КОРОТКО I ЯСНО

16.05.2006
За есе — 15 комп'ютерів

      Самсунг Електронікс, Майкрософт та Інтел оголосили про початок конкурсу, в ході якого школи можуть виграти 10 комп'ютерних класів по 15 «машин» в кожному. Для участі в конкурсі треба написати есе на тему «Як використання комп'ютерних технологій має позначитися на успішному майбутньому учнів» та надіслати його разом з бланком електронною або звичайною поштою. Бланк заявки на участь у конкурсі (її заповнює вчитель) міститься на сайті http://education.samsung.ua/ Також більше про акцію можна дізнатися за телефоном 8-800-502-0000 (усі дзвінки в межах України безкоштовні). Конкурс триватиме до 17 липня.

      Автори кращих есе отримають цінні призи, а їхні вчителі — навчальні посібники з комп'ютерної грамоти від Майкрософт. Комп'ютерні класи встановлять вже 1 вересня цього року.

      Бренд-менеджер корпорації Самсунг Електронік Ірина Половнєва розповіла, що програма конкурсу передбачає лише некомерційне використання подарованої школам техніки, а представники фірм перевірятимуть діяльність класів, навчать користуватися технікою і навіть нададуть ліцензійне програмне забезпечення для школярів.

Захищатися доведеться по-чесному

      Кабмін ухвалив законопроект, який вносить зміни до Закону «Про вищу освіту». Якщо зміни підтримають і депутати ВР, то пошукувачам (людям, які не вступали до аспірантури чи докторантури, а були лише прикріплені до них) буде складніше захиститися та отримати науковий статус. За словами міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка, сьогодні достатньо однієї заяви в аспірантуру, аби отримати право на прикріплення до наукового керівника і розпочати підготовку дисертації.

      Цим правом часто користувалися представники влади. Не секрет, що багато депутатів мають наукові звання. При цьому на адресу багатьох із них лунали звинувачення у плагіаті. Найгучнішим, нагадує видання «Кореспондент», був скандал зі статтею Литвина, надрукованою у 2002 році в «Фактах», яка є точною копією праці американського політолога Томаса Каротерса. Можна також згадати, як Віктору Януковичу в 2004 році приписували закінчення Каліфорнійського університету мистецтв і як писали в «Українській правді», що насправді такого навчального закладу не існує. А у березні цього року стало відомо, що початок дисертації президента РФ В.Путіна списаний практично слово в слово з праці «Стратегічне планування і політика» професорів У. Кінга та Д. Кліланда, надрукованій ще у 1978 році. Якщо зарубіжного політика чи науковця звинувачують у плагіаті, це вважається крахом його кар'єри, а на пострадянському просторі до цього ставляться з розумінням.

      Не відомо, чи підтримають законопроект народні обранці, але науковці вважають, що запропоновані зміни дозволять зробити процес підготовки кандидатів і докторів наук більш ефективним і прозорим.

Не хочемо бути нащадками мавп!

      Частина українських учених вважає, що час припинити подавати в школах еволюційну теорію Дарвіна як єдино правильну і остаточно доведену. Вони виступають за те, щоб викладати її на рівні з креаціонізмом — концепцією, відповідно до якої світ створив Вищий розум. «Неможливо виховати совість без віри. Наївно вірити, що це можна зробити за допомогою культури та мистецтва. Якщо людину виховувати як спадкоємця тварини — мавпи, вона такою і залишиться», — переконаний Валентин Жалко-Титаренко, старший науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних захворювань.

      У Європі та Америці протистояння між дарвіністами та креаціоністами продовжується вже не одне десятиліття. Дарвіністи звинувачують своїх опонентів у антинауковому підході, креаціоністи вказують на те, що теорію Дарівна неможливо довести, тому вона може бути лише однією із можливих теорій еволюції. Крім прихильників натуралістичної та релігійної концепцій, є також любителі космічної теорії, які вважають, що людей на Землю поселили інопланетяни. Є й такі, хто намагається примирити усі концепції, стверджуючи, що люди з'явилися в результаті схрещення неземних створінь з мавпами, в результаті чого виник новий вид істот — люди.

  • Що там, у голові?

    Знання, які людина повинна засвоїти, множаться у геометричній прогресії. Чи здатен наш мозок витримати такі навантаження? А може, він уже досяг піку свого розвитку і радіє, що новітні технології забирають на себе частину його функцій? >>

  • Підкорене небо

    У радянські часи Всесвітній день авіації та космонавтики відзначали справно. Власне, у той час усі досягнення, пов’язані чи то з польотом у космос, чи то з появою нового літака, прирівнювались мало не до державних свят. Сьогодні цю дату також відзначають, проте масштаб суттєво зменшився. Чи розвивається авіація та космонавтика сьогодні? >>

  • «Небесний тихохід»

    Фахівці навчально-наукового центру «Небесна долина», що діє у Вінницькому національному технічному університеті, передали військовослужбовцям розвідувального підрозділу, який виконує завдання в зоні бойових дій на сході України, безпілотний розвідувальний комплекс власної розробки. >>

  • Філософ волокон із чвертю ставки

    Ярослав Шпотюк — фізик-матеріалознавець, закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка (ЛНУ) та займався науковими дослідженнями у Франції. Науковець здійснив майже неможливе і захистився одразу в двох навчальних закладах: у ЛНУ та університеті Ренн 1. >>

  • НаЗУБок

    Усім відома фраза: «Одне лікуєш — інше калічиш». Але далеко не завжди ми можемо побачити зв’язок між прийомом якихось ліків і проблемою зі здоров’ям, яка виникає через деякий час. Особливо при протезуванні зубів. >>