Молоко росту

16.05.2006

      Майбутні мами, які під час вагітності вживають мало вітаміну D, мають усі шанси народити дитину малої ваги, повідомляють «Медновини». У дослідженні, проведеному вченими з Університету МакГіл, взяли участь більше 300 вагітних жінок. Усі учасниці заповнили анкету, розповівши вченим про свій раціон харчування, улюблені страви і, зокрема, про обсяг випитого молока, яке в Канаді збагачується вітаміном D, а також про споживання харчових добавок із цим вітаміном.

      Результати дослідження показали, що в жінок, які випивали під час вагітності менш ніж 250 мілілітрів молока щодня, частіше народжувалися діти низької ваги. За підрахунками канадців, кожні додаткові 250 мілілітрів вітамінізованого молока на день збільшували вагу дитини на 41 грам. За словами керівника дослідження Крістін Коскі, сьогодні більшість жінок відмовляються пити молоко під час вагітності, оскільки бояться зайвої ваги, нестерпності лактози й алергії в дитини. На думку медиків, через це обмеження жінки позбавляють себе й дитину необхідних живильних речовин, а це негативно позначається на рості й розвитку плоду. Адже вітамін D необхідний для нормального розвитку кістяка, він регулює обмін кальцію і фосфору в організмі.

      Розв'язати «молочну» проблему вагітних жінок могли б інші джерела цього вітаміну, вважають науковці. Риб'ячий жир, печінка тріски, жирні сорти риб, яйця й вершкова олія також містять значні дози цієї корисної речовини. Крім того, вітамін D може утворюватися в шкірі під дією сонячних променів і штучного ультрафіолетового опромінення.