Передчасний делікатес

07.04.2006
Передчасний делікатес

Щось протиставити Анрі і Ко команда Недведа не зуміла. (Фото РЕЙТЕР.)

      У шанувальників футболу є привід нарікати на сліпий жереб Ліги чемпіонів, який підступно звів дві великі команди вже у півфіналі. «Мілан» проти «Барселони», Шевченко проти Роналдіньйо — погодьтеся, це страва для гурмана, яку подали передчасно. З іншого боку — в іншій парі зійшлися команди, які вперше потрапили до квартету найсильніших клубів Європи. Тож хоч би яким був фінал, заздалегідь відомо, що в ньому гратимуть фаворит та «вискочка». Хоча рівень гри «Арсеналу» й «Вільяреалу», які спільними зусиллями вибили дві третини подіуму італійської серії А, наводить на думку, що «каноніри» та «підводники» вже не є хлопчиками для биття і сьогодні як ніколи близькі до найбільшого звершення у своїй історії.

      Відверто кажучи, такої раціональної, ефективної гри у виконанні підопічних Арсена Венгера, яку вони показали у Турині, не доводилося бачити давненько. За весь матч, в якому, за логікою, повинен був домінувати «Ювентус», щоб відіграти лондонську поразку у два м'ячі, господарі не створили нічого надто небезпечного біля воріт «Арсеналу». Хіба два потужних удари Ібрагімовича можна назвати гольовими моментами. Натомість зверніть увагу на «скромний» здобуток гостей, які ніби грали «на утримання»: вісім ударів по воротах і всі — у «рамку», плюс три виходи віч-на-віч із воротарем Анрі Глеба й Піреса! Не дивно, що кращим у складі «Старої синьйори» був, без сумніву, голкіпер Буффон.

      Фабіо Капелло так і не зміг вирішити кадрове питання. Як бачимо, навіть у великих клубів немає двох рівноцінних складів. Без травмованого Дель П'єро, дискваліфікованих Вієйра, Каморанезі та Зебіни роль лідера повинен був узяти на себе Недвед. Проте за всю гру чехові вдалося зробити лише один «конструктив» — віддати непоганий пас на Трезеге, яким француз не скористався. А завершив Павел погану гру вже традиційно для туринців — «скосив» Ебуе, одержав другий «гірчичник» і пішов до роздягальні за 13 хвилин до кінця матчу. За цей час «Арсенал» міг забити тричі, але «пробачив» «Ювентусу», який у дев'яти останніх матчах Ліги на «Делле Альпі» лише один раз зіграв унічию, а так — стабільно вигравав. Німецький же голкіпер англійського клубу Єнс Леманн продовжив свою «суху серію» в суперлізі до восьми (!) матчів.

      В іншому чвертьфіналі сенсації не сталося, хоча в «Бенфіки» був шанс скористатися одним психологічним аспектом на початку зустрічі. Роналдіньйо вже на п'ятій хвилині не зміг з 11-метрової позначки обіграти земляка Моретто. Голкіпер, завдяки якому на табло стадіону в Лісабоні у першій грі так і залишилися нулі, знову продемонстрував готовність стати героєм. Але партнерів це не надто надихнуло на ризик в атаці. «Барселона» упевнено й методично атакувала володіння гостей, і Зубастик-2 незабаром реабілітувався, технічним ударом з дев'яти метрів замкнувши простріл Ето'О. Після цього каталонці грали розкуто, а подекуди і з піжонством.

      За це, до речі, підопічні Франка Райкарда ледь не поплатилися, адже до другого м’яча Самуеля Ето'О під завісу гри ризикували одержати «випадковий» гол у свої ворота і на рівному місці втратити путівку в півфінал. «Бенфіка» мала шанси покарати суперника. Перед перервою Андерсон в один дотик направляв м'яч у ворота Вальдеса після навішеної передачі, але не влучив у каталонську «рамку». На 60-й хвилині Мікколі з правого флангу перекинув снаряд за спини трьох скупчених захисників «синьо-гранатових», але Сімао, опинившись наодинці з Вальдесом, пробив повз ворота.

      Тепер у півфіналах 18 і 26 квітня «Мілан» зустрінеться з «Барселоною», а «Арсенал» у Лондоні прийматиме «Вільяреал».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу.

 Повторні матчі (результати середи):

«Ювентус» (Італія) — «Арсенал» (Англія) — 0:0 (перший матч — 0:2)

      Вилучення: Недвед, 77 («Ю»)

«Барселона» (Іспанія) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:0 (0:0)

      Голи: Роналдіньйо, 19; Ето'О, 89

      Нереалізоване пенальті: Роналдіньйо, 5 («Барс.»)