Iз претензіями на прийняття Олімпіади

23.05.2006
Iз претензіями на прийняття Олімпіади

На проектній схемі нового «Олімпійського» можна знайти багато чого цікавого...

      Наприкінці минулого тижня глава Мінмолспорту Юрій Павленко ознайомив пресу з концепціями реконструкції НСК «Олімпійський» та будівництва олімпійської бази льодових видів спорту «Олімпійське селище». Проекти, що й казати, для України грандіозні. Однак чи буде кому довести започатковану справу до кінця? Борзов, Федоренко, Булатова, Волков, Цибух, Костенко, Павленко — ця «чудова сімка» встигла відчути себе у незалежній Україні в ролі «спортивних міністрів» із різними туристичними, молодіжними та сімейними «додатками», на кожного припадало в середньому не більше двох років керівництва. Саме відсутність кадрової та концептуальної стабільності у профільному відомстві стала однією з найбільших проблем спортивного розвитку України. Якщо у міністерстві почнуться чергові пертурбації, годі й мріяти про реалізацію претензійної концепції будівництва, розрахованої до 2010 року.

      А поки що, згідно з планом Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, через чотири роки НСК «Олімпійський» може стати найсучаснішим спортивним комплексом. До нього, зокрема, увійде крита арена з трибунами для проведення тренувань та змагань із легкої атлетики, ігрових видів спорту, боротьби, боксу тощо. Серед об'єктів також — навчально-тренувальний центр для національних, юнацьких та юніорських збірних команд, який включатиме навчальний корпус, мале тренувальне поле з синтетичним покриттям та футбольне трав'яне поле з підігрівом. Планується ще звести критий тенісний комплекс із трибунами, відповідно до вимог АТР і WTA, та будинок громадських спортивних організацій Паралімпійського комітету. Передбачається реконструкція фізкультурно-оздоровчого комплексу за сучасними стандартами, на стадіоні з'явиться багатофунціональний тренажерний зал, пристосований для тренувань та змагань із важкої атлетики та єдиноборств. Можуть радіти і «водники», адже на територіїї «Олімпійського» накреслено план сучасної арени з водних видів спорту, там же передбачено навіть аквапарк з атракціонами. Поруч, згідно з проектом, розташується багатофунціональний зал для ігрових видів спорту, буде облаштовано відкриті майданчики й дендропарк.

      Водночас незрозуміло, як бути з торговельно-офісним комплексом від фірми «Юджин», що зводиться на площі перед стадіоном і закриває підходи до арени. Але на проектній схемі від Мінмолодьспорту наразі маємо не просто «спортивний діснейленд». Юрій Павленко наголосив, що НСК «Олімпійський» з такою розвиненою інфраструктурою здатен забезпечити проведення спортивно-масових заходів будь-якого рівня. Очевидно, за цими словами криється й натяк на можливість проведення тут Олімпійських ігор.

      Пояснив пан міністр і необхідність реорганізації державних підприємств, розташованих нині на території комплексу — навчально-спортивної бази «Атлет», підприємства «Тенісні корти», готелю «Спорт», льодово-тренувальної ковзанки «Крижинка» тощо. Всі підприємства передбачено об'єднати в Центральну дирекцію з управління та реконструкції спортивних споруд. Без цього неможливо ефективно залучати інвестиції в галузь і, як результат, здійснювати серйозні проекти, пов'язані з відновленням інфраструктури, вважає Павленко.

      На сьогодні інвестори не зацікавлені у фінансуванні підприємств із «украй низьким рівнем прозорості». А кошти для реалізації проекту потрібні чималі. Скажімо, для будівництва легкоатлетичних манежів і комплексу високорентабельних спортивних споруд на території «Атлета» та «Тенісних кортів» потрібні інвестиції в обсязі 100 млн. доларів, на готель «Спорт» — 60 млн., «Крижинку» — 10 млн. Будівництво нового спортивного комплексу «Балет на льоду» площею понад 25 тисяч кв. м. потребує вкладення 80 млн. доларів. На думку Юрія Павленка, централізоване керування об'єктами фізичної культури і спорту дозволить зменшити бюджетні витрати та залучити нові довготривалі інвестиції.

      Засвітився вогник у кінці тунелю й для наших «льодових лицарів». Принаймні стало відомо, що компанія «Укрсоцбудінвест» пройшла відбір на будівництво олімпійської бази льодових видів спорту «Олімпійське селище». Цей комлекс зводитиметься на столичних Теремках, у районі відомого довгобуду — критого спортивного манежу. Загальна площа будівель на 17 га землі — понад 350 тисяч кв.м., вартість будівництва — понад 300 млн. євро. Здійснення цієї мрії заплановано на початок 2009 року, а розпочнеться будівництво вже в листопаді цього року. «Олімпійське селище» об'єднуватиме криту арену льодових видів спорту, багатофункціональний спортивний комплекс, торговельно-розважальний комплекс та відповідну інфраструктуру. Також на цій території розташується «Європейський молодіжний центр» — виконавчий орган Ради Європи, що відповідає за реалізацію молодіжної політики.

      До речі, проект «Олімпійського селища» Павленко просив вважати підтвердженням того, що його обіцянка зробити хокей одним із пріоритетних видів спорту в країні не була порожніми словами.