чітко 20 - це вже мінус бал. У фіналі зі стрічкою Віра Сесіна з двома «заплутуваннями» і Кабаєва із втратою предмета, за яким вона бігла через весь майданчик, одержують оцінку на бал вище, ніж Годунко, хоча Наталя виконала свою програму на одному диханні! У мене є багато питань, які я порушуватиму на найближчому засіданні техкому ФІЖ у липні, - цьому «беспрєдєлу» потрібно покласти край.

      - Чи є механізми впливу на ситуацію через технічний комітет Міжнародної федерації? Чого ви чекаєте від цього засідання?

      - Я нічого не чекаю - я створю пожежу в міжнародній гімнастиці! Я розумію, що після 12 років відсутності України в техкомі ми  стоїмо лише на початку шляху, але сподіваюся на підтримку колег. Бо вже в Баку було помітно, що третина суддів роблять спроби судити чесно, перебуваючи за межами «корпоративності».

      Якщо говорити про механізми виправлення ситуації, то, на мій погляд, у нашому виді спорту можна легко застосовувати практику використання відео й довести очевидне - російські гімнастки не виконують і 40 відсотків усіх елементів. Усі це бачать, але ставлять завищений бал. Керівник техкому Еглі Амбруцене дивується, наскільки всі одностайні, коли обговорюються правила, а потім починається серія «Гран-прі» і жах у суддівстві. Коли судді влаштовують щось на зразок базару чи біржі, обговорюючи вголос оцінки. У Холоні я звернула увагу керівників на неприпустимість цього - і судді почали домовлятися... «на пальцях»!

Очевидно, що нові правила застосовуються не до всіх гімнасток, а вибірково. Я ж послідовно відстоюю таку позицію - хай усі одержать низькі оцінки за невиконання елементів, ніж зараховувати все із заплющеними очима. У нас на кожному змаганні є представник від європейської чи світової організації, який відповідає за суддівство. Я хочу з'ясувати, чому вони бачать усі порушення і не реагують на очевидні завищення оцінки. Для мене зараз важливий моральний бік справи - бажають чи ні люди, яких обрали на керівні посади, навести лад у художній гімнастиці.

      - І якими можуть бути наслідки вашої «пожежі»?

      - Усе може закінчитися тим, що наступного року серії «Гран-прі» не буде взагалі, і першою, хто її розвалить, буде Україна! Вважаю, що в інтересах художньої гімнастики «розбор польотів» влаштувати саме зараз, щоб у передолімпійський рік ситуація нарешті стабілізувалася. Інакше загроза олімпійським перспективам нашого виду спорту виглядатиме цілком реальною. Кому цікаво проводити турніри, якщо не працюють гімнастичні закони? Годі робити один одному подарунки. Якщо Кабаєва елементарно не володіє тілом, важко пересувається килимом, хитається при рівновазі, то як це називається? За лояльність білоруського судді щодо Кабаєвої абсолютно «сіра миша» Жукова з Білорусі одержує у подарунок медаль у Мінську!

      Скажу більше - регулярні «подарунки» російським гімнасткам призвели до того, що вони сьогодні зробили великий крок назад. У мене волосся стало дибки, коли я побачила, як виглядає Кабаєва. Раніше це була дуже гарна гімнастка, але зараз її готовність просто жахлива. Судді, які витягають її лише «за ім'я», просто плюють в обличчя тим спортсменкам, які два роки важко працювали, поки Аліна відпочивала. Я не кажу лише про українок. Скажімо, дуже гарно виступала болгарка Пейчева, але її теж дуже принизили арбітражем. Я прагну достукатися до президентів міжнародних організацій, щоб було запроваджене покарання за розбіжності в оцінках - тоді судді, які цінують свою репутацію, працюватимуть чесно.

      - Росія, схоже, виправляє ситуацію по-своєму, несподівано одержавши право на проведення чемпіонату Європи в Москві. Виходячи з реалій, наші прогнози на ЧЄ-2006 можуть бути песимістичними?

      - Я впевнена, що ми будемо чудово готові до вересня. Програми наших дівчат більш ніж конкуретноспроможні. А з перенeсенням чемпіонату Європи з Португалії в Росію ситуація дуже дивна. Це «тайна, покритая мраком». При цьому є факти, які свідчать про те, що Європейський союз гімнастики просто безпідставно забрав континентальну першість у португальців. Адже португальці звернулися у міжнародну федерацію, і ФІЖ довірила їм провести теж у вересні, за десять днів до ЧЄ-2006 у Москві, Кубок світу! Європейські керівники, які «пішли назустріч» росіянам, опинилися у двозначному становищі, адже напередодні «Європи» всі поїдуть у Португалію і побачать, що в цій країні організатори були готові провести континентальні змагання на високому рівні.

      І все ж я сподіваюся, що після липневого засідання техкому ФІЖ чемпіонат Європи пройде нормально, і росіянкам не вдасться реалізувати потенціал «хлібосольних господарів» для просування своїх гімнасток на п'єдестал.