«Небесний тихохід»

05.01.2016
«Небесний тихохід»

Крилатий розвідник.

Фахівці навчально-наукового центру «Небесна долина», що діє  у Вінницькому національному технічному університеті, передали військовослужбовцям розвідувального підрозділу, який виконує завдання в зоні бойових дій на сході України, безпілотний розвідувальний комплекс власної розробки.

Цей комплекс є унікальним. Безшумний політ, відсутність випромінюваних радіосигналів, що убезпечує від пеленгації, робота у 20-градусний мороз та при поривах вітру до 12 метрів за секунду — такі характеристики двох безпілотних літальних апаратів, що їх представили у ВНТУ.

Директор вузівського центру розробки безпілотників «Небесна долина» Леонід Коваль зазначив, що власне комплекс складається з пускової катапульти, двох розвідувальних безпілотних літальних апаратів та машини управління з робочими місцями для двох операторів на базі автомобіля ГАЗ-66. Безпілотники виготовлені зі склопластику, довжина їхніх крил — до 2 метрів, здатні розвивати швидкість до 150 км/год. та мають радіус дії 20-30 км. За словами розробників, такі параметри дозволяють встановити на апарати все необхідне розвідувальне обладнання для фото- й відеофіксації та нічної зйомки.

Ректор університету Володимир Грабко зізнався, що викладачі та студенти створювали «небесний тихохід» у вільний від занять час на добровільних засадах. Їм також допомагали вінницькі авіамоделісти.

«Бажання підтримати наших військових настільки захопило студентів, що останньої декади грудня у навчальному закладі провели День безпілотника, під час якого студенти представили власні розробки літальних апаратів», — поділився з «УМ» ректор вишу.

Два виготовлені «тихоходи» передадуть бійцям 59-ї мотопіхотної бригади ЗС України. Але перед тим безпілотники покажуть фахівцям із Міноборони.

Розробляли апарат-розвідник три місяці. Його вже випробували на місцевому полігоні. Вінницькі інженери сконструювали також унікальну катапульту для запуску безпілотників. Літальні апарати такого класу вперше передаються для Збройних Сил України.

Наразі колектив ВНТУ працює над створенням нових комплексів, і, за умови необхідного фінансування, наступні зразки з’являться незабаром.

За словами заступника командира розвідувальної роти з бойової підготовки з позивним «Рекс», підрозділ якого невдовзі отримає цей комплекс на озброєння, подібні «тихоходи» вкрай необхідні на передовій.

«Цей комплекс допомагає вирішити безліч питань. Використовуючи дані про противника, які збирає ця машина, ми збережемо сотні людських життів. Раніше наш підрозділ позичав безпілотники в інших частинах — настільки складно без них виконувати завдання. Усі наші оператори пройшли необхідне навчання, і чимало з них самі є розробниками подібних апаратів», — розповів офіцер.

Обласна влада обговорює з військовим відомством можливість серійного виробництва дронів-невидимок на Вінницькому авіаційному заводі.

  • Що там, у голові?

    Знання, які людина повинна засвоїти, множаться у геометричній прогресії. Чи здатен наш мозок витримати такі навантаження? А може, він уже досяг піку свого розвитку і радіє, що новітні технології забирають на себе частину його функцій? >>

  • Підкорене небо

    У радянські часи Всесвітній день авіації та космонавтики відзначали справно. Власне, у той час усі досягнення, пов’язані чи то з польотом у космос, чи то з появою нового літака, прирівнювались мало не до державних свят. Сьогодні цю дату також відзначають, проте масштаб суттєво зменшився. Чи розвивається авіація та космонавтика сьогодні? >>

  • Філософ волокон із чвертю ставки

    Ярослав Шпотюк — фізик-матеріалознавець, закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка (ЛНУ) та займався науковими дослідженнями у Франції. Науковець здійснив майже неможливе і захистився одразу в двох навчальних закладах: у ЛНУ та університеті Ренн 1. >>

  • НаЗУБок

    Усім відома фраза: «Одне лікуєш — інше калічиш». Але далеко не завжди ми можемо побачити зв’язок між прийомом якихось ліків і проблемою зі здоров’ям, яка виникає через деякий час. Особливо при протезуванні зубів. >>

  • Життя на слух

    У рамках проекту «Перша дейзі-бібліотека», який реалізує львівський обласний осередок «Української спілки інвалідів — УСІ», в Україні з’явиться перша бібліотека для людей iз вадами зору. Уже виготовлено 11 аудіопідручників для 5-го класу і вищих навчальних закладів. >>