Кров людська — не водиця

16.05.2006

      Американські вчені знайшли ще одну причину інфарктів та інсультів, повідомляють «Медновини». З'ясувалося, що деякі люди мають особливі гени, які викликають підвищену активність тромбоцитів — клітин крові, які відповідають за утворення тромбів. У людей з «дефектним» геном кров згортається значно швидше, ніж у їхніх здорових однолітків. З одного боку, це добре — з рани не битимуть фонтани дорогоцінної червоної рідини, а подряпини й порізи будуть загоюватись швидше. З іншого боку, у таких людей легко відбувається закупорка в артеріях серця і мозку, а хвороби серця частіше перебігають з різноманітними ускладненнями. У випадку, якщо тромб утвориться в коронарних артеріях, може відбутися їхня закупорка, що приведе до інфаркту міокарда.

      Такі висновки зробили дослідники з Гарвардської медичної школи після того, як обстежили майже півтори тисячі пацієнтів. Лікарі також відстежили, що після операцій на серці у пацієнтів з високою активністю тромбоцитів у чотири рази частіше трапляються серцеві напади, ніж у «сердечників» з малоактивними тромбоцитами.

      Учені назвали два гени, різновиди яких сприяють ранньому розвиткові інфаркту в людей. Фахівці з Каліфорнійського університету, Університету Західного резервного району й Університету імені Янга провели три незалежні дослідження, які в цілому охопили більше від двох тисяч хворих. Більшість пацієнтів перенесли інфаркт у віці до 60 років, причому в носіїв варіантів генів VAMP8 чи HNRPUL1 ризик раннього розвитку інфаркту збільшується вдвічі.

      За словами авторів дослідження, нові дані дозволять виявляти людей, схильних до раннього розвитку серцево-судинних захворювань. Приймаючи ліки, які перешкоджають склеюванню тромбоцитів і утворенню тромбів, люди з «дефектними» генами зможуть уникнути багатьох проблем зі здоров'ям.