Глядачі схвалили, судді засудили

23.05.2006

      Художня гімнастика, як відомо, — спорт, значною мірою, суб'єктивний. І з огляду на результати кількох попередніх турнірів «художниць», неприємні для українських уболівальників новини зі столиці Білорусі, де завершився черговий етап серії «Гран-прі», несподіваними не стали. Хоча навряд чи у спорті, де програми упродовж сезону не змінюються  за складністю, можна вважати нормою різкі злети і падіння представниць «першого ешелону». У призерах нерідко опинялися спортсменки з другої десятки рейтингу, і тенденція при цьому була стабільною: медалі їм діставалися за рахунок відсування від п'єдесталу українок.

      «Виступаючи в Мінську на голову вище за конкуренток, наші гімнастки задовольнилися лише трьома бронзовими та однією срібною медалями в окремих вправах, — розповідає тренер збірної Ірина Дерюгіна. — У багатоборстві Ганна Безсонова та Наталя Годунко, відповідно, посіли п'яте і шосте місця. А Ірина Ковальчук узагалі стала 18-ю. Водночас саме наша Безсонова, а не хтось із призерок, стала володарем титулу «Міс грація». Визнання глядачів — це в художній гімнастиці  найцінніша нагорода. Мене тішить те, як відмінно виступали наші дівчата — для них це були п'яті поспіль змагання, але втома на них зовсім не позначається».

      Пані Ірина пояснює кореспондентові «УМ»: «З результатами я зможу погодитися лише тоді, коли наші гімнастки виступлять геть погано, а інші — чисто й без помилок. Зараз же відбувається протилежне: суперниці можуть загубити предмет, впасти з елемента чи взагалі пропустити його, але зійти на вищу сходинку п'єдесталу. Де ж елементарна об'єктивність? Так, за новими правилами, виступати зовсім безпомилково справді важко. Але на даний момент росіянки вже втратили лідируючі позиції і головними конкурентками українок можуть бути білоруски та болгарки. Судді ж натомість ставлять оцінку Росії, а не окремій їхній гімнастці! Кого б не відправили на змагання — прохід у призери росіянці гарантований. Суддям час уже навчитися елементарній чесності».

      Справді, вже стало нормою, що в домашніх стінах господарки змагань одержують такі оцінки, яких вони більше не матимуть ніде. Тому, мабуть, Інна Жукова у багатоборстві й посіла друге місце, а друга гімнастка Білорусі Любов Черкашина, яка в інших турнірах не завжди потрапляла у «десятку» кращих, на цей раз стала четвертою. Росіянки Ольга Капранова та Віра Сесіна, які були далекими від свого піку готовності, наробивши купу помилок, посідають перше та третє місця, в багатоборстві відповідно, а також виграють три з чотирьох можливих фінали «Гран-прі». «Яка ціна таким перемогам?» — запитує Ірина.

      Обурена суддівством і Альбіна Дерюгіна, яка минулої суботи отримала премію «Жінка III тисячоліття». «Відразу після цього я вирішила поїхати і подивитися, наскільки ж погано виступають українки, що відлетіли на 5—6-те місця у багатоборстві, — розповідає пані Альбіна. — І їхньої позиції, з точки зору здорового глузду, я так і не второпала. У фіналах в окремих вправах вони були просто блискучими, й обидві були гідні перемог».

      Додамо, що наступне випробування «чесним суддівством» на Ганну Безсонову, Наталію Годунко та Ірину Ковальчук чекає 27-28 травня в чеському Брно, де відбудеться черговий етап «Гран-прі».

 

ТАБЛО

Етап серії «Гран-прі». Мінськ (Білорусь)

      Багатоборство: 1. Капранова (Росія). 2. Жукова (Білорусь). 3. Сесіна (Росія). 4. Черкашина (Білорусь). 5. Безсонова (Україна). 6. Годунко (Україна)...18. Ковальчук (Україна).

      Скакалка: 1. Жукова. 2. Капранова. 3. Безсонова... 7.Годунко.

      М'яч: 1. Капранова. 2. Жукова. 3. Безсонова... 5.Годунко.

      Булави: 1. Капранова. 2. Годунко. 3. Безсонова.

      Стрічка: 1. Сесіна. 2. Жукова. 3. Капранова. 4. Годунко. 5. Безсонова