«Хай завжди буду Я» від Подкопаєвої

18.05.2006
«Хай завжди буду Я» від Подкопаєвої

Лiлiя Подкопаєва.

      У листопаді 2005-го Президент Віктор Ющенко видав указ «Про проведення в Україні в 2006 році Року захисту прав дитини». Посол доброї волі ООН, олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва сприйняла ініціативу як заклик, бо мета її є нагадування дорослим, що у найменших громадян країни теж є свої права, насамперед — право на життя. «Лейтмотив акції — надання вагомої фінансової допомоги дітям України, які живуть з ВІЛ/СНІД, хворіють на туберкульоз, онкологічні недуги, страждають розладами серцево-судинної системи, втратою зору і слуху, — розповідає знаменита спортсменка. — Тому першим кроком стала презентація мого Міжнародного благодійного фонду «Здоров'я поколінь», яка відбулася у Всесвітній день здоров'я, 7 квітня. З цього дня на підтримку ініціативи Президента ми разом із компаніями «Майнстрім» та «Спорт-Сервіс», за підтримки ООН розпочали реалізацію масштабного проекту «Хай завжди буду Я».

      Звісно, акції, організованій олімпійською чемпіонкою, сам Бог велів мати ще й спортивну складову. «Ніщо так не популяризує здоровий спосіб життя, як біг, — вважає Ліля. — Тому з 18 травня по 3 червня відбудеться супермарафонський пробіг великими містами України, які найбільше потерпають від епідемії ВІЛ/СНІД: Донецьк, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Мелітополь, Джанкой, Сімферополь, Херсон, Миколаїв, Одеса, Маріуполь».

      За ці 17 діб легкоатлети, ветерани марафонського бігу та наші відомі співвітчизники подолають 2100 кілометрів. Стартує пробіг сьогодні о 8-й вечора в Донецьку. Разом із Подкопаєвою на старт вийдуть представник ЮНІСЕФ в Україні Джеремі Хартлі, співачка Марія Бурмака та інші відомі люди — загалом півсотні осіб. А кульмінацією проекту стане гала-концерт «Хай завжди буду Я», який відбудеться 1 червня — в міжнародний День захисту дітей — у спортивно-концертному комплексі Одеси. Згоду на участь у ньому вже дали Володимир Гришко, Руслана Лижичко, Олександр Пономарьов, Тамара Гвердцителі, Ані Лорак, Вірка Сердючка, Наталя Могилевська, Андрій Кравчук, Ірина Білик і Тіна Кароль (на той час вона вже повернеться з «Євробачення»).

      Координацію акції «Хай завжди буду Я» здійснюватимуть представники ООН та Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту. Розподіл зібраних у рамках акції коштів, наголошує Лілія, має бути відкритим та адресним, а по завершенні проекту, з 2 по 10 червня, у пресі буде оприлюднено детальний звіт про те, куди були спрямовані благодійні внески.

      Надсилати їх можна на такий рахунок: «Міжнародний благодійний фонд Лілії Подкопаєвої «Здоров'я поколінь». Код ОКПО: 34239956, р/р: 260093011111 у філіалі АКБ «Меркурій» в м. Києві, МФО: 300755. Призначення: безповоротна фінансова допомога.